Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
HelukabelHelukabel
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Lenovo L540 - Grzejąca się wtyczka ładowarki

21 Lip 2020 08:48 456 14

  • Poziom 3  
    Dziwna przypadłość, zasilacz oryginalny Lenovo, 20V 90W, płaska wtyczka. Gdy laptop nie jest uruchomiony ale jest pod napięciem (zasilacz w sieci) grzeje się wtyczka ładowarki. Po godzinie jest już bardzo gorąca.
    Wtyczkę przerabiałem z niegdyś okrągłej, to znaczy w zasilaczu była okrągła, została odcięta (w środku są tylko dwa prezewody dodatni i masa). Przylutowałem przewód do płaskiej wtyczki zostawiając oryginalny rezystor. Obie wersje (płaska i okrągła wtyczka) pochodzą od oryginalnych zailaczy 90W a przewody były 2 żyłowe więc nie ma mowy o tym aby rezystor był po stronie zasilacza (wtedy byłyby trzy przewody wewnątrz kabla zasilającego). Nie wiem co źle zrobiłem, rezystor sprawny, wartość dla 90W odpowiednia, wlutowany prawidłowo.

    Gdy laptop jest uruchomiony, wtyczka grzeje się ale jakby o połowę słabiej.
  • HelukabelHelukabel
  • Poziom 28  
    manet.m napisał:
    Dziwna przypadłość, zasilacz oryginalny Lenovo, 20V 90W, płaska wtyczka. Gdy laptop nie jest uruchomiony ale jest pod napięciem (zasilacz w sieci) grzeje się wtyczka ładowarki. Po godzinie jest już bardzo gorąca.
    Taka sytuacja jest niedopuszczalna.

    manet.m napisał:
    Wtyczkę przerabiałem z niegdyś okrągłej, to znaczy w zasilaczu była okrągła, została odcięta (w środku są tylko dwa prezewody dodatni i masa).

    W jaki sposób przelutowałeś te przewody?
    Otworzyłeś zasilacz i wylutowałeś w środku, czy odciąłeś kabel powiedzmy w połowie długości i połączyłeś z inną wtyczką?

    manet.m napisał:
    Przylutowałem przewód do płaskiej wtyczki zostawiając oryginalny rezystor.
    Czy tak to wygląda? Rezystor łączy pin ID z masą?
    Lenovo L540 - Grzejąca się wtyczka ładowarki
  • Poziom 22  
    A jaki procesor jest w tym laptopie? Oryginalne zasilacze do tego modelu miały więcej jak 90 watów. Lenovo L540 - Grzejąca się wtyczka ładowarki
  • HelukabelHelukabel

  • Poziom 3  
    7jacek7 napisał:

    W jaki sposób przelutowałeś te przewody?
    Otworzyłeś zasilacz i wylutowałeś w środku, czy odciąłeś kabel powiedzmy w połowie długości i połączyłeś z inną wtyczką?


    Odcięta wtyczka i przelutowana końcówka, oryginalny zasilacz Lenovo był z okrągłą wtyczką. Rozłupałem te wtyczkę aby wyjąć z niego rezystor. Rezystor wlutowany był tak jak na foto. Wlutowałem ten rezystor we wtyczkę płaską, błędu raczej nie pepełniłem (oryginalnie w płaskiej wtyczce był rezystor z zasilacza 65W ale chińskiego zasilacza :-)

    Zapomniałem dodać że wtyczka grzeje się nawet gdy nie jest podłączona do laptopa. Rozłupię to taz jeszcze i sprawdzę co się dzieje. Według kodu kreskowego rezystor miał coś koło 600ohm więc zasilacze 90W.

    PS. Na bank drugiego rezystora nigdzie nie ma więc nie ma szans że są dwa i jest inny opór jak powinien być...
  • Poziom 28  
    Zmierz rezystancję pomiędzy pinem ID i masą, oraz pomiędzy pinem ID i + we wtyczce i będzie wiadomo.

    Od razu pomiędzy + i -(masą).

  • Poziom 3  
    Miernik mi wariuje przy próbach pomiaru. Muszę odlutować od zasilacza przewód?
  • Poziom 38  
    Jeśli wtyczka się grzeje sama z siebie, to musi być tam jakieś zwarcie.
    Rezystor 600Ω podłączony do 20V będzie generował ponad 0.5W więc jak najbardziej może nagrzać wtyczkę. Tak by wychodziło, że jakimś cudem rezystor jest połączony pomiędzy plusem a minusem zasilania. Styk ID nie jest przypadkiem zgięty lub gdzieś nie zwiera ?
    No chyba, że zrobiło się jakieś niepełne zwarcie pomiędzy żyłami w przewodzie.

  • Poziom 3  
    Na wszelki wielki wymienię wtyczkę na nową oraz przewód idący od zasilacza.

    Dodano po 1 [godziny] 3 [minuty]:

    Koledzy szanowni, błąd, error, kurcze. Zasilacz oryginalny Lenovo 20V 90W z okrągłą wtyczką = nie ma rezystora we wtyczce. Rozebrałem w mak te wtyczkę, rezystora nie ma przylutowanego między masę a SIGNAL.

    Natomiast wtyczka płaska z zasilacza 60W miała ten rezystor, jego wartość wskazuje na ok. 600Ohm.

    Pyatnie mam: jeśli oryginalny zasilacz z okrągłą wtyczką nie ma tego rezstora we wtyczce, oznacza pewnie że ma go na płycie głównej, dobrze myślę? W takim razie rezytor wewnątrz płaskiej wtyczki jest do wyrzucenia, prawda?

    Wychodzi na to że obecnie są dwa rezystory, na płycie i we wtyczce co daje razem ok. 1200Ohm na szynie MASA i SIGNAL.

    Pytanie dwa: nie używam baterii w tym laptopie, nawet jej nie mam i nie planuję mieć. Rozumiem że ten rezystor jest tylko i wyłącznie po to, aby poinformować elektronikę baterii z jakiej mocy zasilaczem na ona doczynienia, tak?
    Co się stanie jeśli odepnę rezystor?
    SIGNAL jest wtedy nie obsadzony, jakby nie istniał.
  • Poziom 28  
    manet.m napisał:
    Pyatnie mam: jeśli oryginalny zasilacz z okrągłą wtyczką nie ma tego rezstora we wtyczce, oznacza pewnie że ma go na płycie głównej, dobrze myślę?
    Na której płycie? Głównej laptopa? Nie ma takiej opcji. Wtedy jakikolwiek zasilacz podłączony do laptopa widział by laptop jako oryginalny o danej mocy.

    Ile żył ma tan kabel?

    manet.m napisał:
    Co się stanie jeśli odepnę rezystor?
    Może nie ładować baterii lub laptop może się nie uruchomić (rzadko).
    Możesz sprawdzić.

  • Poziom 3  
    Chodziło mi o płytę główną zasilacza :-)
    Przewód ma 2 żyły.
    Odlutowałem rezystor, mostkował MASĘ i SIGNAL.
    Sprawdziłem czy nie ma gdzieś zwarcia na DODATNI, miernik nie piszczał przy styku PLUS + SIGNAL
    Odlutowałem rezystor, wtyczka nie grzeje się już wcale, laptop uruchamia się normalnie. Baterii nie używam bo nie mam więc na razie tak zostanie.

    Lenovo L540 - Grzejąca się wtyczka ładowarki Lenovo L540 - Grzejąca się wtyczka ładowarki
  • Poziom 28  
    Kolega powinien był sprawdzić czy na oporniku pojawia się napięcie - gdy zasilacz nie jest połączony z laptopem i gdy jest.

  • Poziom 3  
    A to nie problem, wrócę z pracy to wlutuję rezystor tak jak był, wtyczkę mam rozbebeszoną i sprawdzę, dam znać wieczorem.

  • Poziom 3  
    Napięcie jest cały czas, jest 20.02V na linii (+) oraz 14.07V na linii (+) ale za opornikiem po stronie styku z SIGNAL.

    Wziąłem pod lupę przy okazji laptopa HP 8770W i tam gdy laptop jest wyłączony ale podpięty do zasilacza a zasilacz pod napięciem 230V ... we wtyczce jest 0V. Pojawia się 18.07V dopiero gdy wystartuję laptopa przyciskiem POWER. Nie wiem czy lenovo HP równy ale ... chyba w Lenovo napięcia nie powinno być gdy lapek wyłączony, jak myślisz?
    Wtedy opornik nie grzałby się.
  • Poziom 28  
    manet.m napisał:
    Napięcie jest cały czas, jest 20.02V na linii (+) oraz 14.07V na linii (+) ale za opornikiem po stronie styku z SIGNAL.
    Masz źle podłączony rezystor. Rezystor ma być podłączony pomiędzy pinem ID i masą jak na zajęciu z postu #2.
    Z Twojego pomiaru napięcia na wtyku zasilacza wynika że rezystor jest pomiędzy ID i +.
    Rezystor ma nie być żadną stroną połączony z przewodem +.

    Tak masz podłączyć rezystor.
    Oczywiście rezystor 548Ω.

    Lenovo L540 - Grzejąca się wtyczka ładowarki

  • Poziom 3  
    Ja to zaczerpnąłem z zasilacza, jakiś Qutec do Lenovo, bralem z niego wtyczkę którą rozłupałem i właśnie tak był wlutowany rezystor, szlag. A mówią wszyscy: nie kupuj szajsu.