Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Moduł dźwiękowy MP3 5W z pamięcią wewnętrzną

ArturAVS 20 Jul 2020 12:13 6525 21
  • Wielu zapewne kojarzy i pamięta układy z rodziny ISDXXXX, tak zwane "magnetofony cyfrowe". Stosowane do odtwarzania komunikatów dźwiękowych w różnych aplikacjach. Ich zaletą była stosunkowo prosta aplikacja, jednak ograniczenie czasu zapisu trochę dawało się we znaki w bardziej wymagających zastosowaniach http://www.kitsrus.com/pdf/isd_2560.pdf. Dzięki uprzejmości Kamila @gulson trafił do mnie taki moduł;

Wersja którą otrzymałem posiada jedynie pamięć FLASH, bez gniazda karty mikro SD. Zdjęcie z aukcji z najprostszym schematem połączeń;

Oraz wygląd rzeczywisty;
    Strona elementów;

I strona spodnia;

Na "pokładzie" modułu rzuca się w oczy DIP-Switch do ustawienia konfiguracji, gniazdo Jack 3,5mm (stereo), oraz serce układu; DY 1703A.
    Nie udało mi się znaleźć noty aplikacyjnej układu, nie mniej nota modułu jest dostępna; http://attach01.oss-us-west-1.aliyuncs.com/IC/Datasheet/13751.pdf Wzmacniacz zamontowany przez producenta to LTK5128D (datasheet w załączniku), oraz pamięć FLASH 25Q64JVSIQ firmy Winbond o pojemności 64M-bitów/ 8M-bajtów; https://www.winbond.com/resource-files/w25q64jv%20spi%20%20%20revc%2006032016%20kms.pdf

Przystępując do testów odpowiednio "przygotowałem" moduł, montując złącza goldpin (akurat te moje złota nie widziały :D);
    Ułatwi to późniejsze wykorzystanie modułu. Fragment z DS ukazujący konfigurację modułu;
    Widzimy wiele trybów pracy, ja wykorzystałem wyzwalanie masą (najprostsza aplikacja) ale nic nie stoi na przeszkodzie aby przy np. zastosowaniu Arduino użyć UART. Zaoszczędzi to ilość GPIO potrzebnych do sterowania modułem. Moduł po podłączeniu do komputera zgłasza się jako pamięć przenośna;

O "oszałamiającej" pojemności około 8MB :D System plików to FAT, tu już po zmianie nazwy;

To co zastajemy w pamięci FLASH, to kilka ponumerowanych plików;

Są to proste efekty dźwiękowe, przypominające te systemowe dźwięki Windows. Producent "fabrycznie" umieszcza je w pamięci, numeracja plików przypisuje je do poszczególnych wejść wyzwalających odtwarzanie IO1-IO8 w trybie wyzwalania masą. Teraz drobna uwaga odnośnie zasilania, przy podłączonym przewodzie USB do komputera moduł pracuje w trybie "Download" (tak samo jest opisane gniazdo micro USB). Nie uruchomimy wtedy odtwarzania plików z pamięci urządzenia, aby uruchomić odtwarzanie należy podłączyć zewnętrzny zasilacz 5V lub zamiast komputera ładowarkę USB (w ten sposób uruchomiłem moduł).

Kilka najważniejszych parametrów modułu (z DS);

Oraz wymiary;

Ogólnie moduł dość fajnie działa, i stanowi ciekawą alternatywę dla układów z rodziny ISDXXXX. Prosta aplikacja i łatwe wgrywanie swoich plików poprzez USB może stanowić ciekawą opcję rozbudowy już istniejących urządzeń o komunikaty głosowe/dźwiękowe. W jednym z załączników miałem dodać oryginalne pliki dźwiękowe, ale przypadkowo je nadpisałem (system nie poinformował o braku miejsca) i uległy skasowaniu. Pamiętajcie, że pliki jako nazwę muszą mieć numerację tak jak to opisano w DS. Krótki film prezentujący działanie;

Nagranie trochę skróciłem, i tylko te pliki zachowały się w całości po nadpisaniu. Przy próbie odtworzenia uszkodzonego pliku moduł się zawieszał.

Cool? Ranking DIY
    Do you have a problem with Arduino? Ask question. Visit our forum Arduino.
    About Author
    ArturAVS
    Moderator HP/Truck/Electric
    Z wykształcenia technik RTV, z zamiłowania elektronik/elektrotechnik konstruktor.
    Has specialization in: kf, audio, elektronika truck, nietypowe urządzenia
    ArturAVS wrote 19298 posts with rating 5041, helped 1787 times. Live in city Grajewo. Been with us since 2005 year.
    ArturAVS
    O dobrze wiedzieć, jak znajdę luźne Arduino to się pobawię.
    Anonymous
    Level 1  
    ArturAVS
    byrrt wrote:
    zastosowań nie widzę

W najprostszym wypadku może służyć jako "programowany" dzwonek do drzwi, w trudniejszym jako sygnalizator stanu pracy maszyny/urządzenia, ewentualnie zabudowanie w pojeździe i sygnalizowanie głosowe/dźwiękowe włączanych funkcji. Wszystko zależy od pomysłowości konstruktora.
    byrrt
    Level 21  
    ArturAVS wrote:
    W najprostszym wypadku może służyć jako "programowany" dzwonek do drzwi, w trudniejszym jako sygnalizator stanu pracy maszyny/urządzenia, ewentualnie zabudowanie w pojeździe i sygnalizowanie głosowe/dźwiękowe włączanych funkcji. Wszystko zależy od pomysłowości konstruktora.

Źle się może wyraziłem - moduł fajny i na pewno wiele ułatwi przy niejednej aplikacji ale ja póki co takiej nie potrzebowałem ;) Leżą i czekają na swoją kolej ;)
    puszak
    Level 28  
    Czy jest opcja zapętlenia odtwarzanego dzwięku po jednorazowym wyzwoleniu?
    ArturAVS
    puszak wrote:

A wiesz że nie wiem :D Trzeba by DS poczytać, ale jak będę na warsztacie to sprawdzę.
    sosarek

Level 43  
    Ostatnio sam kupowałem w Gotroniku bo musiałem z centrali na głośnik podać komunikat w momencie naruszenia czujnika zewnętrznego.
    Chcemy do sklepiku :)
    puszak wrote:

W tym jest https://www.gotronik.pl/modul-odtwarzacza-dzwiekow-isd1820-p-2354.html
    Simon79
    Level 20  
    Mam ten moduł w wersji bez pamięci DY-SV5W. Większe możliwości i na pewno dużo lepsza jakość dźwięku niż w DFPlayer Mini. Nie wiedziałem wcześniej o bibliotece do Arduino, bawiłem się nim po UART - komendy (ramkę hex) przeliczałem na piechotę :). Zamierzam wykorzystać ten moduł jako "komunikator do inteligentnego domu".
    Myślę, że warto byłoby dodać go do sklepiku elektrody.
    MarekS6
    Level 16  
    Nie pamiętam już jak z jakością dźwięku, ale kiedyś składałem tego typu moduł dźwiękowy na układzie attiny861. Pełny opis tego DIY można znaleźć na Google. Nazywa się PCM sound generator czy jakoś tak.

Jeden z portów mikrokontrolera służy do wywołania danego komunikatu (a jest ich aż 255), do tego ma on pamięć w postaci karty pamięci SD na której z poziomu PC zapisuje się potrzebne komunikaty. Poza tym ma wiele innych ciekawych możliwości ale o tym już można przeczytać bezpośrednio na stronie z układem.

Czytając możliwości opisywanego tutaj modułu, wydaje mi się że ten układ na tiny861 jest lepszą alternatywą
    ArturAVS
    MarekS6 wrote:
    Pełny opis tego DIY można znaleźć na Google. Nazywa się PCM sound generator czy jakoś tak.

O tym piszesz; http://elm-chan.org/works/sd20p/report.html ? Trzeba go zbudować i zaprogramować uK, przygotowanie plików w odpowiednim formacie też może stanowić problem.
    sosarek wrote:

Układ jest dość wiekowy, i sposób "wgrywania" dźwięku może być problematyczny pomijając jakość dźwięku.
    MarekS6
    Level 16  
    ArturAVS wrote:
    MarekS6 wrote:
    Pełny opis tego DIY można znaleźć na Google. Nazywa się PCM sound generator czy jakoś tak.

O tym piszesz; http://elm-chan.org/works/sd20p/report.html ? Trzeba go zbudować i zaprogramować uK, przygotowanie plików w odpowiednim formacie też może stanowić problem.

Tak to ten układ. Oczywista sprawa, że z tym modułem jest troszkę roboty, bo trzeba zrobić płytkę, zaprogramować uK, ale myślę, że jeśli komuś zależy na większej ilości komunikatów bo robi jakiś bardziej rozbudowany układ (a więc raczej ma odpowiednie zdolności) to da sobie radę. Ja sam lata temu poskładałem ten moduł na płytce uniwersalnej do testu (a jestem raczej elektronikiem hobbystą), a do uK DIPa zaprojektowałem nawet płytkę dwustronną by zrobić taki mały moduł którego miałem zamiar później użyć w różnych aplikacjach.

Jak wspomniałem wcześniej, nie pamiętam, jak było z jakością dźwięku, ale z obsługą, i działaniem nie miałem żadnych problemów :-)
    LEDOON
    Level 9  
    Witam szanowne grono. Dziś dotarła do mnie przesyłka z podobnym modułem. Różnica jest taka że ja kupiłem wersję na kartę pamięci.
    Do pełni mojego szczęścia jednak odrobinę zabrakło. Niby działa tak jak powinien, jednak dokonując zakupu nie zauważyłem że najważniejsza dla mnie funkcja jest nie dostępna dla osoby z moimi umiejętnościami. Dokładnie to chodzi mi o odtwarzanie losowe po włączeniu zasilania lub podanie masy na któreś wejście wyzwalające. Mam w głowie fajny projekt jednak do jego zrealizowania konieczne jest losowe odtwarzanie jednego z kilkudziesięciu komunikatów. jest informacja że funkcja "Random play" jest dostępna poprzez sterowanie po UART. Niestety moja wiedza w tym zakresie jest zerowa. Czy ktoś ma może pomysł jak w prosty sposób przełączyć ten moduł na losowe odtwarzanie?
    Moduł kupiony tu:
    https://elektroweb.pl/audiovideokamery/590-modul-odtwarzacza-mp3-dy-sv5w-slot-sd-5w-usb.html
    slwy
    Level 1  
    Hej. Przede wszystkim super ze wrzuciłeś filmik. Mam pytanie, bo mam podobny moduł na kartę SD ale nie jestem pewny do końca jak odtwarzać dźwięki, nagrałem na karcie kilka MP3 w wymaganym formacie, ale nie wiem jak to podłączyć i jak tym sterować (wykorzystam bibliotekę z girhuba) - ale czy gdzieś po drodze między Arduino a modułem muszę dać rezystory?
    wojtii77
    Level 14  
    Simon79 wrote:
    Mam ten moduł w wersji bez pamięci DY-SV5W. Większe możliwości i na pewno dużo lepsza jakość dźwięku niż w DFPlayer Mini. Nie wiedziałem wcześniej o bibliotece do Arduino, bawiłem się nim po UART - komendy (ramkę hex) przeliczałem na piechotę :). Zamierzam wykorzystać ten moduł jako "komunikator do inteligentnego domu".
    Myślę, że warto byłoby dodać go do sklepiku elektrody.

Podłączyłem wszytko jak należy zasililem 5V, w gnieździe znajduje się karta SD i po podaniu napięcia jeden dźwięk jest w pętli.
    Ustawienia DP 101

Jak zrobić aby odtwarzał się tylko raz a później kolejny kiedy wciśniemy przycisk służący jako dzwonek?

Czy te prace można wykonać tylko za pomocą dip switcha czy należy jakimś programem. Jeśli program to jaki?
    Jest wiele materiałów w sieci jednak krok po kroku laikowi nikt nie tłumaczy :)
    Simon79
    Level 20  
    Myślę, że powinieneś spróbować trybu I/O integrated mode lub I/O independed mode (pierwsze cztery tryby) i sterować np. IO0 aby otworzyć plik mp3 nr 00001.mp3.
    Popróbuj stanem niskim, wysokim lub zboczem. Masz pdf tego modułu?
    Największe możliwości daje UART.
    lazarsky

Level 2  
    Co muszę zrobić aby wgrać pliki mp3, komputer nie widzi pamięci modułu DY-HV8F?
    Janek_D69
    Level 12  
    lazarsky wrote:
    Co muszę zrobić aby wgrać pliki mp3, komputer nie widzi pamięci modułu DY-HV8F?

W moim przypadku moduł działa jak pen drive podpinasz i wykrywa sprawdzone na systemach win 7 , win10 sprawdź swój menażer urządzeń może nie pobrał sterownika