Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

FusionSolar aplikacja Huawei i jej wskazania

Piotr1. 07 Mar 2023 10:28 117489 843
Nazwa.pl
    juha
    Level 11  
    >>20473854

Nie masz racji, dziś panele są przykryte śniegiem i dlatego taka mała produkcja, wczoraj np. wyprodukowały około 18 kW, a piec gazowy w ciągu dnia zużył może 0,5kW i było tak samo. Falownik nie wie, jakie mam zużycie w domu, póki nie mam zamontowanego licznika Huawei. Twoja aplikacja wygląda inaczej, bo korzystasz z konta użytkownika a ja instalatora.
  • Nazwa.pl
    oliniusz
    Level 5  
    To tylko kwestia tego jak programiści postanowili prezentować grafikę, IMHO. Póki nie masz zainstalowanego odpowiedniego licznika, falownik nie wie, ile z wyprodukowanej przez niego energii idzie do sieci, a ile jest od razu zużywane w domu.

Dobrze zrozumiałem, że nie masz takiego licznika? W takim przypadku to jedynie kwestia estetyczna, a nie informacyjna.

Edit: Tak jak odpowiedziałeś w międzyczasie. Jak bym miał zgadywać, to coś zmienili w aplikacji.
    juha
    Level 11  
    Nie do końca tu chodzi o software, kolega dał mi dostęp do swojego Fusion Solar gdzie mogę podglądać jego produkcję i jak zaloguje się na jego konto, u niego jest tak jak kiedyś było u mnie, czyli poruszają się 2 strzałeczki a u mnie jest tylko jedna. Oczywiście on też nie ma licznika, ma identyczny falownik jak ja 6kW.
  • Nazwa.pl
    rokbok
    Level 33  
    jhahamer wrote:
    Może dlatego. że jest mała produkcja i wszystko idzie na konsumpcję ? Apka i strona pokazuje u mnie normalnie, poza tym apka od długiego czasu wygląda jak na foto.

Pewnie tak jest na systemie iOS, na andku po staremu.
    Math13
    Level 13  
    juha wrote:
    ... Od kilku dni ta animacja u mnie pokazuje, że wyprodukowana energia trafia wyłącznie pod obciążenie.

Mam identycznie. Cała produkcja idzie wyłącznie pod obciążenie. :-(

jhahamer wrote:
    ... poza tym apka od długiego czasu wygląda jak na foto.

Zgadza się dla "użytkownika" apka zmieniła wygląd.
    Dla "instalatora" pozostała bez zmian
    rokbok
    Level 33  
    oliniusz wrote:
    Tak jak odpowiedziałeś w międzyczasie. Jak bym miał zgadywać, to coś zmienili w aplikacji.

Nie wiem co by mieli zmienić, ale ja mam wskazania takie jak były, być może dlatego że mam konto instalatora.

Math13
    Level 13  
    rokbok wrote:
    Pewnie tak jest na systemie iOS, na andku po staremu.

Nieprawda. Również na android dla "użytkownika" apka zmieniła wygląd na ten który pokazał jhahamer.
    Mogę to potwierdzić, bo małżonka ma android i dałem jej uprawnienia konta "użytkownika".

juha wrote:
    Od kiedy tak masz?

Nie potrafię określić dokładnie od kiedy. Zauważyłem to dzisiaj po Twoim poście.
    Wcześniej (ok. 2/3 tygodnie temu) wykres był OK. Produkcja szła na obie strony.
    Zaznaczam, że nie mam licznika. I nigdy nie miałem.

Tak się zastanawiam, czy ten błąd nie pojawił się np. w kolejnej aktualizacji?
    Niedawno aktualizowałem apkę FS do wersji 6.23.00.187, wówczas mógł pojawić się ten błąd.
    Przed chwilą zaktualizowałem apkę FS do wersji 6.23.00.191. Niestety błąd na schemacie przesyłu nie zniknął. :-(

Podajcie może jakie macie wersje apki FS zainstalowane. Może to coś rozjaśni w kwesti wskazań?
    juha
    Level 11  
    Na Androidzie na koncie instalatora, aby zobaczyć widok użytkownika, na ekranie głównym aplikacji klikamy na trzy kropki w górnym prawym roku i wybieramy "Widok właściciela". apka wtedy wygląda jak na screenie @jhahamera
    Math13
    Level 13  
    juha wrote:
    Na Androidzie na koncie instalatora, aby zobaczyć widok użytkownika, na ekranie głównym aplikacji klikamy na trzy kropki w górnym prawym roku i wybieramy "Widok właściciela". apka wtedy wygląda jak na screenie @jhahamera

U mnie po przełączeniu na "Widok właściciela" również pokazuje, że cała produkcja idzie wyłącznie na Dom. Nic do sieci. :-( FusionSolar aplikacja Huawei i jej wskazania

U żony na starej wersji aplikacji tj. 6.23.00.158 również pokazjie ten nieszczęsny problem. Wszystko idzie na Dom. :-(

Mam na podglądzie również drugą instalacje, w budynku Rodziców. Identyczna jak moja i także bez licznika energii. Tam również jest ten błąd wskazań. Choć kiedyś na pewno wskazywało dobrze. Lecz nie potrafię powiedzieć od kiedy tak pokazuje. Niezbyt często zerkam w apkę FS - raz na kilka/kilkanaście dni.
    Już nic z tego nie rozumiem.
    Robyn212
    Level 15  
    Ostatnimi czasy Huawei grzebał coś na serwerach, była o tym informacja w aplikacji. Od kilku dni dostępna jest aktualizacja FusionSolar do wersji z końcówką 187. Po aktualizacji apki do tej wersji grafika produkcji pokazuje już jedną strzałkę na obciążenie, na sieć już nie pokazuje.
    Widok apki, który pokazał @jhahamer to widok z uprawnieniami właściciela. Apka z uprawnieniami instalatora pokazuje widok z tymi latającymi strzałkami do obciążenia i sieci.
    @rokbok sprawdź strzałki w momencie kiedy będziesz miał większą produkcję PV niż odbiór, wtedy powinno być widać strzałkę płynącą do sieci. To co pokazałeś to obciążenie w tej chwili jest większe niż produkcja z PV i pokazuje dodatkowo strzałkę z sieci do odciążenia.

PS. pojawiła się nowa wersja do falowników z końcówką 152, dziwne trochę bo nie tak dawno wypuścili wersję 151.
    speedy9
    Helpful for users
    domelek wrote:
    dlatego zmieniłem oryginalny licznik na zwykły DTSU 666 i translator adresów

Zaciekawił mnie temat translatora. Nie widzę żeby go można było kupić. Odgrzebałem jakąś aukcję na Allegro gdzie był w komplecie z DTSU666 za około 600zł. Gdzie go kupiłeś?
    Z ciekawostek trafiłem jeszcze na coś takiego :) https://allegro.pl/oferta/licznik-energii-do-huawei-sun2000-vs-dtsu666-h-13011733478
    Robyn212
    Level 15  
    speedy9 wrote:
    domelek wrote:
    dlatego zmieniłem oryginalny licznik na zwykły DTSU 666 i translator adresów

Zaciekawił mnie temat translatora. Nie widzę żeby go można było kupić. Odgrzebałem jakąś aukcję na Allegro gdzie był w komplecie z DTSU666 za około 600zł. Gdzie go kupiłeś?

Trzeba sobie skompletować z Ali podzespoły. Schemat układu to coś takiego jak poniżej. Gdzieś kiedyś to znalazłem i sobie zapisałem na wszelki wypadek. Reszta co i jak jest na githubie chyba.
    bestspec
    Level 9  
    >>20473986
    Ja mam konto właściciela i ten nowy wygląd apki mam co najmniej od grudnia 2022 na iphone. Nowy wygląd i prezentacja danych w nowej wersji jest tragiczna i nie wiem po co to zmieniali jak było OK. Nie dalej jak 2-3 tygodnie temu o dziwo aplikacja otworzyła ze starą grafiką i juz się ucieszyłem że wrócili do starej grafiki ale niestety po ponownym uruchomieniu apki już był ten nowy wygląd.
    Kiedyś na swoim koncie widziałem też logi alarmów ale od kilku miesięcy już tego nie widzę, a instalator twierdzi że nic nie zmieniał w uprawnieniach konta i że Huawei widocznie coś mieszał.
    Daris
    Level 20  
    Witam, założyłem sobie instalację PV z falownikiem HUAWEI SUN2000-4KTL-M1, wstępnie go ustawiłem i działa poprawnie ale mam pytania na początek:

1. Próbuję też wykonać układ logiczny, jednak nie widzę listy urządzeń, żeby je wybrać. Jak to zrobić?

2. W panelu próbuję zweryfikować swój numer telefonu i nie przysyła mi sms z kodem, czy też mieliście problem?

3. Pracuję tylko na koncie instalatora, czy muszę zrobić konto właściciela?
    Math13
    Level 13  
    W związku z tym, że od jakiegoś już czasu w aplikacji jest podgląd temperatury falownika postanowiłem z tego skorzystać.
    Na podstawie opisów z tego forum, wykonałem samodzielne chłodzenie wraz z układem załączającym je zależnie od temperatury.
    Czy potrafi ktoś podpowiedź od jakiej temperatury falownika Huawei obcinana jest produkcja?
    Czy jest to 50 st. C, czy wyższa?
    domelek
    Level 17  
    Math13 wrote:
    W związku z tym, że od jakiegoś już czasu w aplikacji jest podgląd temperatury falownika postanowiłem z tego skorzystać.
    Na podstawie opisów z tego forum, wykonałem samodzielne chłodzenie wraz z układem załączającym je zależnie od temperatury.
    Czy potrafi ktoś podpowiedź od jakiej temperatury falownika Huawei obcinana jest produkcja?
    Czy jest to 50 st. C, czy wyższa

Raczej bliżej 70C, u mnie osiągał ponad 60C i jeszcze nie obcinał. Ja załączam prze 40C (wentylatory zmiennoobrotowe), po co ma się chłopak męczyć...
    Math13
    Level 13  
    domelek wrote:
    Raczej bliżej 70C, u mnie osiągał ponad 60C i jeszcze nie obcinał. Ja załączam prze 40C (wentylatory zmiennoobrotowe), po co ma się chłopak męczyć...

Dzięki za info @domelek. Ustawię więc u siebie zał./wył. na 45-40 st. C
    Ty pewno masz podgląd i sterowanie poprzez HA. Ja niestet nie mam tego komfortu.
    Wentylatorki mam 3-pinowe, ale w moim przypadku raczej brak możliwości sterowania ich obrotami. Ich załanczanie mam realizowane poprzez prosty i tani, ale za to niezawodny sterownik Adelid TP2. Do tego posiada bardzo czytelny wyświetlacz, więc mam podgląd aktualnej temperatury.
    Wentylatorki supersilent, dzięki temu prawie niesłyszalne, a robotę robią. :-)
    domelek
    Level 17  
    Math13 wrote:
    Ty pewno masz podgląd i sterowanie poprzez HA. Ja niestet nie mam tego komfortu.
    Wentylatorki mam 3-pinowe, ale w moim przypadku raczej brak możliwości sterowania ich obrotami.

Też mam wentylatory on/off tylko że mają czujnik temperatury, który steruje ich prędkością https://www.arctic.de/en/F8-TC/ACFAN00208A
    Math13
    Level 13  
    domelek wrote:
    Math13 wrote:
    Wentylatorki mam 3-pinowe, ale w moim przypadku raczej brak możliwości sterowania ich obrotami.

Też mam wentylatory on/off tylko że mają czujnik temperatury, który steruje ich prędkością https://www.arctic.de/en/F8-TC/ACFAN00208A

Moje też mają czujnik, tyle, że nie bardzo mam gdzie podpiąć ten żółty kabel, aby sterował ich prędkością.
    Czarni i czerwony pod zasilacz 12/220V, a żółty pozostał luźny. FusionSolar aplikacja Huawei i jej wskazania
    strucel
    Level 34  
    Zólty w tym wentylatorze to informacja o obrotach a nie sterowanie obrotami, sterujesz wartością napięcia zasilającego,.
    Math13
    Level 13  
    strucel wrote:
    Zólty w tym wentylatorze to informacja o obrotach a nie sterowanie obrotami, sterujesz wartością napięcia zasilającego,.

Poprzez prosty zasilacz 12/220V pewno nie da się realizować funkcji sterowania obrotami poprzez napięcie zasilające.
    Ale to mi aż tak bardzo nie przeszkadza.
    Robyn212
    Level 15  
    >>20473806
    Ostatnie prace na serwerach poprawiły grafikę. Strzałki są już do obciążenia i do sieci.
    qrko
    Level 14  
    Ma ktoś paczke 145 do falownika? Chciałem zrobić downgrade na próbę bo od 14 listopada kiedy przeszedłem na 145+ zanotowałem znacznie wieksza ilosc disconnectow intergracji w HA z falownikiem.

Druga sprawa to czy ktoś robił update modbusa?
    domelek
    Level 17  
    >>20504403

to raczej nie wina firmware ja mam wersję 148 i wszystko hula, tylko że moja wersja huawei solar pod HA to 1.2.3 czyli nie najnowsza...
    ziomo3000
    Level 12  
    Witam, czy ktoś wie czy licznik DTSU666-H będzie współpracował z falownikiem fronius zamiast fronius smart meter? Oba liczniki komunikują się po modbus rtu, a zamierzam wymienić falownik i myślę nad froniusem.
    domelek
    Level 17  
    Zapomnij inne nr rejestrów. Tylko dedykowane liczniki, albo licznik S0(impulsowy) do froniusa