Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lodówka Whirlpool WBA33872 - lodówka słabo chłodzi, zamrażarka OK

rilo 06 Jul 2020 23:13 3582 2
    rilo
    Level 2  
    Witam,
    problem jak w tytule. Całkowite rozmrożenie nie pomogło, przeczyszczenie odpływu wody również. Zamrażarka daje mniej niż -18 ale w lodówce jest 12-14...
    Od czego zacząć?
    PS. po rozmrożeniu lodówka bardzo długo dochodziła do owych 12 st., ponad 12 godzin.
  • Helpful post
    radek_OOOO
    Level 9  
    Cześć, sprawdzałeś parownik czy nie ma na nim szronu/lodu? Ja wczoraj również miałem taki sam problem jak Ty ale w sprzęcie innego producenta. Pomogło całkowite rozmrożenie - dostałem się do parownika i wyciągnąłem z pod niego dużą bryłę lodu + pojemnik na skropliny był w połowie pełny - a dzień wcześniej go opróżniałem. Po 2h po włączeniu zamrazarka schłodzona do -10*, a lodówka do 5*(na pusto i z temperatury pokojowej). Rano będę jeszcze kontrolował temperatury. Mam sprzęt z funkcją no frost - u mnie przestała działać grzałka parownika.
    Jak już będziesz się dostawał do parownika to sprawdź jego wentylator, czy nie jest uszkodzony i się swobodnie kręci. Możesz również zdemontować z części chłodziarki kanał powietrzny, prawdopodobnie tam jest umieszczona klapka która steruje przepływem powietrza -tak było u mnie. Polecam na YT pooglądać filmiki z zasadą dziania lodówek czy jakieś przykładowe naprawy lodówek, szybciej się tam czegoś mądrego dowiesz niż tu.
    rilo
    Level 2  
    Dzięki za obszerną odpowiedź.
    U mnie parownikiem jest tylna ścianka lodówki. Nie ma co tu czyścić za bardzo. Skropliny dostają się na pojemnik na sprężarce i tu nie mam zastrzeżeń.
    Wentylator parownika nie działa, mimo iż jest sprawny (podłączyłem bezpośrednio napięcie) ale on nigdy chyba nie działał a lodówka lepiej chłodziła. PO rozmrożeniu i ponownym włączeniu skraplacz bardzo długo był ciepły.
    poszukam może faktycznie na YT, Jak radzisz.
    pozdrawiam