Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mikrowoltomierz selektywny INCO WMS-4

26 Oct 2020 13:55 7782 192
Testo
    Adamcyn
    Level 38  
    Na zdjęciu wygląda, jakby płytki miały zwarcie.
    Sprawdź również, czy styki nie są zaśniedziałe - połączenie części ruchomej - tam, gdzie heterodyna nie działa.
    Może być przy osi.

• Testo
    User removed account
    Level 1  
    Adamcyn
    Level 38  
    Winylov wrote:
    Te blaszki strojenia delikatnie odseparowałem od siebie, bo się stykały

Sprawdź omomierzem, czy jest pewne połączenie płytek ruchomych do masy.
    Również pod kątem zwarcia między płytkami.
    Winylov wrote:
    Czy Uruchamiając ten generator kalibracji i ustawiając na wejściu W.CZ. znacznik 35MHZ to czy mógłbym podejrzeć oscyloskopem wzmocnienie a emiterze T101, Chodzi mi o to czy amplituda będzie się zwiększać dla tego sygnału w zależności od dostrojenia

To dobry pomysł.
    Później podłącz oscyloskop do punktu "C" bloku w.cz.
    Amplituda powinna wzrastać co 5 MHz.
    User removed account
    Level 1  
  • Testo
    ^ToM^
    Level 40  
    Winylov wrote:
    ... mogę sprawdzić wzmacniacz T101(jak radził kolega Rzuuf)?, w jakiś sposób? Wyjęcie/wylutowanie tego tranzystora to masakra....

Tranzystory sprawdzaj przed wyjęciem za pomocą testu diody:
    Mikrowoltomierz selektywny INCO WMS-4Sprawdzani...storów.gif Download (5.82 kB)

Jak na którychś z elektrod otrzymasz zwarcie, to sprawdź czy w ich obwodzie nie ma indukcyjności. Jak nie będzie cewki ani rezystora o niewielkiej, kilkuomowej rezystancji to znaczy, że tranzystor jest uszkodzony.
    99% zwykłych tranzystorów sprawdzisz testem diody bez wyciągania ich z obwodu.
    Fety trudniej, ale chociaż sprawdzisz czy nie są przebite i nie zachowują się jak drut.
    Zachęcam do prób. Jak trochę poćwiczysz to zobaczysz jak to skutecznie działa.
    Przyjaciel przyniósł mi kiedyś do naprawy odbiornik Adret. Stwierdził, że są pouszkadzane tranzystory małej mocy al'a BC527, wyciągał je i sprawdzał kolejno. Jednak było to żmudne i bał się o laminat. Siadłem nad sprzętem i w 15 minut testem diody "obleciałem" wszystkie półprzewodniki. Flamastrem czerwonym zaznaczyłem mu, które musi wymienić. Po wymianie tych zaznaczonych - chyba z 7 sztuk urządzenie ruszyło do strzału. Gdyby chciał każdy wyjąć, sprawdzić znowu wlutować to zajęło by to cały dzień. :)
    Trzeba tą metodę dobrze opanować i naprawy wtedy się naprawdę szybko posuwają.
    Zasada taka: lepiej godzinę więcej poświecić na pomiary testem diody, przejścia i omomierzem niż cokolwiek wylutowywać z 40 letniego sprzętu krajowej produkcji. :D
    Pozdrawiam!
    User removed account
    Level 1  
  • Helpful post
    Rzuuf
    Level 43  
    Adamcyn wrote:
    .... powinien być słyszalny znacznik co 5 MHz a więc 30, 35, 40 MHz itd.
    Kalibrator 5MHz daje sygnał niemodulowany, więc się go nie usłyszy. Ustawiać skalę trzeba w/g wychyleń woltomierza, w trybie wskazań "LOG" (logarytmicznym).
    Adamcyn
    Level 38  
    Rzuuf wrote:
    Kalibrator 5MHz daje sygnał niemodulowany, więc się go nie usłyszy.

Na FM usłyszy, że szum ustał.
    Sprawdzisz?

Następna zagadka XX wieku. :D

Kolego Winylov,
    mógłbyś proszę zrobić zdjęcie Z701 (generator kalibracji)?
    Jest opisany jako zestyk załączany cewką L705 przez przebieg 200 Hz, a w wykazie częsci oznaczony jako kondensator rtęciowy (?) AW5080
    Adamcyn
    Level 38  
    Rzuuf wrote:
    To nie kondensator, tylko kontaktron!

A to ciekawe rozwiązanie!
    Kontaktron załączany 200 razy na sekundę - jako generator kalibracyjny od 30 do 300 Mhz.

Ciekawe, jaki przebieg zmierzy tam Kolega Winylov swoim oscyloskopem...

Rzuuf wrote:
    znalazłem w moim archiwum dokumentacje tego przyrządu, jest w formacie ".pdf".

Czy Twoja dokumentacja, drogi Rzuufie, różni się od tej, którą załączył Kolega Tomek w #19?
    User removed account
    Level 1  
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    Adamcyn wrote:
    Kontaktron załączany 200 razy na sekundę - jako generator kalibracyjny od 30 do 300 Mhz.
    Adasiu...przywołuje Cię do porządku :cry: . Czy to nie jest przypadkiem taki bzyczek-elektryczek :D, na podobieństwo dzwonka elektromagnetycznego, generujący ton 200 Hz, jako modulacja kalibratora dla AMu ? Przecież tam kawał porządnego kwarca widać w tym kalibratorze.
    Rzuuf
    Level 43  
    Adamcyn wrote:
    Czy Twoja dokumentacja, drogi Rzuufie, różni się od tej, którą załączył Kolega Tomek w #19?
    Niestety, nie! To jest ten sam skan, który tylko przyszedł inną drogą.
    Przyrząd wygląda znacznie lepiej, niż dokumentacja ...
    Wielką kopalnię dokumentacji ma kolega Predator, ale zdaje się, że to też ten sam skan.
    Adamcyn
    Level 38  
    Krzysztof Kamienski wrote:
    Adasiu...przywołuje Cię do porządku . Czy to nie jest przypadkiem taki bzyczek-elektryczek , na podobieństwo dzwonka elektromagnetycznego, generujący ton 200 Hz, jako modulacja kalibratora dla AMu ?

Nie, Krzysiu.
    Poczytaj opis, który wstawił Tomek w #19, m. innymi:

Z701 został opisany jako:

Teraz już się zapewne nie dziwisz, że sprzęt z takimi nowatorskimi rozwiazaniami jest wyceniany na poziomie 1000 EUR. :D
    User removed account
    Level 1  
    Adamcyn
    Level 38  
    Winylov wrote:
    Dość proporcjonalnie rozkłada się ten zanik między pasmami, sugerując jedną usterkę.

Zakładam, że kondensator zmienny jest ok.
    Pomierz więc zasilanie -12 V bloku w.cz i -10,5 V na emiterze T103.

Dobra wiadomość:
    BF180 i BF181 są na Allegro. :)
    ArturAVS
    Moderator HP/Truck/Electric
    Adamcyn wrote:
    BF180 i BF181 są na Allegro.

U mnie były do zeszłego tygodnia, pudełko po litrowych lodach poszło na złom. Nie myślałem że ktoś może potrzebować takich zabytków :-( .
    Adamcyn wrote:
    Zakładam, że kondensator zmienny jest ok.

Dla pewności sprawdziłbym każdą sekcję z osobna czy nie ma zwarcia między płytkami, bo coś podejrzanie synchroniczny efekt.
    Adamcyn
    Level 38  
    No to jeszcze raz:
    Adamcyn wrote:
    Na zdjęciu wygląda, jakby płytki miały zwarcie.
    Sprawdź również, czy styki nie są zaśniedziałe - połączenie części ruchomej - tam, gdzie heterodyna nie działa.
    Może być przy osi.

Adamcyn wrote:
    Sprawdź omomierzem, czy jest pewne połączenie płytek ruchomych do masy i również pod kątem zwarcia między płytkami.
    Adamcyn
    Level 38  
    Nie ma tam zbyt wielu możliwości.

Krzysztof Kamienski wrote:
    L 105 jest przełączalna na stykach bębna i jest cewką heterodyny pracującej w układzie Clappa, z tranzystorem T103
    Chyba raczej Collpitsa, a nie Clappa (czyt. klapa). :)
    Rzuuf
    Level 43  
    Jeśli by włożyć pasek papieru między styk na bębnie, a styk nieruchomy, który jest dołączony do kolektora tranzystoraT103, to omomierz włączony między masę a kolektor tranzystora T103 będzie pokazywał, w którym momencie kondensator strojeniowy ma zwarcie.
    User removed account
    Level 1  
    User removed account
    Level 1  
    Adamcyn
    Level 38  
    Winylov wrote:
    Czy wzmocnienie na T101 regulowane jest razem z częstotliwością heterodyny,

Raczej dostrojenie współpracujących obwodów.
    Winylov wrote:
    czy różnica dostrojenia obydwu obwodów może skutkować słabym odbiorem? Może tam się coś rozjechało.

Tak, to możliwe.

Podłącz antenę za tłumikiem, czyli w puncie "A"
    Później w innych puntach, przed i za T101.

Sprawdź -9,6 V na T101.
    ^ToM^
    Level 40  
    Rzuuf wrote:
    To jest ten sam skan, który tylko przyszedł inną drogą.
    Przyrząd wygląda znacznie lepiej, niż dokumentacja ...
    Wielką kopalnię dokumentacji ma kolega Predator, ale zdaje się, że to też ten sam skan.

Bo widocznie macie tą dokumentację pobraną z elektrody. Nie może być z innej drogi, niż elektroda, gdyż sam ją na elektrodę wrzuciłem tuż po zeskanowaniu. :lol: :lol:
    Do skanowania wypożyczyłem ją od jej właściciela. Był tak miły i się ujawnił na innym forum, wysłał mi i ją zeskanowałem - stąd jej na elektrodzie. Oryginał zwróciłem, więc jak coś jest nieczytelne to już nie jestem w stanie nic poradzić, bo oryginału nie mam.
    User removed account
    Level 1  
    Adamcyn
    Level 38  
    Winylov wrote:
    Zasilanie bloku W.CZ. -13.26V

Ma być -12 V.
    Czy inne napięcia w zasilaczu też sa zawyzone?
    Winylov wrote:
    E=-12.27V
    C=-23mV
    B=-11,55V
    Ube=730mV

Rozkład napięć jest prawidłowy.

Winylov wrote:
    Jak można dopasować te obwody,

Poprzez dostrojenie, ale najpierw sprawdź bardzo dokładnie pozostałe sekcje kondensatora zmiennego.
    User removed account
    Level 1