Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sony KV-2170 brak obrazu-jest dźwięk

janfrack 06 Oct 2005 22:36 1881 7
    janfrack
    Level 12  
    Jest dźwięk nie ma obrazu. Ekran nie jest całkiem wygaszony. Widać 3 paski RGB u góry ekranu i przy szukaniu kanałów w tle widać przebijanie obrazu (bardzo słabo widoczne szare postacie i tła). Po podłączeniu sygnału przez EURO żadnej reakcji. Również brak obrazu i jest dżwięk. To jest wtórny objaw. Teewizor był "padnięty" - 6 mrugnięć diodą - winą była dioda w okolicach trafopowielacza. Wymieniałem przy nim m.in trafo, pamięć.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam
    Janusz
    Top Serwis
    Level 24  
    Podkręć G2 ,czy pojawia się raster? może padniety pion, od jakiego zasilania była ta padnięta dioda?
    asanders
    Level 23  
    Witam
    Napisz czy jest OSD na ekranie
    Pozdrawiam
    janfrack
    Level 12  
    Nie ma OSD na ekranie.Padnięta dioda niestety nie wiem jaka bo nie ja ją wymieniałem. Podkręcając napięcie na S2 żadnej reakcji :cry:
    Zbynoch
    Level 24  
    Witam, jeżeli widać ślad obrazy a zwiększanie Ug2 nic nie daje, to podejrzewam brak Ug2 – może zwarty jest kondensator na PK. Trudno coś podpowiedzieć bez podanych napięć.
    Pozdrawiam.
    janfrack
    Level 12  
    Napięcia na RGB - około +120V
    Napięcie +135V - w porządku
    Napięcie + 24V - podwyższone - około 29V
    Napięcie +190V - w porządku

Natomiast martwi mnie układ odchylania STV9379. Napięcia odpowiednio
    1. 2,6V
    2. niecałe 29V (powinno być 24V)
    3. 28V !!!
    4.
    5. 18V
    6. 28V
    7. 2,7V

Zauważyłem przerwaną ścieżkę pomiędzy nóżką pierwszą - kondensatorem SMD i masą - poprawiłem ale nadal to samo...
    Dodałem widok ekranu - u góry widoczne linie powrotu - RGB
    janfrack
    Level 12  
    Jeszcze zapomniałem dodać - przez chwilę przy szukaniu stacji wskoczyło mi OSD wyszukiwania. Pływało z góry na dół ale było wyrażne.
    janfrack
    Level 12  
    Uszkodzenie zlokalizowane - scalak odchylania STV. Po wymianie wszystko OK