Też zauważyłem na zdjęciu, że ograniczniki nie ruszone, chociaż przy tym zużyciu łańcucha nie powinno to mieć aż takiego znaczenia. Chociaż nie widząc tego wszystkiego na żywo można tylko gdybać...
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thererobokop wrote:Wybacz, ale nie ma tam żadnego uwarstwienia ładunku.
BANANvanDYK wrote:https://www.encyklopedialesna.pl/haslo/silnik-pilarki-xtorq/Jest to taka sprytna technika. Gaźnik ma dwie przepustnice, jedna standardowo gaźnik, druga tylko jako przepustnica powietrza. Cylinder oraz tłok mają taką konstrukcję, aby osobno zasysać mieszankę i powietrze. Powietrze ładowane jest do kanałów przelotowych a mieszanka do komory korbowej. W trakcie przepłukiwania zwrotnego w pierwszej kolejności leci powietrze nad tłok, następnie mieszanka z komory korbowej.
BANANvanDYK wrote:Pod koniec wspomniał że w tym silniku występuje problem z podparciem tłoka (wąski płaszcz + okna ssące) co przyśpiesza zużycie strony pracującej tłoka.
AdiKed wrote:Maszyna chodzi, sąsiad żyłuje, a ja mam dziurę w tłoku maszyny za 1900zł.
E8600 wrote:
Świece sprawdzałeś czy nie jest ukruszona?
Sprawdzałeś czy filtr powietrza niema gdzieś dziury?
AdiKed wrote:W środku filtra pyłu brak.
E8600 wrote:To się nazywa postarzanie sprzętu.
BANANvanDYK wrote:To nie "tjunerzy" tylko ignoranci. Tam gdzie technologicznie zamek musiał wypaść w świetle okna, okno jest podzielone, tworząc oporę dla samego zamka.Tjunerzy uważają że zamki pierścieni mogą latać po oknach przelotowych.
BANANvanDYK wrote:Gdzie tam. Tłok nigdy nie schodzi pierścieniami do okna ssącego - bo i po co? Ono jest zawsze albo otwarte pod tłokiem, albo nim zamknięte.W zwykłym silniku dwusuwowym wystarczy za duże, za szerokie okno ssące i to też zżera tłok
BANANvanDYK wrote:Półki pierścieniu mogły pękać z zupełnie innego powodu - po prostu zbyt wąskie zostały zrobione. Gdyby to było złe okno, to by pierścienie pękały.Pewna znana firma produkująca cylindry tuningowe nicasilowe zrobiła coś podobnego, w efekcie pękały półki pierścieni
Bynak wrote:Nie, przecież tam są przyspawane opiłki na denku - to już była przekroczona temperatura plastyczności metalu.Zapewne mało doświadczony serwisant przy demontażu koła zamachowego bądź sprzęgła odśrodkowego zablokował sobie tłok przez otwór świecy zapłonowej jakimś wkrętakiem i stąd ta dziura.
Bynak wrote:Nie mają - to złom dla działkowiczów. Nerwów idzie dostać, od chociażby "komfortu" pracy nimi - cięzkie, ogromnie wibrujące, paliwożerne. No i średniotrwałe. Tutaj piła pracowała z tępym łańcuchem - robiącym pył, zamiast grubych trocin. To i nie dfziwne że ten pył ssała do cylindra.Patrząc na tak zapylony kanał dolotowy cylindra dochodzę do wniosku że jednak te tanie i szybko zużywające się konstrukcje MiCh mają sens.
AdiKed wrote:Dziwi mnie że serwis tak mocno trzyma się wersji o złej jakości paliwie.
bubu1769 wrote:Czyli w sumie się zgodził że piła miała wadliwą konstrukcje.
Łukasz.K wrote:
Jakaś lipa ten Stihl. Żeby tłoki po 40zł. Tyle to paczka cukierków kosztuje.
Łukasz.K wrote:Wiecie że w Chinach to produkują i kupujecie? Ja bym tego z Chin w życiu nie kupił.
O np. taka by się nadawała do Pańskich prac: https://www.youtube.com/watch?v=it3fWbpuT3E
Dodano po 38 [minuty]:
I to ma co robić a ma pojemność dwa razy większą od Pańskiej.
AdiKed wrote:Zresztą opisałem tu że dokończyłem robotę pilareczką za 250zł z OBIboka, która mnie tak mile zaskoczyła że miałem ochotę ją zanieść do stihla i pokazać im sprzęt który się roboty nie boi.
Łukasz.K wrote:Wiecie że w Chinach to produkują i kupujecie? Ja bym tego z Chin w życiu nie kupił.
E8600 wrote:Wiem, że to niezdrowe ale często zdarza mi się także wypalać paliwo do ostatnich oparów, wówczas piła na te kilka chwil dostaje kopyta jakby miała ze 4 KM a nie 2,5 KM.
E8600 wrote:Proporcja oleju w silniku 2T wynika z jego prędkości obrotowej. Proporcja 1:25 była dobra w komarku silnik ok. 5 tys. obr/min a chińskie pilarki mają 10-11 tys. obr/min a markowe nawet 13,5 tys.