comandos21 wrote: 1.Czy przy zastosowaniu ozonatora 15000 mg/h 15g/h i stosując np. max 15-30 min w pomieszczeniu 45m kw. odkażę tez pokój i w jakimś stopniu, czy nic kompletnie to nie da?
Wydaje mi się, że większość z nas tu wypowiadających się, porobiło sobie samodzielnie te ozonatory z chińskich części i tak naprawdę nie zagłębiała się nigdy w naukowo-laboratoryjne rozważania.
Przynajmniej ja nigdy się w to nie zgłębiałem.
Wszystko było robione i stosowane bardziej na logikę niż według jakichś norm czy wytycznych.
Dlatego (moim zdaniem) nie ma jednoznacznej odpowiedzi na Twoje pytania, ale .... przynajmniej ja mogę napisać jak to jest w moim przypadku
Otóż oczywiście gdzieś tam w necie znalazłem kiedyś jakiś przelicznik, czyli ile gramów ozonu na kubaturę pomieszczenia i na początku się tym kierowałem.
Teraz jak chcę ozonować pomieszczenie 30 metrów kwadratowych 2.70 metra wysokie, to włączam ozonator 7000mg/h na pół godziny i ..... spokój, przy czym wygląda to tak, że:
--- Najpierw wyłączam ogrzewanie w pomieszczeniu jeśli akurat jest zima.
--- Otwieram wszelkie możliwe do otwarcia meble, wersalki, szafki, generalnie wszystko, żeby jak najwięcej rzeczy miało styczność z ozonem.
--- Otwieram okno i wietrzę pomieszczenie przez około 10-15 minut po to, żeby "nałapać" świeżego powietrza, bo im więcej w nim tlenu tym lepiej.
--- Zamykam wszystkie otwory w pomieszczeniu, czyli drzwi, okna, wywietrzniki.
--- Ozonator stawiam na najwyższym meblu/szafie jaki jest w pomieszczeniu i włączam ...... zdalnie .... poprzez gniazdo WiFi , a wszystko planuję tak, że przed ozonowaniem idę na jakieś zakupy, czy inne zajęcia, żeby nie czekać niepotrzebnie aż się zaozonuje.
--- Aplikacja w smartfonie sterująca gniazdem WiFi może korzystać (na szczęście) z warunków, czyli ustawiam zadanie polegające na tym, że w momencie włączenia odlicza ustalony czas (tu pół godziny) , po czym wyłącza się. W ten sposób nie muszę pamiętać żeby wyłączyć ozonator + nie muszę przebywać w pomieszczeniu. Do tego kolejne zadanie, na kolejnym gnieździe WiFi które włącza wentylator wywiewny, czyli wentylator włącza się 5 minut po zakończeniu pracy ozonatora i działa aż przyjdę do domu albo aż go nie wyłączę przez aplikację lub ręcznie jak przyjdę. Praca wentylatora powoduje, że mam wstępnie wywietrzone, ale .....
comandos21 wrote: 2.Jak długo po takim 30min ozonowaniu pokoju wyżej wymienionego będę musiał wietrzyć (uchylone 2 okna pcv) by wejść na spokojnie do pokoju?
Z doświadczenia wiem, że wietrzenie oczywiście ma sens i co więcej, jest konieczne, ale ..... nawet po całodziennym wietrzeniu i tak przez kilka dni będziesz czuł ten zapach. ..... Oczywiście z dnia na dzień coraz słabszy.
--- Efekt ozonowania, czyli (że się tak wyrażę) ogólne odświeżenie utrzymuje się ..... nawet miesiąc, więc reasumując .... moim zdaniem WARTO w ogóle się w to bawić.[/quote]