Jako zupełny laik, proszę o weryfikację instalacji, czy jakość idzie w parze z ceną;
- Risen Energy RSM 120-6-330M Mono Half Cut Black - 30szt
- Falownik Fronius Symo 10.0-3-M
- System montażowy Corab D017 pion
Cena to 35000 pln.
Będę wdzięczny za wszelkie komentarze lub propozycje konkurencyjnych ofert.
Jako zupełny laik, proszę o weryfikację instalacji, czy jakość idzie w parze z ceną;
- Risen Energy RSM 120-6-330M Mono Half Cut Black - 30szt
- Falownik Fronius Symo 10.0-3-M
- System montażowy Corab D017 pion
Cena to 35000 pln.
Będę wdzięczny za wszelkie komentarze lub propozycje konkurencyjnych ofert.
Cena chyba jest OK,
Falownik - 10000
Panele - 15000
Mocowania - 2000
Myślę że to się spina.
Pozdrawiam
Czy ja wiem czy tak tanio? Panele + falownik to nie uwzględniając żadnych rabatów dla instalatorów 22,5k PLN (8% VAT) zostaje 12,5 na pozostałe elementy, montaż i pomiary. Trochę drogawo moim zdaniem.
Jak już to 12500 minus mocowania, osprzęt, kable, uziom - szału nie ma. To dachowka więc trochę zabawy jest. Raczej dobrze byłoby zobaczyć inne realizacje tej firmy. Pozdrawiam
Cena bardzo atrakcyjna. Ciężko znaleźć poniżej 4,2 tys za kWp.
Dlatego ja sprawdziłbym poprzednie realizacje, bo coś za dużo upustu, ale to kasa autora tematu. Instalacja ma działać minimum 15 lat, jak będzie coś nie tak, lub woda na poddaszu, a czego nie życzę "firmy nie będzie" może być nie tak tanio. Ja dużo zleceń mam po "promocjach" i czyszczeniu magazynów. Ale sądzę ze to renomowana firma, no i nie moje pieniądze. Pozdrawiam
Dodano po 4 [minuty]:
rfneo wrote:
Cena bardzo atrakcyjna. Ciężko znaleźć poniżej 4,2 tys za kWp.
Rfneo - Fiat 126 to samochód i Maserati to też tylko samochód. Na panele laski nie wyrwiesz (po co przepłacać - ale co jest tanie to jest drogie). Klient nasz Pan!
Panele - takie sobie, wolałbym coś innego, nawet doższego, trafiają się im trefne sztuki, ale panel nie jest zły.
Fronius - tu OK, świetny wybór, sam go polecam.
Elektryka - Ochronnik DC - można kupić szmelc za 100 zł a można firmowy za 400 i więcej - pytanie czy mamy odgrom, czy uda się zachować odstępy izolacyjne ? Jeśli nie to ochronnik T1+T2 kosztuje dużo więcej niż ochronnik T2
CENA - zestaw na lepszych panelach np. QCell Duo G7 335 - z pomiarami zgodnymi z normą oraz montażem przez doświadczoną i pewną ekipę to cena rzędu 4500 - 6000 zł za 1 kWp. Przy instalacji w okolicach 10 kWp można "zejść" do 4200 zł/kWp - wiele zależy od stopnia trudności - niski budynek, prosta instalacja i mamy niższą cenę Konstrukcja Corab D017 - to haki dokrokwiowe - są one czasochłonne - więc cena za montaż będzie wyższa.
Osobiście mam obawy co do tej inwestycji - osobna wycena komponentów i montażu. Najlepiej i najczęsciej taniej wychodzi zakup kompleksowy. Bo nie wierzę, że panele i falownik kupisz taniej np. niż my - a montujemy średnio 500 - 600 paneli tygodniowo (20 - 40 instalacji na tydzień)
W stu procentach się z kolegą zgadzam, dlatego napisałem o zweryfikowaniu firmy. Klienci wbijają w Google "panele PV cena" i sadzą, że profesjonalną instalację (mającą bezawaryjnie pracować naście lat) kupią za 2500-3000 / kWpp. Owszem da się ale "byle jaka", w innym wątku inny kolega pisze, że Ukraińcy biorą za instalację alarmowe 15gr/mb - spoko "będziesz Pan zadowolony", ile biorą za PV - nie wiem. Pozdrawiam
Witam.
Co do paneli fotowoltaicznych polecam od razu zainwestować w coś lepszego. Choćby SHARPA lub "Longi". Większa gwarancja producenta, lepsza sprawność paneli.
zeglarzmaciek wrote:
Falownik Fronius Symo 10.0-3-M
Dlaczego symo a nie eco? Czy panele będą na dwóch oddzielnych połaciach?
Seria ECO to seria do farm PV - posiada BARDZO wąski zakres pracy MPTT oraz bardzo duże prądy wejściowe. Do Eco podłączamy łańcuchy określonej długości łączone równolegle. W domowych zastosowaniach Eco się nie sprawdzi.
Tak więc NIE montujemy serii Eco w domowych instalacjach - w przypadku serii Symo KAŻDY falownik od Symo 5.0-3-M w górę posiada 2 x MPPT - każdy
Ukraińcy pracujący ze mną mają stawki miesięczne rzędu 5000 - 7000 zł "na rękę" - pracuję z "dachowcami" z Ukrainy i są świetnymi fachowcami - ALE - zarabiają DOKŁADNIE tyle samo co świetni fachowcy Polacy - zgadzam się, jest dużo firm, które zatrudniają ogo popadnie, płacą mało to i stawki mają małe.
Pytanie czy słaby sprzęt, który padnie po 5 latach, przeciekający dach i zahrożenie pożarowe błędami w podłączeniu PV do sieci elektrycznej jest warte oszczędzania ?
Firma w której pracuje nie jest najtańsza, a wręcz plasujemy się raczej w górnej części - a mimo to mamy tyle montaży, że nie wyrabiamy - a chyba z 40% lub więcej to polecenia. Na szczęscie ludzi już rozumieją, że za jakość się płaci.
Dam prosty przykład : sam miernik PV, którym badam stronę DC instalacji to wydatek rzędu 15 000 zł, tester strony AC to ponad 8000 zł - za testy, wiedzę trzeba zapłacić. Na tym oszczędzają firmy, mniej sprzętu, szybciej kończymy. Stąd takie ceny. Tyle, że ja udowodnię klientowi, że jego instalacja pracuje z właściwą wydajnością i w razie "nieszczęścia" ubezpieczyciel wypłaci klientowi odszkodowanie.
Właśnie o tym pisałem jakość musi kosztować, ale to się zwraca. Chcę też wyjaśnić, że nie mam nic przeciwko Ukraińcom, wszędzie są i rzetelni fachowcy i "paproki".
Fronius eco do zastosowań domowych jest też bardzo dobrym rozwiązaniem jeśli wszystkie panele mamy na jednej połaci dachowej, bez zacienienia itp. Stosuje je w wielu przypadkach i spisują się bardzo dobrze. W przypadku dwóch połaci dachowych i paneli rozmieszczonych po rowno konieczne są dwa mppt.
Co do zagrożenia pożarowego najwiekszym problemem jest odłączenie strony dc. W przypadku paneli ulozonych płasko na dachu na trapezach jedyny sposób na unikniecie ponownego zapłonu to demontaż paneli.
Dam prosty przykład : sam miernik PV, którym badam stronę DC instalacji to wydatek rzędu 15 000 zł, tester strony AC to ponad 8000 zł - za testy, wiedzę trzeba zapłacić. Na tym oszczędzają firmy, mniej sprzętu, szybciej kończymy. Stąd takie ceny. Tyle, że ja udowodnię klientowi, że jego instalacja pracuje z właściwą wydajnością i w razie "nieszczęścia" ubezpieczyciel wypłaci klientowi odszkodowanie.
Tym testerem strony AC to co konkretnie, jakie parametry w instalacji testujecie? czy to polega na pomiarze impedancji pętli zwarcia?
Możesz wrzucić typ tego miernika, a i do strony DC też bym poprosił