Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereWinylov wrote:Te blaszki strojenia delikatnie odseparowałem od siebie, bo się stykały
Winylov wrote:Czy Uruchamiając ten generator kalibracji i ustawiając na wejściu W.CZ. znacznik 35MHZ to czy mógłbym podejrzeć oscyloskopem wzmocnienie a emiterze T101, Chodzi mi o to czy amplituda będzie się zwiększać dla tego sygnału w zależności od dostrojenia
Winylov wrote:... mogę sprawdzić wzmacniacz T101(jak radził kolega Rzuuf)?, w jakiś sposób? Wyjęcie/wylutowanie tego tranzystora to masakra....
Adamcyn wrote:Kalibrator 5MHz daje sygnał niemodulowany, więc się go nie usłyszy. Ustawiać skalę trzeba w/g wychyleń woltomierza, w trybie wskazań "LOG" (logarytmicznym)..... powinien być słyszalny znacznik co 5 MHz a więc 30, 35, 40 MHz itd.
Rzuuf wrote:Kalibrator 5MHz daje sygnał niemodulowany, więc się go nie usłyszy.
Adamcyn wrote:To nie kondensator, tylko kontaktron!kondensator rtęciowy (?) AW5080
Rzuuf wrote:To nie kondensator, tylko kontaktron!
Rzuuf wrote:znalazłem w moim archiwum dokumentacje tego przyrządu, jest w formacie ".pdf".
Adamcyn wrote:Adasiu...przywołuje Cię do porządkuKontaktron załączany 200 razy na sekundę - jako generator kalibracyjny od 30 do 300 Mhz.
Adamcyn wrote:Niestety, nie! To jest ten sam skan, który tylko przyszedł inną drogą.Czy Twoja dokumentacja, drogi Rzuufie, różni się od tej, którą załączył Kolega Tomek w #19?
Krzysztof Kamienski wrote:Adasiu...przywołuje Cię do porządku . Czy to nie jest przypadkiem taki bzyczek-elektryczek , na podobieństwo dzwonka elektromagnetycznego, generujący ton 200 Hz, jako modulacja kalibratora dla AMu ?
Winylov wrote:Dość proporcjonalnie rozkłada się ten zanik między pasmami, sugerując jedną usterkę.
Adamcyn wrote:BF180 i BF181 są na Allegro.
Adamcyn wrote:Zakładam, że kondensator zmienny jest ok.
Adamcyn wrote:A ja bym podejrzewał, że jest wprost przeciwnie!Zakładam, że kondensator zmienny jest ok.
Adamcyn wrote:Na zdjęciu wygląda, jakby płytki miały zwarcie.
Sprawdź również, czy styki nie są zaśniedziałe - połączenie części ruchomej - tam, gdzie heterodyna nie działa.
Może być przy osi.
Adamcyn wrote:Sprawdź omomierzem, czy jest pewne połączenie płytek ruchomych do masy i również pod kątem zwarcia między płytkami.
Krzysztof Kamienski wrote:Chyba raczej Collpitsa, a nie Clappa (czyt. klapa).L 105 jest przełączalna na stykach bębna i jest cewką heterodyny pracującej w układzie Clappa, z tranzystorem T103
dipol wrote:Zacznij od zasilacza wszystkie kondensatory w czerwonych obudowach (elektrolity) do wyrzucenia natychmiast
Winylov wrote:Czy wzmocnienie na T101 regulowane jest razem z częstotliwością heterodyny,
Winylov wrote:czy różnica dostrojenia obydwu obwodów może skutkować słabym odbiorem? Może tam się coś rozjechało.
Rzuuf wrote:To jest ten sam skan, który tylko przyszedł inną drogą.
Przyrząd wygląda znacznie lepiej, niż dokumentacja ...
Wielką kopalnię dokumentacji ma kolega Predator, ale zdaje się, że to też ten sam skan.
Winylov wrote:Zasilanie bloku W.CZ. -13.26V
Winylov wrote:E=-12.27V
C=-23mV
B=-11,55V
Ube=730mV
Winylov wrote:Jak można dopasować te obwody,