Witam całe forum, zwracam się do was z takim ogólnym pytaniem. Od jakiegoś czasu interesuję się elektroniką. Myślę, że zdobyłem minimalne podstawy podstaw jeżeli chodzi o informacje o elementach elektronicznych, ich parametrach, zastosowaniu. Jednak nie mam kompletnie wiedzy apropo diagnozy układów elektronicznych. Dla przykładu. Mam dość typową wieżę aiwa, która po włączeniu po sekundzie wraca do stanu stand by/ wieża nie reaguje na przycisk power. Generalnie jak doświadczony elektronik zabiera się za tego typu problemy? Dla mnie niestety poza prostym sprawdzeniem bezpieczników, napięcia z transformatora zaczynają się schody. Bardzo chętnie usłyszę różnego rodzaju porady, wskazówki, informacje. Jeżeli ktoś zna dobre artykuły, książki, filmy na yt również chętnie się z tymi pozycjami zapoznam.
Dodatkowo w celach informacyjnych opowiem jaki mam sprzęt, możliwości itd.
Mam do dyspozycji miernik Unit UT136B, tester elementów elektronicznych, zasilacz regulowany(0-30 V 0-5A jest to samodzielnie zbudowany zasilacz z bardzo dobrze znanego projektu electronics labs), stacja lutownicza Zhaoxin 936D oraz hot air tej samej firmy, oraz oczywiście różnego rodzaju obcinaczki, szczypce, pęsety, odsysaczkę cyny, ściągacz izolacji, do tego różnego rodzaju elementy elektroniczne jakie można wydobyć z wież, radyjek, wzmacniaczy, odtwarzaczy kaset, cd, elementy z zasilaczy komputerowych itd. Czekam na wszelkiego rodzaju porady oraz z góry dziękuję za całą pomoc uzyskaną na forum
Dodatkowo w celach informacyjnych opowiem jaki mam sprzęt, możliwości itd.
Mam do dyspozycji miernik Unit UT136B, tester elementów elektronicznych, zasilacz regulowany(0-30 V 0-5A jest to samodzielnie zbudowany zasilacz z bardzo dobrze znanego projektu electronics labs), stacja lutownicza Zhaoxin 936D oraz hot air tej samej firmy, oraz oczywiście różnego rodzaju obcinaczki, szczypce, pęsety, odsysaczkę cyny, ściągacz izolacji, do tego różnego rodzaju elementy elektroniczne jakie można wydobyć z wież, radyjek, wzmacniaczy, odtwarzaczy kaset, cd, elementy z zasilaczy komputerowych itd. Czekam na wszelkiego rodzaju porady oraz z góry dziękuję za całą pomoc uzyskaną na forum