Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Interfejs Native Instruments Komplete Audio 1 i szum w monitorach M-Audio BX8 D2

-WMU- 08 Jul 2020 13:28 516 2
    -WMU-
    Level 1  
    Witam wszystkich,
    Zakupiłem interfejs audio z niesymetrycznymi wyjściami RCA i podłączyłem do monitorów aktywnych M-Audio BX8 D2 przewodem 2xRCA-2xJack mono - generalnie wszystko działa, oprócz tego, że monitory wyraźnie szumią i jakość odtwarzanego dźwięku jest znacząco gorsza od poprzedniego układu z którym nie miałem żadnych problemów: te same monitory ale podłączone do interfejsu NI Audio Kontrol 1 z symetrycznymi wyjściami, interfejsu który musiałem zmienić po przejściu na Win10 (brak sterowników dla tego systemu).
    Pytanie - czy tak musi być w przypadku połączenia niesymetrycznego, czy można te szumy zredukować inwestycją w lepszy (droższy) interkonekt? Może zastosować symetryczny kabel + niesymetryczne złącza RCA-Jack mono?

Z góry dzięki za pomoc.
    nagrywamy.com
    Level 30  
    Można spróbować rozwiązania symetryczny albo i niesymetryczny kabel i jacki mono-stereo. Połączone tak - w jacku mono od strony interfejsu normalnie, w jacku stereo od strony kolumny ekran do R (obrączki), sygnał do T (czubka) a S czyli masa w powietrzu. W przypadku kabla symetrycznego tak samo a ekran tylko z jednej strony do masy, warto sprawdzić z której.
    adambyw
    Moderator of Acoustics
    Jeszcze jeden detal, bo częstą praktyką jest wykręcanie głośności wzmacniaczy na maksimum, przez co żeby zachować rozsądną głośność na interfejsie odkręca się głośność tylko troszkę. A trzeba zrobić na odwrót, czyli w interfejsie na max, a trochę tylko w monitorach. W ten sposób poziom szumów kolosalnie się zmniejsza.