Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kilka pytań doborze dla szwagra miernik,lutownicę,uchwyt trzym.kabli,element itp

Jcom2013 17 Jul 2020 09:04 900 9
Altium Designer Computer Controls
    Jcom2013
    Level 11  
    Dzień dobry
    Prosiłbym o pomoc

Pytanie 1.
    Szwagier chce kupić lutownicę do:
    - zlutowania kabli od cienkich do grubych kabli (kable od głośników, kable od sieci zasilającej, kable od elektroniki na płytkach drukowanych, kable od komputera, różnych urządzeń i tym podobne),
    - zlutowania podstawowych elementów Rezystor, dioda, kondensator, cewka, obudowa od baterii i tym podobne, nie będzie lutował elementów smd.
    do 300,00 zł
    Zastanawiam się, czy dla niego były dobry zakup lutownicy pistoletowej polskiej produkcji.
    Proszę o pomoc doborze
    do 200,00 - 250,00 zł

Pytanie 2.
    Tak samo szwagier chce kupić miernik uniwersalny do mierzenia:
    - prądu,
    - napięcia,
    - rezystancji,
    - kondensatora,
    - diody,
    - czy jest przez różne kable przejście, inaczej czy jest obwód zamknięty, czy nie ma zwarcia w kablu,
    - nie wiem czy cewkę będzie mierzył,
    - z brzęczykiem,
    - automatyczny zakres.
    do 200,00 - 250,00 zł

Pytanie 3.
    Tak samo szwagier chce kupić urządzenie, inaczej uchwyt do trzymania elementów w trakcje lutowania, do trzymania płytki drukowania trakcje lutowania lub do trzymania kabli w trakcje lutowania, ponieważ mamy dwie ręce, to szwagier denerwuje go, gdy chce przylutować coś, między innymi dwa kable.
    Proszę o pomoc doborze takiego urządzenia, może być z lupą.
    do 300,00 zł

Pytanie 4.
    Jaką cynę wybrać do lutowania:
    a- kabli od cienkich do grubych,
    b- elementów elektronicznych,
    c-elementów elektronicznych do płytek drukowanych, nie smd.

Pytanie 5.
    Szwagier chce kupić narzędzie, które usuwa cynę z kabli, elementów elektronicznych, z płytek drukowanych itp.
    Jaki odsysacz oraz nie pamiętam jak się to nazywa do zbierania cyny, wygląda jak plątanina drutu polecacie szwagrowi.
    Lub coś inne państwo Polecacie do usuwania cyny z kabli, elementów elektronicznych, z płytek drukowanych itp.

Szwagier mnie się pytał co kupić, więc pytam się państwa może coś doradzicie.

Dziękuje za odpowiedz
  • Altium Designer Computer Controls
    piotrkol7
    Level 39  
    Ad. 1 - do takich zastosowań precyzyjny sprzęt niepotrzebny. Może być lutownica transformatorowa - nie zabraknie mocy przy grubych kablach. Lutownice polskiej marki ZDZ cieszą się dobrą opinią. Ewentualnie w takim budżecie można pomyśleć o chińskim wynalazku TS100 - po zmianie oprogramowania regulacja i stabilizacja temperatury od temp. pokojowej do 450 stopni Celsjusza. Mała jest, nie męczy ręki, zasilanie 12-24V - zasilacz od laptopa się sprawdza, a można podpiąć pod akumulator w terenie. Co do mocy - bez problemu poradziła sobie z wylutowaniem wiązki masy z zasilacza komputerowego. Więc mocy nie zabraknie.

Ad. 2 - nie wypowiem się, mierniki to nie moja bajka.

Ad. 3 - szukasz trzeciej ręki, budżet zawyżony ;) Tutaj cudów nie potrzeba, ważne żeby się podobała i miała odpowiedni zasięg. Ode mnie mała rada - nie bierz takich, które mają plastikowe nakładki na śruby. Z czasem lubią się one wyślizgać i zostajemy z gołym gwintem - tak więc lepsze będą metalowe. Lupa z podświetleniem też może być pomocna.
    Od groma tych sprzętów znajdziesz, wpisując "trzecia ręka do elektroniki" w google.
    Ewentualnie można pomyśleć o uchwycie do płytek drukowanych.

Ad. 4 - wszędzie taką samą ;)
    Cyna ołowiowa marki Cynel, grubość 0.7 lub 1mm. Od lat tym lutuję, nie mam żadnych zastrzeżeń.

Ad. 5 - odsysacz do cyny. Tutaj nie widzę dużego sensu w kupowaniu markowego odsysacza do zwykłego dłubania - każdy się sprawdzi. Przez 10 lat miałem 3 odsysacze marki "marka" - jeden zaginął w niejasnych okolicznościach, pozostałe dwa w pełni sprawne, żadnego nie zajechałem. Co się w nich zużywa? Tak w zasadzie tylko końcówka, z czasem też sprężyna (nieznacznie). Te odsysacze kosztują grosze, tak samo jak końcówki do nich.
    Plątanina drutu do zbierania cyny = plecionka do cyny, taśma rozlutownicza. Ale nie sądzę, żeby to miało się jakoś przydać - tego się używa do czyszczenia i wyrównywania padów przy lutowaniu SMD. W tym zastosowaniu odsysacz będzie bardziej praktyczny i wygodny w użyciu.
    Usuwanie cyny z kabli? Najwygodniej strzepać, cały nadmiar schodzi :D
  • Altium Designer Computer Controls
    78db78
    Level 42  
    Szwagier jak się zajmuje takimi rzeczami i nie wie co używać dziwne. Ale ok.
    1. Lutownica tylko transformatorowa zdz.
    4. Cyna cynel ołowiowa Sn60Pb40
    Jcom2013
    Level 11  
    Dzień dobry
    Dziękuje za odpowiedz

Niestety szwagier zna tylko podstawy elektroniki, więc z stąd te pytania.
    Tylko nie wiem jaki miernik mu wybrać, prosił mnie o to, może jeszcze uzyskam na to pytanie.
    wybrałem mu lutownicę LT-75.45LT-75/45 lub 100W LT-100P

Jeszcze raz dziękuje za odpowiedz
    Jcom2013
    Level 11  
    Dzień dobry
    Dziękuje za odpowiedz

Mam takie pytanie.
    Lutownice zdz posiadają moce
    75W, 75W/45W, 100W, 125W

Gdzie pisze może inaczej skąd państwo wiecie jaka lutownica transformatorowa zdz o danej mocy może lutować kable od ... do ... oraz na stronie zdz na przykład:
    Pobór mocy: 75W/45W
    Grot z drutu miedzianego: Ø 1,5 mm
    na stronie zdz podana jest maksymalna, czy minimalna średnica grotu miedzianego o Ø 1,5 mm.

Pytanie 10.
    Prosiłbym o informację lub namiar w postaci linku w jakich mocach miedzy innymi
    a) lutownica transformatorowa moc -- 45W, od jakiej minimalnej średnicy do maksymalnej średnicy mogę zastosować grot o mocy 45W oraz od jakiej minimalnej średnicy do maksymalnej średnicy mogę lutować przewód/kabel o mocy 45W,
    b) lutownica transformatorowa moc -- 65W, od jakiej minimalnej średnicy do maksymalnej średnicy mogę zastosować grot o mocy 65W oraz od jakiej minimalnej średnicy do maksymalnej średnicy mogę lutować przewód/kabel o mocy 65W, (ponoć taką mam moc swojej lutownicy transformatorowej w kolorze obudowy czerwonym),
    c) lutownica transformatorowa moc -- 75W, od jakiej minimalnej średnicy do maksymalnej średnicy mogę zastosować grot o mocy 75W oraz od jakiej minimalnej średnicy do maksymalnej średnicy mogę lutować przewód/kabel o mocy 75W,
    d) lutownica transformatorowa moc -- 75W/45W, od jakiej minimalnej średnicy do maksymalnej średnicy mogę zastosować grot o mocy 75W/45W oraz od jakiej minimalnej średnicy do maksymalnej średnicy mogę lutować przewód/kabel o mocy 75W/45W,
    e) lutownica transformatorowa moc --100W, od jakiej minimalnej średnicy do maksymalnej średnicy mogę zastosować grot o mocy100W oraz od jakiej minimalnej średnicy do maksymalnej średnicy mogę lutować przewód/kabel o mocy 100W,
    f) lutownica transformatorowa moc --125W itp., od jakiej minimalnej średnicy do maksymalnej średnicy mogę zastosować grot o mocy 125W oraz od jakiej minimalnej średnicy do maksymalnej średnicy mogę lutować przewód/kabel o mocy 125W.

Instrukcję do lutownic transformatorowych zdz nie mogę znaleźć, a widzę, że na tym forum są znawcy, więc pytam się skąd taką informację dostać.

Dodam, że dla mnie i dla szwagra oraz dla innych taka informacja była by pomocna w doborze lutownicy.

Pytanie 11.
    Przewód od słuchawek, który ma przekrój mniej więcej ludzkiego włosa. Jaką lutownicą lutować
    a) lutownicą transformatorową o jakiej mocy,
    b) lutownicą grzałka jakiej mocy.
    Ta informacja też była by dla mnie pomocna i może dla innych.

Pytanie 12.
    a) Zrobiłem sam płytkę drukowaną i zamierzam lutować elementy na tej płytce, jaką lutownicę zastosować do lutowania elementów, czy lutownicę transformatorową, ale o jakiej mocy, czy lutownicę grzałka o jakiej mocy,

b) Wymieniam elementy elektroniczne uszkodzone na nowe w oryginalnym kupionym urządzeniu, jaką lutownicę zastosować do lutowania elementów, czy lutownicę transformatorową, ale o jakiej mocy, czy lutownicę grzałka o jakiej mocy,
    Ta informacja też była by dla mnie pomocna i może dla innych.

Dodam, że lutując różne przewody/kable o różnych przekrojach oraz lutując elementy na płytce drukowanej zastanawiam się, czy użyć mojej lutownicy transformatorowej 65W, czy użyć lutownicy grzałka, wiadomo, że jak użyje dużej mocy lutownicę to mogę spalić element lub wyrwać płytkę drukowaną, tylko jak to dopasować.

Dziękuje za odpowiedz
    Szymon Tarnowski
    Level 27  
    Moc lutownicy zależy od warunków lutowania, tego nie da się wyrazić średnicą przewodów. Pewnie by się dało zrobić jakiś fizyczny model, tylko czy nie szkoda na to czasu? No i zawsze znajdzie się taki przewód do którego zabraknie mocy. Używaną lutownicę transformatorową można kupić za 30zł, taniej jest ją kupić i przetestować. Z własnej praktyki to jak używałem 25 lat temu lutownicy transformatorowej z przełącznikiem 45/75W to zawsze używałem mocy 75W żeby cyna się szybciej topiła. A lutownica kosztowała 30% więcej od takiej bez przełącznika.

Mam wrażenie że szwagier szuka dziury w całym, musi się przygotować na to że jakąkolwiek cudowną lutownicę kupi to i tak w pierwszych 10 słuchawkach w których będzie wymieniał kabel albo w 10 układach które zlutuje to coś uszkodzi. Nawet nauczenie się lutowania kabli żeby było prawidłowo wymaga ćwiczeń. Na tym polega nauka podczas hobby, robisz jak najlepiej potrafisz, próbujesz zrozumieć co zrobiłeś źle, naprawiasz i się uczysz żeby znowu nie popełnić błędu.
    piotrkol7
    Level 39  
    Stacje lutownicze z regulacją temperatury bywają pomocne w takich sytuacjach jak dwa posty wyżej - aczkolwiek sądzę, że dopóki nie lutuje się SMD, to aż taka precyzyjna regulacja temperatury nie jest potrzebna.
    Tak naprawdę wszystko to kwestia wprawy - osoba początkująca popali płytki nawet lutownicą 30W, podczas gdy ktoś kto lutuje od lat bez problemu polutuje takie płytki kolbą o mocy 60W.
    Tutaj nie ma reguły.
    Ja uważam, że sprzęt należy dobrać przede wszystkim tak, żeby dobrze leżał w ręce - używając teraz TS100, która waży może kilkadziesiąt gramów nie wyobrażam sobie przesiąść się na 1,5 kilogramową transformatorówkę.
    Tak jak Szymon powiedział - wszystko to jest nauka.
    Tylko trzeba w końcu coś kupić, nawet coś taniego, zobaczyć, co się lepiej sprawdza - czy lutownica oporowa, czy transformatorowa. Teoretyzując i pisząc elaboraty na temat doboru sprzętu niczego się nie nauczymy.
    Jcom2013
    Level 11  
    Dziękuje za odpowiedz
    Przekaże szwagrowi państwo opinie.
    Dodam,. że szwagier jest początkujący elektronik, który sporadycznie coś naprawia, gdy mu się coś zepsuje.
    vieleicht
    Level 36  
    Co do grotów do transformatorówki to do doraźnego lutowania precyzyjnego może przydać się taki grot ostrzony:
    Kilka pytań doborze dla szwagra miernik,lutownicę,uchwyt trzym.kabli,element itp