Czy kiedyś nastąpi dzień, w którym Huawei usunie wszystkie bugi? Ciągle coś jest nie tak. Dzisiaj w nocy znowu coś grzebią na serwerach.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereRobyn212 wrote:Obydwie dają możliwość odczytu zdalnego?
Robyn212 wrote:korzystanie z 3 apek do jednego falownika to lekka przesada
rokbok wrote:Robyn212 wrote:Obydwie dają możliwość odczytu zdalnego?
W zasięgu WiFi, zazwyczaj domowego, który jest ustawiony w falowniku.
Robyn212 wrote:korzystanie z 3 apek do jednego falownika to lekka przesada
Napisałem to jako ciekawostkę, nie chodzi o korzystanie z 3 apek, tylko oto że jak może być prawidłowo wskazywane w tych dwóch to i w docelowej powinno być tak samo, dlaczego tak nie jest to wie tylko Huawei.
Robyn212 wrote:Korzystając z tych dwóch aplikacji łączę się z falownikiem poprzez wifi domowe?
Robyn212 wrote:Słuchajcie. Dzisiaj zauważyłem w aplikacji dziwną pracę swojej instalacji. Instalacja ruszyła 11 grudnia więc jest nowa, montowałem ja we własnym zakresie. Bezchmurne niebo, instalacja na dachu, optymalizatory na wszystkich modułach ze względu na miejscowe zacienienia. Na wykresie dziennej produkcji w apce pojawiły się dziwne dwa spadki w produkcji, praktycznie do zera. Przejrzałem wykresy i w momencie tych dwóch dołków zauważyłem chwilowy skok napięcia w stringu oraz spadek prądu kilkunastokrotnie. Napięcia sieciowe w normie więc wykluczam wyłączenie inwertera z powodu zbyt wysokiego napięcia w sieci. Chwilowe zacienienie też nie wchodzi w grę ponieważ spadek produkcji nie był by taki gwałtowny. Błąd w apce też raczej nie ponieważ mam licznik mew-01 i w momencie jednego z zaników pojawił się chwilowy pobór z sieci (nie było nikogo w domu i pobór był znikomy więc udało mi się to zauważyć). W pewnej chwili pomyślałem, że może falownik wyłączył się z powodu przekroczenia temperatury ale jest zamontowany w garażu gdzie temp. to ok. 18-19 stopni, no i produkcja na pół gwizdka więc raczej to odrzucam. A gdzie można wogóle sprawdzić historię temperatury falownika?
Jeden ze spadków w produkcji pojawił się jak przeglądałem apkę i to wychwycilem ale nie było mnie w tym momencie w domu więc nie mogłem fizycznie sprawdzić co się dzieje z falownikiem.
Czy ktoś z was miał kiedykolwiek podobne objawy? Albo ma pomysł czego może być powodem ten spadek chwilowej produkcji?
Poniżej zamieszczam zrzuty z wykresów. Zadnych alarmów czy błędów w falowniku nie mam.
pv1 wrote:Witam,
Mi jeden falownik nie pokazuje danych w FusionSolar i nie ma do niego dostępu online od 25.12.2021 a w tym czasie był ten komunikat o aktualizacji serwera Fusion Solar. W aplikacji pokazuje że falownik lączy sie z chmurą Huawei. Serwis inverter_support otrzymał ode mnie pliki LOG falownika i dongle i twierdzi że problem z komunikacją jest po mojej stronie tu cytat"Hello,The NMS log shows that the authentication fails during device access.Please check whether the device password has been changed recently. If the password has been changed and you remember it, save the password on the NMS. If the password cannot be remembered, reset the dongle password.
Czy miał ktoś podobny problem? Może zrobić update dongla do 126 i falownika do 140?
Jako że nie mogę zrobić tego online i zanim pojadę do instalacji może koledzy poradzą co by tu jeszcze zrobić.
maciacho wrote:Falownik lubuje się do apki na fusion Solar
maciacho wrote:Mam pytanie czy macie prawidłowe Prawidłowe wskazania aplikacji bo ja od stycznia jakby mój Falownik nie żył i nie pracował zero wyprodukowanej energii można powiedzieć było chyba w styczniu może z 17 kW.
Robyn212 wrote:Słuchajcie. Dzisiaj zauważyłem w aplikacji dziwną pracę swojej instalacji. Instalacja ruszyła 11 grudnia więc jest nowa, montowałem ja we własnym zakresie. Bezchmurne niebo, instalacja na dachu, optymalizatory na wszystkich modułach ze względu na miejscowe zacienienia. Na wykresie dziennej produkcji w apce pojawiły się dziwne dwa spadki w produkcji, praktycznie do zera. Przejrzałem wykresy i w momencie tych dwóch dołków zauważyłem chwilowy skok napięcia w stringu oraz spadek prądu kilkunastokrotnie. Napięcia sieciowe w normie więc wykluczam wyłączenie inwertera z powodu zbyt wysokiego napięcia w sieci. Chwilowe zacienienie też nie wchodzi w grę ponieważ spadek produkcji nie był by taki gwałtowny. Błąd w apce też raczej nie ponieważ mam licznik mew-01 i w momencie jednego z zaników pojawił się chwilowy pobór z sieci (nie było nikogo w domu i pobór był znikomy więc udało mi się to zauważyć). W pewnej chwili pomyślałem, że może falownik wyłączył się z powodu przekroczenia temperatury ale jest zamontowany w garażu gdzie temp. to ok. 18-19 stopni, no i produkcja na pół gwizdka więc raczej to odrzucam. A gdzie można wogóle sprawdzić historię temperatury falownika?
Jeden ze spadków w produkcji pojawił się jak przeglądałem apkę i to wychwycilem ale nie było mnie w tym momencie w domu więc nie mogłem fizycznie sprawdzić co się dzieje z falownikiem.
Czy ktoś z was miał kiedykolwiek podobne objawy? Albo ma pomysł czego może być powodem ten spadek chwilowej produkcji?
Poniżej zamieszczam zrzuty z wykresów. Zadnych alarmów czy błędów w falowniku nie mam.
qrko wrote:Robyn212 wrote:Słuchajcie. Dzisiaj zauważyłem w aplikacji dziwną pracę swojej instalacji. Instalacja ruszyła 11 grudnia więc jest nowa, montowałem ja we własnym zakresie. Bezchmurne niebo, instalacja na dachu, optymalizatory na wszystkich modułach ze względu na miejscowe zacienienia. Na wykresie dziennej produkcji w apce pojawiły się dziwne dwa spadki w produkcji, praktycznie do zera. Przejrzałem wykresy i w momencie tych dwóch dołków zauważyłem chwilowy skok napięcia w stringu oraz spadek prądu kilkunastokrotnie. Napięcia sieciowe w normie więc wykluczam wyłączenie inwertera z powodu zbyt wysokiego napięcia w sieci. Chwilowe zacienienie też nie wchodzi w grę ponieważ spadek produkcji nie był by taki gwałtowny. Błąd w apce też raczej nie ponieważ mam licznik mew-01 i w momencie jednego z zaników pojawił się chwilowy pobór z sieci (nie było nikogo w domu i pobór był znikomy więc udało mi się to zauważyć). W pewnej chwili pomyślałem, że może falownik wyłączył się z powodu przekroczenia temperatury ale jest zamontowany w garażu gdzie temp. to ok. 18-19 stopni, no i produkcja na pół gwizdka więc raczej to odrzucam. A gdzie można wogóle sprawdzić historię temperatury falownika?
Na 99% przekroczone napięcie w sieci ponad 253V. U mnie to norma - produkcja spada do zera na kilka-kilkanaście minut kilka razy dziennie. Sprawdź sobie w statystykach falownika jakie miałeś napięcie na poszczególnych fazach w tym czasie. Alarmy w Fusion Solar widać na uprawnieniach instalatora, zwykły user nie widzi, więc podejrzyj na krótko przez Sun2000 i hotspot falownika.
decklen wrote:Zamieści kyoś tu najnowsze softy do falownika i dongla ???
Czy musimy pisać do Hujaweja?
qrko wrote:decklen wrote:Zamieści kyoś tu najnowsze softy do falownika i dongla ???
Czy musimy pisać do Hujaweja?
https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=19864021#19864021
Dodano po 5 [godziny] 13 [minuty]:
Możecie wrzucić jakie macie u siebie wybrane opcje zarządzania mocą bierną?
qrko wrote:...
Możecie wrzucić jakie macie u siebie wybrane opcje zarządzania mocą bierną?
qrko wrote:SUN2000 na koncie instalatora i tam w ustawieniach jest moc czynna i moc bierna w osobnych podmenu.
![]()
@robyn212 czyli masz tak jak ja na screenie? Mi sie wydaje ze ja nie mam wybranej żadnej opcji tam podczas gdy Tauron zaleca aby byla aktywna jedna z trzech które podają , tylko trochę boję sie tam grzebać na własną rękę.
Robyn212 wrote:...
Ja wchodzę w ustawienia falownika przez stronę webową bo przez aplikację chce abym najpierw zaktualizował falownik a na razie mi sinie spieszy z tym. U mnie to wygląda tak:
....
Math13 wrote:Robyn212 wrote:...
Ja wchodzę w ustawienia falownika przez stronę webową bo przez aplikację chce abym najpierw zaktualizował falownik a na razie mi sinie spieszy z tym. U mnie to wygląda tak:
....
Robyn212 jak uzyskać dostęp do ustawień, które pokazałeś na screenach?
Szukam i znajduję jedynie taki, z 5 zakładkami na górze. W nich mogę ustawić np. "Regulacja mocy czynnej", "Regulacja mocy biernej" itp.
Niestety nie jest to, to samo, co pokazałeś w swoim wcześniejszym poście.
![]()
Dodatkowo, gdzie jest ustawienie w którym wybiera się sieć? Np. PL, GER, CZE itp