Pozwolę sobie opisać moje doświadczenia z modemem E3372 i routerem DWR-116.
Doświadczenie 1 - 2 lata temu w pracy został uruchomiony powyższy zestaw (powiedzmy, że awaryjnie). Modem E3372 z trybem zwykłym (nie HiLink), router DWR-116 z oryginalnym firmware D-linka. Do tego karta SIM z Plus-a. Router z modemem na parapecie, BTS 300 metrów od okna. Działało to TRAGICZNIE. Nie wiem czy kiedykolwiek przepracował dwie doby bez konieczności restartu. Zrywało połączenie albo modem przestawał być widoczny przez router.
Doświadczenie 2 - dwa tygodnie temu kupiłem powyższy zestaw za 50 zł w celu zabawy na urlopie, który spędzam na Mazurach. Od razu zmieniłem firmware w routerze na Gargoyle od Cezarego ze strony
Link Modem natomiast przerobiłem na wersję HiLink. Łączę się z BTS NetWorks (T-mobile) oddalonym o 6 km. Na modemie wymusiłem LTE1800. Dodatkowo do modemu podłączona jest antena własnej roboty wykonana według rosyjskiego projektu, tak zwana 3G/4G gun. Antena w trybie MIMO obliczona na 1800Mhz. Musze powiedzieć, że powyższy zestaw działa od tygodnia bez żadnych problemów. Nie ma mowy o żadnych zawieszeniach, zerwaniach połączenia itp. Na karcie SIM mam ofertę z ograniczeniem do 15Mb/s i faktycznie tyle powyższy zestaw potrafi osiągnąć pomimo, że parametry sygnału mam delikatnie mówiąc nie najlepsze.
Doświadczenie 3 - w tej samej lokalizacji obecnie testuję drugi modem E3372 w trybie HiLink z tym, że połączony z routerem Tp-Link TL-MR3020 z firmware MiFi oczywiście od Cezarego. Router stary, nigdzie nie polecany. Zasilacz 5V 1A. Żeby było trudniej modem podłączyłem do routera za pomocą przedłużacza USB o długości 3 metry wykonanym ze skrętki komputerowej. Na końcu dałem co prawda kondensator 220uf na wszelki wypadek ale raczej nie jest konieczny. Modem tym razem bez anteny. Prędkości osiągam 3x niższe niż opisane w doświadczeniu 2 ale i tutaj nie ma mowy o braku stabilności czy zrywaniu połączenia.
Doświadczenie 4 - w ubiegłym roku w tej samej lokalizacji co wyżej używałem E3372 plus routera NEXX 3020 oczywiście z firmware Gargoyle. Łączyłem się BTS PLAY oddalonym jakieś 4 km. Antena nisko, po drodze krzaki i drzewa. Stabilność bez problemów. Tutaj mała uwaga - modem wpięty bezpośrednio do routera nie był w stanie nawiązać stabilnego połączenia (w żadnej lokalizacji) - prawdopodobnie urządzenia się zakłócały wzajemnie. Wystarczyło zastosować krótki przedłużacz USB i wszystko wracało do normy. Możliwe, że podobny problem jest w DWR-116. Widziałem, że kiedyś był dodawany do routera kilkunastocentymetrowy przedłużacz USB ale nie pamiętam, który operator to dodawał.
To takie moje urlopowe przemyślenia. Trochę luźno związane z tematem ale może komuś pomogą.