Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Citroen Berlingo 2008 - Nie działa oświetlenie kabinowe po otwarciu drzwi.

grzesiubello 06 Jul 2020 23:53 1185 10
    grzesiubello
    Level 10  
    Cześć
    Na początku chcę podziękować tym którzy dzieleniem się swoją wiedzą pomagają innym. Informacje które dodajecie pomogły mi już nie raz z moim autem .

Tym razem zakładam temat dotyczący oświtlenia kabinowego w moim Berlingo Multispace 1.6 hdi z 2008 roku ( bagażnik z klapą podnoszoną do góry ).

Przeglądając podobne tematy nie znalazłem niestety czegoś co by mnie naprowadziło na jakąś droge rozwiązania problemu a wygląda on tak :

- wszystkie lampy kabinowe ( nawet ta do czytania włączana ręcznie ) działają , ale świecą tylko przełączone przełącznikiem w tryb ręczny. Również ta w bagażniku .
    - po otwarciu drzwi ( bez znaczenia czy pasażera , kierowcy czy obu przesuwnych bocznych drzwi oświetlenie nie zapala się .
    -Wszystkie żarówki są sprawne , bezpieczniku też .
    - reszta elektrycznych funkcji auta działa poprawnie , nie brakuje niczego
    - nie wiem czy w tej sytuacji powinna się zaświecić deska rozdzielcza ( razem z lampkami kabinowymi ? ) .
    Nie mam schematu elektrycznego do tego auta , i nie jestem w stanie odszukać kostki/zasilania/ przewodów w BSI czy w skrzynce bezpieczników które to kostki odpowiadają za podanie napięcia do lampek.
    Nie wiem też jak jest rozwiązane wykrycie otwarcia drzwi ( czy przez stan zamka centralnego ? ) bo nie ma żadnych widocznych krańcówek przy drzwiach przednich czy przesuwnych .

Z góry dzięki za udostępnienie schematu lub podpowiedż kolegów gdzie szukac problemu .
    Słyszałem że pod wykłądziną podłogi jest jakaś kostka od świateł , ale czy wtedy nie świeciła by np przy otwarciu jednych drzai ( np kierowcy ) ?

Pozdrawiam
    Grzesiek
  • Helpful post
    kamyczek
    Level 38  
    Podstawową rzeczą jest podłączenie komputera , sprawdzenie czy bsi rozpoznaje otwarcie drzwi i czy w teście załącza oświetlenie . Usterka może być w przewodach , przełącznikach w drzwiach lub w samym module BSI warto wyeliminować choć część wadliwych elementów oszczędzi to dużo czasu i pieniędzy .
    grzesiubello
    Level 10  
    Ok rozumiem .
    Auto nie jest nowe i dość popularne ale nie mogłem znależdz schematów elektrycznych w necie. Dzięki nim mógłbym przynajmniej sprawdzić która z kostek podłączonych do BSI zasila lampki i czy nie jest wypięta /zaśniedziała/uszkodzona i gdzie szukać innych kostek łączeniowych ( sufit / podłoga ) .
    Nie znalazłem też wyłączników w drzwiach , chyba w tym aucie sygnał stanu otwarcie / zamknięcia drzwi jest odczytywany ze stanu zamków centralnych ?

Nie pamiętam też czy przy otwarciu drzwi powinna zaświecić się oświetlenie deski i zegarów , nigdy nie zwróciłem na to uwagi ..
    kamyczek
    Level 38  
    Otwórz BSI i zobacz czy nie spaliły się drivery , o ile w starych było to rzadkością to nowe BSI niestety lubi się uszkodzić nawet podczas operacji zmiany żarówki jeśli tylko jest załączone zasilanie i nastąpi zwarcie .
    grzesiubello
    Level 10  
    Proszę o podpowiedż co znaczy DRIVERY?.. to jakieś komponenty na BSI ? Jak wyglądają ?

Dodano po 4 [minuty]:

melas wrote:
    Pokazuje w ogóle na wyświetlaczu środkowym otwarcie drzwi?

W mojej wersji nie mam kontrolki otwartych drzwi na desce rozdzielczej , nie pamiętam też szczerze mówiąc czy po otwarciu drzwi podświetlała się deska rozdzielcza :-) . Wszystkie lampi wewnętrzne mają pozycję świecenia po otwarciu drzwi .

Dziś byłem w serwisie aut , i koszt podpięcia i sprawdzenia poprawnego działania ( wysterowanie z komputera świecenia lampek kabinowych ) to 330 zł i nie dają gwarancji że dokładnie zdiagnozują gdzi ejest problem ( przekaźnik , czujnik w drzwiach etc , to trochę dużo i może się okazać że nic z tego nie wyjdzie a i tak będę musiał zapłacić ..

Co radzicie ? próbować samemu ? ALe nie mam schematów elektrycznych .
    kamyczek
    Level 38  
    Poszukaj innego warsztatu ,albo kogoś kto ma sprzęt do PSA , chyba że kupisz sobie jakiś tester do psa bo jak masz płacić po 330 pln za każde podłączenie to chyba lepiej kupić na użytek własny coś do diagnostyki .
    grzesiubello
    Level 10  
    Cześć
    Strzelin koło Wrocławia
    pepe150
    Level 36  
    Krańcówki są w zamku.
    Czy na wyświetlaczu komputera pokładowego jest informacja o otwarciu drzwi.
    grzesiubello
    Level 10  
    Cześć
    Tak potwierdzam , jak otworzę drzwi ( każde pojedynczo ) to jest opis na wyswietlaczu które z drzwi są otwarte ( opis jest po angielsku ) bo polskiego nie ma .
    Jak otworzę klapę bagażnika też pojawia się napis i alarm ( brzęczyk ) .

Czy możliwe ze jeśli jedna z krańcowek zamku nie działa to cały układ nie będzie działał ?

Czy na schematach można to prześledzić ?