Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Peugeot, Boxer 230 L, 2.5 td, - Nie można uruchomić samochodu

16 Lip 2020 09:06 237 11
  • Poziom 6  
    Witam wszystkich

    Problem polega na tym, że nie mogę odpalić samochodu, jest to Peugeot Boxer z silnikiem 2.5td 230 L z 1997 roku. Samochód pracował na biegu jałowym i po kilku minutach zgasł tak jakby został wyłączony, od tamtej pory nie odpala. Sprawdziłem napięcie na świecach, świece, paliwo dopływa, został wymieniony czujnik położenia wału co trochę poprawiło sytuację tzn. samochód prawie zaskakuje ale wciąż nie odpala. Co jeszcze należy sprawdzić co ma wpływ na uruchomienie pojazdu ?
  • Poziom 14  
    hi
    spróbuj odpalić na samostart " Może nie jest to najzdrowsze dla auta, ale są to wszelkiego rodzaju preparaty typu auto-start. Wtryskuje się je do układu dolotowego. Zassane przez silnik przez chwilę tworzą palną mieszankę wraz z powietrzem i uruchamiają silnik"
    tylko ostrożnie z tym
    hi
  • Poziom 6  
    właśnie trochę się obawiam stosować ten sposób bo nigdy tego nie robiłem, postaram się nieczego nie uszkodzić, chciałbym też znaleźć przyczynę tego, że nie chcę odpalić bo wolałbym nie uruchamiać busa samostartem za każdym razem.
  • Poziom 14  
    hi
    nie chodzi o odpalanie cały czas na samostarcie , -jeżeli odpali ci to przyczyny szukasz po stronie paliwa,jeżeli nie to trzeba sprawdzić resztę
    - czy dymi ,jakieś odgłosy z silnika,?
    - egr czy nie jest otwarty cały czas?
    -jak sprawdziłeś paliwo i świece ?
    hi
  • Poziom 6  
    przy odpowietrzaniu po zakręceniu rozrusznikiem paliwo lało się z wtrysków, a świece sprawdzałem metodą na żarówkę czyli jeden kabelek do masy drugi do świecy, żarówka świeciła czyli napięcie dochodzi, później na multimetrze sprawdzałem wartość omów na świecach, gdy jeszcze działał dymił na czarno na zimym silniku, przy zmianie biegów nawet potrafił puścić chmurkę
  • Poziom 14  
    hi
    odpowiedziałeś na jedno pytanie zostały dwa, i będzie jeszcze jedno
    - czy to nie jest czasem sprawka immobilizera
    hi
  • Poziom 6  
    to nie immo, nie ma go w tym samochodzie,
    - z silnika nic nie było słychać, chodził normalnie
    - nie wiem czy egr jest otwarty, nie wiem gdzie go szukać i czy jest w tym busie, słabo znam się na dieslach
  • Poziom 6  
    tak, rozrząd był sprawdzany właśnie według tego schematu, to samochód teściowej, jej syn jest mechanikiem i to on wymieniał w nim rozrząd więc stwierdziłem żeby to sprawdził w pierwszej kolejności, on nie chce się zajmować tym samochodem więc ja dzialam co mogę w wolnej chwili,
    - czy ktoś się orientuje czy w busie z 97 roku jest wejście obd ?
  • Poziom 6  
    znalazłem egr, zawór jest sprawny, wyczyściłem go ale nie wpłynęło to na poprawę sytuacji
  • Poziom 3  
    Skoro napisałeś że wymiana czujnika położenia wału trochę poprawiła sytuację to sprawdź kabelki od czujnika może jest gdzieś przerwany lub nadgryziony przez kune jeszcze jedno pytanie czy czujnik znajduje się z tyłu silnika tzn na kole zamachowym czy jest tam dwumasa może tam leży przyczyna jeżeli czujnik czyta obroty z koła zamachowego może jest uszkodzony któryś ząb i dlatego auto nie odpala