Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Falownik Sofar 8,8kw grzeje się

Nocnymar 12 Jul 2020 18:14 9261 9
    Nocnymar
    Level 6  
    Panowie, Sofar zainstalowany w kotłowni (ok 2,5m2) w domku jednorodzinnym, działa od niedawna ale niepokoi mnie temperatura jego pracy. Codziennie przekracza ona 60° a jak jest cieplej na zewnatrz (i wewnątrz domu) tp temperatura podchodzi pod 65°. Pomijam już fakt, że jak startuje to ma 50°
    Mam przestrzeń nad falownikiem ponad 50cm i dookoła też nic go nie zasłania, więc zastanawiam się czy taki jego urok, czy powinienem pomyśleć nad jakimś wiatraczkiem do jego chłodzenia Falownik Sofar 8,8kw grzeje się ??
    madamsz1
    Level 39  
    Trochę tego musi przerobić to i pewnie się grzeje, a jak kubatura i wentylacja mała to może i cieplejszy być. U mnie 4,4 w chłodnym garażu jest dość ciepły - nie mierzyłem, ale myślę że pod 50st podchodzi. Musze to kiedyś z ciekawości pomierzyć przy słonecznym dniu.
    wrose
    Level 10  
    50 cm na tym falownikiem? Przecież instrukcja mówi o 80 cm. Jak się coś z nim stanie to gwarant nie naprawi bo montaż nieprawidłowy.

Dodano po 3 [minuty]:

50 cm na tym falownikiem? Przecież instrukcja mówi o 80 cm. Jak się coś z nim stanie to gwarant nie naprawi bo montaż nieprawidłowy. Ciepło uchodzi ku górze, a jak nie ma gdzie odejść to zostaje z falownikiem. Stąd ta temperatura pewnie.
    dadus18
    Level 13  
    @Nocnymar natchnąłem się na Twój temat, mam Sofar 6.6 i teraz przekracza mi już 54*, montaż podobny jak u Cb. rozwiązałeś jakoś temat ?
    Sinus
    Level 12  
    Witam miłośników SofarSolara. Ja posiadam wersję 8,8 dopiero od września 2020, więc upalne lato dopiero przede mną. Mam go zabudowanego w nieogrzewanym budynku gospodarczym i jak dotąd z temperaturą nie miałem problemów. Było może ok 40 stopni w słoneczny dzień września.
    Też mam go zabudowanego(niezgodnie z instrukcją) 50cm poniżej sufitu, a to szczególnie ze względu na komfort obsługi panelu. Podwyższona temperatura inwertera na pewno nie służy jego żywotności, ale nie widzę tu specjalnego problemu. Gdy okaże się że nadmiernie się nagrzewa, to zabuduję pod nim mały wentylator , tak by schładzać tylny radiator. Wentylator sterowany z czujnika temperatury przymocowanego do górnej części radiatora.
    Pozdrawiam.
    Nocnymar
    Level 6  
    Wentylatorki pod falownik rozwiązują sprawę. Teraz temp nie przekracza 57° Wazne jest to ze u mnie w kotlowni mam stala temp 27-28° wiec sama ta temp nie pomaga falownikowi
    ZdzislawDyrmaZasadni
    Level 6  
    Witam,
    SOFARa nie polecam wlasnie ze wzgledu na wymagany odstep od sufitu (80 cm), przez co nie da sie go rozsadnie zamontowac w pomieszczaniach o wysokosci <2,5 m.
    A niezainstalowanie wg. instrukcji powoduje utrate gwarancji.
    Dla Ciebie zainstalowanie wentylatorow moze nie jest problemem, ale pytanie dlaczego trzeba to robic w nowym urzadzeniu.
    Jest tyle alternatywnych falownikow. Do tej pory nie rozumiem, dlaczego ludzie stosuja SOFARa. Sam dalem sie namowic, a pozniej musialem go instalowac prawie przy posadzce.

Pisalem o tym wszyskim w innych postach, ale zostalem usuniety przez #krzysiek7. Dzisiaj moje konto zostalo ponownie uruchomione, ale starych postow nie ma. Widocznie lobby SOFARa nie podobalo sie, ze krytykuje ich absurdalne wymagania odnosnie 80 cm i mizernej jakosci instrukcje obslugi.

Moderated By gulson:

Nie ma żadnego lobby, za to twoja osoba dopiero, co zarejestrowana na forum, ciągle krytykuje jednego producenta i reklamuje inne falowniki. Wygląda to na spam - wystarczy przejrzeć twoje posty. Użytkownicy się pytają "W ilu wątkach jeszcze o tym napiszesz, co to za antyreklama jednego, a reklama drugiego, płacą Ci za to, pytanie retoryczne." https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=19397880#19397880

madamsz1
    Level 39  
    Nie wiem co przedmówca ma do Sofara, ale mam wersje 4.4KTL-X wisi sobie w garażu 76cm od sufitu :) tak jak dzisiaj temperatura wg czujnika wewnętrznego jest 39st a radiator ma 24st. U znajomego jest INVT (coś koło 6KW) to się dopiero u niego grzeje cała obudowa daję :).
    Jak każdy producent sprzętu, tak i tu ktoś jakieś zalecenia wydaje co do montażu. Pewnie w instrukcji TV też napiszą, że nie montować obok źródła ciepła albo pod prysznicem :) a jak zamontujesz :) twoja sprawa.

Dodano po 11 [minuty]:

ZdzislawDyrmaZasadni wrote:
    dlaczego ludzie stosuja SOFARa. Sam dalem sie namowic

Zawsze można wystawić na sprzedaż i wymienić na coś innego. Za konkretną kasę, a nie za kilka tyś budżetówkę.
    Może nie jest to sprzęt z górnej półki ale u mnie lepiej chodzi niż Solax.
    wnoto
    Level 34  
    Czy te falowniki mocowaliscie sami czy też firma w ramach całości zlecenia ?
    8,8 kW to dla kazdego procenta straty sprawnosci musi wydzielić się to w postaci ciepła. 1% sprawności to prawie 90W grzania, przy 5% to już 450W grzania,
    andrew696
    Level 6  
    Moim zdaniem aplikacja Solarman przekłamuje temperaturę falownika albo sam falownik przekłamuje- zawyża. Kilkakrotnie sprawdzałem to u siebie na jednofazowym falowniku Sofara. On już na starcie ma niby temperaturę ponad 30 stopni kiedy jest zupełnie zimny, radiator ma temperaturę otoczenia 20 stopni a aplikacja wskazuje ponad 30. Uważam że przekłamanie jest o około 10 stopni. Próbowałem też chłodzić radiator wentylatotem- zrobił się zupełnie chłodny a na aplikacji 36 stopni.

Dodano po 15 [minuty]:

Ponadto zakładając, że temperatura falownika jest wyższa od temperatury otoczenia o 30 stopni a może on pracować w temperaturze zewnętrznej 60 stopni, to osiągnie wtedy spokojnie 90 stopni.... wiecie może jaka jest maksymalna temperatura pracy tych falowników bez obcinania mocy ? Jaką maksymalną temperaturę zaobserwowaliście u siebie?