Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Linux Mint Debian Edition 4 - położenie okna Thunderbird

Felini 20 Jul 2020 00:46 585 5
    Felini
    Moderator
    Czy da się ustawić, aby położenie okna klienta poczty Thunderbird było zapamiętywane?
    Uruchamiam Thunderbirda, przesuwam jego okno w odpowiadające mi miejsce na pulpicie i zamykam. Obecnie jest zapamiętywana jedynie wielkość okna, otwiera się ono na środku pulpitu, niezależnie od tego, gdzie je zamknąłem. Czasem zdarza się, że okno otworzy się w lewym górnym rogu, jednak występuje to rzadko i nie wiem, od czego zależy. Chciałbym, aby po ponownym uruchomieniu Thunderbird otworzył się w tym samym miejscu, w którym go zamknąłem.

Klient poczty - Thunderbird 68.10.0 (64 bity)
    Informacje o systemie:
    Spoiler:
    System: Host: lmde Kernel: 4.19.0-9-amd64 x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 8.3.0
    Desktop: Cinnamon 4.4.8 wm: muffin dm: LightDM Distro: LMDE 4 Debbie
    base: Debian 10.2 buster
    Machine: Type: Desktop Mobo: ASUSTeK model: A8N-E v: 2.XX serial: <filter> BIOS: Phoenix
    v: ASUS A8N-E Revision 1013 date: 04/07/2006
    CPU: Topology: Dual Core model: AMD Athlon 64 X2 4200+ bits: 64 type: MCP arch: K8 rev: 1
    L2 cache: 1024 KiB
    flags: lm nx pae sse sse2 sse3 bogomips: 7236
    Speed: 1800 MHz min/max: 1000/2200 MHz Core speeds (MHz): 1: 1800 2: 1800
    Graphics: Device-1: NVIDIA GK208 [GeForce GT 710B] vendor: Gigabyte GK208B driver: nouveau
    v: kernel bus ID: 01:00.0 chip ID: 10de:128b
    Display: x11 server: X.Org 1.20.4 driver: modesetting unloaded: fbdev,vesa
    compositor: muffin resolution: 1280x1024~60Hz
    OpenGL: renderer: NV106 v: 4.3 Mesa 18.3.6 direct render: Yes
    Audio: Device-1: NVIDIA CK804 AC97 Audio vendor: ASUSTeK K8N4/A8N Series Mainboard
    driver: snd_intel8x0 v: kernel bus ID: 00:04.0 chip ID: 10de:0059
    Device-2: NVIDIA GK208 HDMI/DP Audio vendor: Gigabyte driver: snd_hda_intel v: kernel
    bus ID: 01:00.1 chip ID: 10de:0e0f
    Sound Server: ALSA v: k4.19.0-9-amd64
    Network: Device-1: NVIDIA CK804 Ethernet vendor: ASUSTeK K8N4/A8N Series Mainboard
    type: network bridge driver: forcedeth v: kernel port: b000 bus ID: 00:0a.0
    chip ID: 10de:0057
    IF: enp0s10 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter>
    Drives: Local Storage: total: 704.24 GiB used: 374.47 GiB (53.2%)
    ID-1: /dev/sda vendor: Western Digital model: WD5000KS-00MNB0 size: 465.76 GiB
    speed: 3.0 Gb/s serial: <filter>
    ID-2: /dev/sdb vendor: Samsung model: SSD 850 PRO 256GB size: 238.47 GiB
    speed: 1.5 Gb/s serial: <filter>
    Partition: ID-1: / size: 116.87 GiB used: 7.06 GiB (6.0%) fs: ext4 dev: /dev/sdb2
    Sensors: System Temperatures: cpu: 41.0 C mobo: N/A gpu: nouveau temp: 40 C
    Fan Speeds (RPM): N/A gpu: nouveau fan: 2640
    Repos: No active apt repos in: /etc/apt/sources.list
    Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/official-package-repositories.list
    1: deb http: //packages.linuxmint.com debbie main upstream import backport #id:linuxmint_main
    2: deb https: //deb.debian.org/debian buster main contrib non-free
    3: deb https: //deb.debian.org/debian buster-updates main contrib non-free
    4: deb http: //security.debian.org buster/updates main contrib non-free
    5: deb https: //deb.debian.org/debian buster-backports main contrib non-free
    Info: Processes: 167 Uptime: 1h 50m Memory: 3.85 GiB used: 1.39 GiB (36.2%) Init: systemd
    v: 241 runlevel: 5 Compilers: gcc: 8.3.0 alt: 8 Client: Unknown python3.7 client
    inxi: 3.0.32
    WojtasJD
    Level 43  
    Felini wrote:
    Obecnie jest zapamiętywana jedynie wielkość okna, otwiera się ono na środku pulpitu, niezależnie od tego, gdzie je zamknąłem.
    To jest domyślne ustawienie.

Na początek zmień w "Okna" (znajdziesz w menu czy w Ustawienia systemowe) zakładka |Zachowanie| -> Położenie nowo otwartych okien na Automatycznie

IMO reszta zależy od menedżera okien (tutaj Muffin) i samej aplikacji - np. Firefox przy przywracaniu sesji przywraca położenie okna.

Jak Thunderbird tego nie potrafi to pogrzeb w opcjach; jak może być uruchamianie okna w ustalonym obszarze ekranu to uruchom Thunderbird i ustaw jego okno w preferowanym położeniu, następnie emulator terminala i wklep: xwininfo <Enter> -> kliknij w okno Thunderbird i na koniec wklej co wyszło.
    Felini
    Moderator
    Położenie nowo otwartych okien zmieniłem na Automatycznie.
    Wygląda, że Muffin jest zainstalowany, jednak nie daje się uruchomić przyciskiem Uruchom, nie można go też znaleźć za pomocą paska wyszukiwania w CinnVIIStarkMenu.

Wynik po wpisaniu komendy xwininfo (okno ustawione w preferowanym miejscu)
    Spoiler:
    xwininfo: Window id: 0x5400010 "Odebrane – Mozilla Thunderbird"

Absolute upper-left X: 0
    Absolute upper-left Y: 25
    Relative upper-left X: 10
    Relative upper-left Y: 33
    Width: 1028
    Height: 867
    Depth: 24
    Visual: 0x3c9
    Visual Class: TrueColor
    Border width: 0
    Class: InputOutput
    Colormap: 0x5400002 (not installed)
    Bit Gravity State: NorthWestGravity
    Window Gravity State: NorthWestGravity
    Backing Store State: NotUseful
    Save Under State: no
    Map State: IsViewable
    Override Redirect State: no
    Corners: +0+25 -252+25 -252-132 +0-132
    -geometry 1028x867+-10+-8
    WojtasJD
    Level 43  
    Dla mnie to wygląda na bug w Thunderbird - jeśli okno było zmaksymalizowane albo zajmowało pół ekranu to ustawienie jest przywracane (testowane na MATE i KDE Plasma 5)

Thunderbird to sobie zapisuje w $HOME/.thunderbird/nazwa_profilu/xulstore.json

Zgłoś buga https://bugzilla.mozilla.org/home albo doinstaluj xdotool i we właściwościach pliku *.desktop odpalającym Thunderbird zamień polecenie:
    /usr/bin/thunderbird %u
    na
    sh -c "/usr/bin/thunderbird & xdotool search --sync --onlyvisible --class "thunderbird" windowmove 0 0"

Przy starcie ramka okna Thunderbird powinno być przesuwana na pozycję 0 0

BTW: co do możliwości menedżera okien - KWin w KDE Plasma 5 ma 'Zasady okien' :wink:

Z innych programów do tego celu to jest devilspie i devilspie2
    https://live.gnome.org/DevilsPie
    https://help.ubuntu.com/community/Devilspie
    itp.
    Felini
    Moderator
    Zainstalowałem na próbę najnowszą wersję Thunderbird Beta 79.0b2 (64 bity).
    Wygląda, że jego zachowanie jest takie samo jak wersji poprzedniej.

Wynik po wpisaniu komendy xwininfo
    Spoiler:
    xwininfo: Window id: 0x5200010 "Odebrane – Mozilla Thunderbird"

Absolute upper-left X: 0
    Absolute upper-left Y: 25
    Relative upper-left X: 10
    Relative upper-left Y: 33
    Width: 939
    Height: 971
    Depth: 24
    Visual: 0x3c9
    Visual Class: TrueColor
    Border width: 0
    Class: InputOutput
    Colormap: 0x5200002 (not installed)
    Bit Gravity State: NorthWestGravity
    Window Gravity State: NorthWestGravity
    Backing Store State: NotUseful
    Save Under State: no
    Map State: IsViewable
    Override Redirect State: no
    Corners: +0+25 -341+25 -341-28 +0-28
    -geometry 939x971+-10+-8

Jeśli to błąd programu, to trochę mnie to zniechęca. Ostatnio doinstalowałem inne środowisko graficzne LXDE, żeby je trochę poznać. Może warto zainstalować na próbę KDE Plasma 5, o której wspomniałeś, te możliwości konfiguracji na zrzucie ekranu podobają mi się. Może po prostu Cinnamon nie ma takich możliwości i nie ma konieczności przy nim pozostawać.
    Ta wersja beta Thunderbirda wydaje mi się graficznie lepiej dopracowana, więc na razie ją testuję i spróbuję zainstalować KDE Plasma 5. Być może przyniesie to rozwiązanie problemu.
    Felini
    Moderator
    Za pomocą menedżera oprogramowania zainstalowałem kolejno: xdotool, Devilspie, Devilspie2, żaden nie uruchomił się.
    Nie uruchamiają się też niektóre inne programy a wyszukiwarka CinnVIIStarkMenu ich nie znajduje.

Zainstalowałem środowisko KDE Plasma, nie zmieniałem ustawień, Thunderbird uruchomił się w preferowanym miejscu.
    Muszę trochę poznać Plasmę, nie wiem jednak, na ile jest konfigurowalna i czy przypadnie mi do gustu.