Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kosiarka Spalinowa Demon RV170 - Kosiarka nie odpala

carloss120 19 Jul 2020 18:05 4176 3
    carloss120
    Level 7  
    Witam
    Zakupiłem nową kosiarkę
    Demon Rato RV 170
    po zalaniu ją olejem i paliwem
    podziałała mi 20 min
    następnie kiedy opróżniłem kosz z trawy
    nie chciała już ponownie odpalić
    nie daje w ogóle iskry na świece co jest nie tak ?
    78db78
    Level 42  
    Sprawdź odłącznik czy linka nie za krótka, oraz przy cewce czy przewód nie spadł od rozłącznika.
    michal_rybka
    Level 34  
    zdejmij filtr powietrza z gaźnika i psiknij plakiem w gaźnik i szarpnij parę razy, jak na chwile zapali to masz problem z gaźnikiem, jak nic się nie odezwie to problem z zapłonem (cewka lub świeca)

jak z cewki spadnie ten cienki przewód (gaszenia) to będzie normalnie odpalać i pracować, zresztą można go samemu zdjąć i wtedy spróbować odpalić, ten przewód zwiera do masy jak się puści dźwignię hamulca i to powoduje wyłączenie iskry, czasem potrafi się przetrzeć izolacja i dotykać do silnika i wtedy nie odpala też

jak na plaku zapali to na początek odkręcić dolną miseczkę gaźnika (najpewniej kluczyk 10) i wyjąć pływak (wysunąć w bok pręcik) i przeczyścić zaworek iglicowy, pokręcić nim, poruszać, założyć pływak z powrotem i pręcik, nalać benzyny do zbiornika i zobaczyć czy się leje po pływaku, a jak się nadusi pływak to czy nie leci (jak nie leci to przedmuchać wężyk paliwa), założyć miseczkę, sprawdzić czy odpala, jak nadal nie to rozebrać gaźnik i wyczyścić, przedmuchać najlepiej sprężarką dysze i wszystkie "dziurki" i powinno działać, a jak nie to wymienić gaźnik, najlepiej na orginalny od Hondy GXV 160 (lub 140) bo to co masz kolego to jest chińska kopia Hondy GXV 160, zresztą są to całkiem niezłe kopie, tylko te gaźniki słabe, ale nawet chińskie podróbki Hondy są dużo lepsze od Briggsa i 100x lepsze od tecumsecha
    carloss120
    Level 7  
    iskra była sprawdzana tak że jak masz otwór od świecy to otworzyłem go świeca była wyciągnięta próbowałem odpalić od tej rączki szarpałem chyba z 15 razy i nie zapaliła
    a jeżeli zapali to tylko na 20 sekund i gaśnie
    nawet jak daje jej większe obroty to od razu gaśnie