Lysol1 wrote: Proszę odpowiedzieć czy zakup dwóch CPE-510 załatwi połączenie?
Nie.
To nie jest problem urządzeń a konfiguracji obydwu sieci (obydwu sieci a nie tych CPE).
Mniej więcej tak to wygląda:
- po pierwsze należałoby zadbać aby te dwie domowe sieci miały rożną adresację
- po drugie spiąć te lokalizacje mostem radiowym
- po trzecie ustawić trasy w taki sposób aby "odpowiednie usługi" skierować "inna bramą" (czyli przez ten most radiowy).
Na ten moment nie wiadomo jakie są tam routery, nie wiadomo jakie mają możliwości konfiguracji i na co pozwala provider.
Mam nadzieję, że udało mnie się to opisać w miarę prostym językiem.
Na ten moment (bez dodatkowych informacji) jedyne rozwiązanie to:
- odłączyć na stałe internet w jednym z domów
- postawić most radiowy i spiąć te dwa domy w jedną sieć.
W tym układzie wszystkie urządzenia w obydwu domach będą się widziały a dom "bez internetu" korzystałby z internetu z odległego domu. Jednak jak wcześniej pisałem nie wiadomo czy provider zezwoli na udostępnienie internetu poza lokal. U nas zazwyczaj jest to zabronione.
Inną możliwością byłoby czasowe odłączanie routera i podłączanie skonfigurowanego mostu na czas transferu plików. Po zakończeniu transferu most byłby odłączany a włączany byłby router "od internetu". Czyli na czas "transferu" działało by to jak pierwsze rozwiązanie a po transferze wracało do pierwotnego układu. Przy tym też jest trochę zabawy ale... ale w tym układzie nie musielibyśmy sprawdzać możliwości routerów.
Mam nadzieję, że nieco rozjaśniłem.
[edyta]
Jest jeszcze inna możliwość. NAS z dwiema kartami sieciowymi. Wtedy stawiasz most radiowy i masz w domu "dwa internety" (dwie sieci) - swoją i tego odległego domu. Jeden internet podłączasz do jednej karty sieciowej a drugi podłączasz do drugiej karty sieciowej. "Internety się wzajemnie nie widzą" więc nie ma konfliktów a dostęp do zasobów NAS jest wspólny. Niestety to rozwiązanie uniemożliwia czasowe "podglądanie czegoś tam" gdy odłączony jest u Ciebie internet.