Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Miniaturowe głośniki do komputera

Fimek 23 Jul 2020 00:22 6513 13
Computer Controls
  • Miniaturowe głośniki do komputera

Cześć,

Chciałem Wam przedstawić coś z trochę innej beczki. Są to miniaturowe głośniki do komputera, teoretycznie jakich wiele, ale nie do końca :)

Zaczęło się od tego, że chciałem zrobić sobie miniaturowe głośniki do laptopa charakteryzujące się możliwie jak najlepszym przenoszeniem basu i ogólnie dobrym brzmieniem. Oczywiście, jako że posiadam drukarkę 3D, to założyłem że za jej pomocą wydrukuję obudowę i po którejś tam iteracji będę zadowolony z brzmienia. Otóż, okazało się, że sprawa nie jest tak prosta. Mamę oszukasz, tatę oszukasz, ale fizyki nie oszukasz. No ale po kolei.

Najpierw zaczerpnąłem w Internecie łyk teorii oraz poszukałem udanych implementacji miniaturowych głośniczków TL. Z tym pierwszym poszło tak sobie, a z tym drugim w ogóle słabo - projekty dużych imponujących kolumn oczywiście są, z pewnością na Elektrodzie też były, ale miniaturowych brak.

Dowiedziałem się, że linia transmisyjna powinna mieć długość równą 1/4 długości fali odpowiadającej częstotliwości trochę poniżej częstotliwości rezonansowej F_s głośnika. Linia wykazuje rezonanse "podbijające" na częstotliwościach, gdzie występuje nieparzysta wielokrotność ćwiartki długości fali, oraz osłabiające dla wielokrotności połówki fali. Logiczne - na razie. Żeby osłabić trochę wpływ rezonansów, linię należy wytłumić, mając świadomość, że tłumienie powoduje pewne obniżenie częstotliwości rezonansowej linii. Problem się pojawił, kiedy szukałem informacji na temat przekroju takiego tunelu. Jedni mówią, że przekrój linii powinien wynosić tyle, ile wynosi powierzchnia aktywna głośnika, gdzie indziej mówią, że może być trochę mniej. Ja pomyślałem sobie, że można zasugerować się średnicą otworu bass-reflex, ale to był karygodny BŁĄD. Jeżeli sięgnąć do teorii, to wyjdzie, że zasady są takie, jak w RF - trzeba zachować dopasowanie impedancji linii do głośnika, w przeciwnym razie będą odbicia i straty.

Osobny temat to dobór odpowiednio małego głośnika o możliwie najniższym F_s. Wybrałem Visaton BF45 o średnicy 45 mm i częstotliwości rezonansowej około 150 Hz. Ćwiartka długości fali dla powiedzmy 120 Hz (czyli trochę poniżej F_s) to około 70 cm. Samo to, wraz z polem powierzchni aktywnej głośnika głośnika (około 12.5 cm^2) daje objętość 0.9 l. Do tego dochodzą ścianki wewnętrzne i zewnętrzne labiryntu - wszystko razem to ponad litr objętości. 10x10x10 cm - to nie jest mało.

Zrobiłem taki głośnik, ale z linią o mniejszym przekroju, żeby zachować te małe wymiary. Efekt - nie wart wzmiankowania :) Ewentualnie mogę powiedzieć tyle, że linia coś tam daje, bo słychać różnicę między zatkanym a otwartym wylotem. Mogę przyznać, że poniosłem porażkę. Zakładam, że robiąc tunel o właściwym przekroju, miałbym stosowne podbicie basu, ale rozmiar już nie ten.

Temat odłożyłem na półkę na parę miesięcy, po czym zdecydowałem się na drugie podejście.

Tym razem wpadł mi w oko głośnik Visaton BF37. Średnica zewnętrzna 37 mm, F_s rzędu 155 Hz. Rozmiar mniejszy niż poprzednika...częstotliwość rezonansowa dość niska... może warto spróbować? Ale tym razem postawiłem na bass-reflex. Wrzuciłem parametry T-S do WinISD, a program wypluł mi takie coś:
    Parametry dość imponujące, rozmiar skrzynki mały (0.4 l) - nic, tylko zaprojektować obudowę i drukować.

Pełny opis i pliki STL do druku 3D znajduje się tutaj:
    https://www.thingiverse.com/thing:4371857

Jako wzmacniacz głośnikowy wykorzystałem moduł 2x3 W, z potencjometrem, na bazie PAM8403, ukryty w prawej skrzynce. Wzmacniacz zasilany jest z micro USB - tutaj wykorzystuję najbardziej podstawowy moduł ładowarki TP4056, jednak z rzeczonego modułu przydaje mi się tylko samo gniazdo i PCB. Można oczywiście użyć reszty ładowarki i jakiś akumulator, wówczas głośnik staje się przenośny, ale ja to odpuściłem. Do laptopa mi to nie potrzebne, a w razie potrzeby użycia z komórką gdzieś w plenerze, głośnik można zasilić z powerbanka. Można też użyć modułu bluetooth, ale jak pisałem - do laptopa tego nie potrzebuję.

Od razu napiszę mały spoiler: moduł wzmacniacza wymaga dolutowania kondensatora elektrolitycznego rzędu 1000 uF na linii zasilania. Bez tego wzmacniacz łatwo osiąga przesterowanie przy głośniejszym graniu, w szczególności przy większym udziale basu. Przysiadanie napięcia zasilania w takt basu da się zauważyć na oscyloskopie.

Pora na efekty:
    głośniczek gra zadziwiająco dobrze. Naprawdę - tym razem coś na kształt sukcesu, aczkolwiek skrzyneczki nie są aż takie małe. Brzmienia można posłuchać tutaj:
    https://www.youtube.com/watch?v=MFXrRalvIiA&t=39s

Piosenki, jakie wykorzystałem, to nie są znane hity, ponieważ nie chciałem naruszać praw autorskich, ale jakiś tam obraz dają. W nagraniu nie ma żadnej manipulacji equalizerem, dlatego w dobrych słuchawkach można z grubsza usłyszeć jak to naprawdę brzmi. Jest dość głośno, jest sympatyczny środek - przesterowania gitara brzmi, że tak powiem, masywnie. Głośnik ma dość ostre odcięcie od dołu, dlatego zdarzają się takie piosenki, gdzie "stopy" prawie nie słychać, ale przy Daft Punk, Łąki Łan, Muse, Comie albo jazzowych oszczędnych utworach jest przyjemne zejście. Oczywiście jak na tak małe kolumienki :) Głośnik podłączony na sucho, bez skrzynek, gra praktycznie samym środkiem, dlatego obawiałem się również o przenoszenie góry. W skrzynce jest jednak zdecydowanie lepiej, środek się tak nie rozlewa, talerze słychać... jest OK. W razie czego można brzmienie dokorygować equalizerem.

Skrzynki wypełnione są watą poliestrową. Można ją wsunąć od strony głośnika, jak i od tylnej strony. Tunel bas refleks ma średnicę 1.4 cm (jeśli dobrze pamiętam. edit: jednak 1.2 cm, ale to bez znaczenia, model jest OK) i długość 10 cm. Model na thingiverse zawiera dłuższą tubkę (12 cm), którą można dociąć "na ucho", albo zaufać WinISD i dociąć na 10 cm, tudzież, dla oszczędności czasu, zakończyć drukowanie na odpowiedniej wysokości.

Co do kosztów:
    - głośniki BF37 w wersji 4-omowej: 2 x 40...50 zł,
    - wzmacniacz to jakieś 4.5 zł,
    - moduł ładowarki - 2.5 zł
    - kabel jack-jack, który trzeba rozpołowić (jedna połówka transmituje sygnał z line-in komputera do wzmacniacza w głośniku aktywnym, a druga służy do podłączenia pasywnego głośnika): jakieś 10 zł,
    - gniazdo jack - 3 zł
    - 21 śrubek M2.5 z łbem stożkowym i jedna nakrętka ~ 3 zł.
    - druk... kilka złotych, wiadomo :)

Jeśli ktoś sobie życzy, to może wprost powielić mój "projekt", a jeśli chce i czuje się na siłach - może zrobić skrzynki w jakimś innym kształcie, albo w ogóle z innego materiału, np. z drewna. W każdym razie te małe i niepozorne Visatony naprawdę miło mnie zaskoczyły.

Słowo końcowe: w 90 Hz dolnej częstotliwości granicznej tak za bardzo nie wierzę :) Mam po temu przesłanki choćby takie, że po tym, jak postanowiłem samemu pomierzyć parametry T-S głośnika, okazało się, że F_s wynosi nie 155 Hz, a raczej 180.

Metodę pomiaru parametrów T-S głośnika można znaleźć np. tutaj:
    http://audiojudgement.com/measuring-thiele-small-parameters-part1/
    Przy okazji - jako obciążnik do wykorzystałem monetę 1-groszową. Może gdzieś popełniłem błąd?... no ale akurat F_s mierzy się łatwo bez żadnych dodatkowych akcesoriów.

Zdaję sobie sprawę, że moim nieprofesjonalnym opisem i podejściem kalam sztukę tworzenia kolumn głośnikowych, wybaczcie mi. Te głośniki to takie zabawki, które czynią dźwięk z laptopa znośnym i nie zajmują dużo miejsca na biurku.

Może komuś udało się okiełznać linię transmisyjną tak, by rozmiar skrzynki był malutki? A może trzeba robić tak, jak to obecnie robią wszyscy producenci głośników bluetooth - pasywna membrana? Zapraszam do dyskusji i pozdrawiam :)

Fimek

Miniaturowe głośniki do komputera Miniaturowe głośniki do komputera Miniaturowe głośniki do komputera Miniaturowe głośniki do komputera Miniaturowe głośniki do komputera

Cool? Ranking DIY
    About Author
    Fimek
    Level 15  
    Fimek wrote 180 posts with rating 245. Been with us since 2003 year.
  • Computer Controls
    398216 Usunięty
    Level 43  
    Fimek wrote:
    chciałem zrobić sobie miniaturowe głośniki do laptopa charakteryzujące się możliwie jak najlepszym przenoszeniem basu
    Fimek wrote:
    Brzmienia można posłuchać tutaj

Jeśli miałbym oceniać po udostępnionym filmiku brzmienie, to Ci się nie udało uzyskać dobrego przenoszenia basu. Ot brzmienie jak wielu tanich komputerowych pukadełek.
    Bez dodatkowego wspomagacza w postaci kolumny basowej - nie da się tego słuchać z przyjemnością.
    Dźwięk jako taki na pewno lepszy co do jakości od większości laptopów, ale do doskonałości (nawet zaniżonej do realnych wymagań) daleko.
    Ogólnie - plus za nietypową obudowę (kształt nawet ciekawy) i wkład pracy w przygotowanie wydruków.
    Jakościowo - nie udało się (na razie - dopóki nie będzie suba) uzyskać założeń.
    Fimek
    Level 15  
    Hej,

Zupełnie się nie zgadzam, ale również w żadnym razie nie uważam, żeby to był 8 cud świata. Komputerowe "pukadełka" też mam i jeśli chodzi o brzmienie, to nie ma kompletnie porównania - z dwóch powodów:
    Po pierwsze, bo te niskie tony w jakimś stopniu istnieją i je po prostu słychać. Nie pojawiły sie tam przypadkiem, jakimiś obliczeniami były jednak poparte.
    Po drugie, bo same przetworniki po prostu grają przyjemnie. Mają magnes neodymowy i producent chwali się dość szerokim zakresem liniowego odchylenia membrany. Na moje ucho to słychać. Jak na tak małe przetworniki, to one nie są tanie i może to po prostu związek z ich trochę lepszym dopracowaniem.

Ale przypominam, jedna skrzyneczka ma troche ponad 0.4 l objętości i dopiero mając to na uwadze, trzeba oceniać te głośniki. Przy 3 W i 75 dB skuteczności nie ma opcji, żeby masowały śledzionę. Wieczorem nagram film, gdzie będzie porównanie brzmienia do małych pukadełek i do kolumn, monitorów, które posiadam.

Pozdrawiam,
    Fimek
  • Computer Controls
    Granat :)
    Level 34  
    Mógłbyś zbudować nieznacznie większe kolumny o o wiele lepszej efektywności i brzmieniu. Jakbyś myślał nad następnym projektem to podsyłam ciekawy i niedrogi głośnik do takiej kosntrukcji:
    http://www.lavocespeakers.com/single-product/?id=50
    Mam je, grają zadziwiająco głośno jak na skrzynkę wielkości 1L.
    Najbardziej w Twojej konstrukcji podoba mi się pomysł z wydrukowaniem obudowy. Sam się nad tym zastanawiam.
    398216 Usunięty
    Level 43  
    Fimek wrote:
    te niskie tony w jakimś stopniu istnieją i je po prostu słychać.
    Sam pisałeś o wynikach pomiarów fr głośnika... Gdzie tu można mówić o dole pasma? Co najwyżej t.zw. "górnym dole", bo ten prawdziwy zaczyna się poniżej 100Hz.
    A takiej częstotliwości nie ma prawa wyemitować głośnik średnicy 3". Oczywiście zachowując zadowalającą skuteczność.
    Dlatego też napisałem o konieczności dołożenia dodatkowego basu; wtedy całość jako taka mogłaby zagrać znacznie lepiej.
    Co do porównań - na pewno będzie lepiej- zwłaszcza w wypadku naprawdę budżetowych konstrukcji fabrycznych. Tam nie dość że brak basu, że charakterystyka poszarpana to na dodatek efektywność głośników poniżej wszelkiej przyzwoitości.
    No i na koniec - ZAWSZE własny ukończony projekt budzi zachwyt u twórcy.
    Po to jest jednak między innymi ten dział, żeby wysłuchać krytyki, uwag, sugestii i wziąć je pod uwagę na przyszłość. Nikt tu na Ciebie nie naskakuje ale chce pomóc, poprawić, uzyskać lepsze efekty. Czy Ty z tego skorzystasz, to już tylko od Ciebie zależy.
    andrzejlisek
    Level 29  
    Jakieś 15 lat temu wybebeszyłem głośniki i elektronikę z plastikowych obudów, to były takie sobie pukadełka w białych plastikowych obudowach o wymiarach zbliżonych do paczki 1kg cukru, popularne w okolicach roku 2000 i z tamtego czasu miałem te głośniki. Ich brzmienie było takie sztuczne.

Miniaturowe głośniki do komputera Miniaturowe głośniki do komputera

W tym biurku miałem podstawę pod monitor i w niej postanowiłem zabudować głośniki. Podczas pracy panela "na powietrzu" prawie w ogóle nie ma basów, ale po wstawieniu pod podstawę do monitora basy się ujawniają i brzmienie jest lepsze niż w oryginalnych plastikowych obudowach. Podstawa z tyłu jest otwarta, sam długo nie rozumiałem, jak to jest że samo wstawienie do obudowy polepsza brzmienie. W tamtym czasie w ogóle nie miałem pojęcia, że obudowy do głośników dobiera się do samych głośników. Nie zmienia to faktu, że to biurko i głośniki służą do dzisiaj, brzmienie jest zadowalające. Nie jest może najlepsze, ale zdecydowanie lepsze niż głośników w laptopach i w plastikowych obudowach.

Co do projektu, to wyszło całkiem dobrze, jednak wydaje się, że drewniana obudowa (niekoniecznie lite drewno, może być pyta wiórowa, sklejka, a nawet płyta pilśniowa, czy HDF, która z drewnem ma niewiele wspólnego poza tym, że wykonuje się ją z drzewa) tej samej wielkości będzie lepsza niż plastikowa.

398216 Usunięty wrote:
    No i na koniec - ZAWSZE własny ukończony projekt budzi zachwyt u twórcy.
    Po to jest jednak między innymi ten dział, żeby wysłuchać krytyki, uwag, sugestii i wziąć je pod uwagę na przyszłość. Nikt tu na Ciebie nie naskakuje ale chce pomóc, poprawić, uzyskać lepsze efekty. Czy Ty z tego skorzystasz, to już tylko od Ciebie zależy.

Zgadzam się z tym w 100%, bo to autor będzie słuchać tych głośników, a więc to jego mają zadowalać. Oczywiście warto dyskutować, co można poprawić, zmienić, zrobić inaczej.
    398216 Usunięty
    Level 43  
    andrzejlisek wrote:
    Podczas pracy panela "na powietrzu" prawie w ogóle nie ma basów, ale po wstawieniu pod podstawę do monitora basy się ujawniają i brzmienie jest lepsze niż w oryginalnych plastikowych obudowach. Podstawa z tyłu jest otwarta, sam długo nie rozumiałem, jak to jest że samo wstawienie do obudowy polepsza brzmienie.
    Stworzyłeś nic innego jak odgrodę akustyczną. Chodzi o to, że bez niej występuje "zwarcie akustyczne" fali wypromieniowanej przez przednią stronę membrany z fal emitowaną przez tylną stronę membrany. Obudowa wydłuża drogę jaką fale muszą pokonać zanim się spotkają.
    Idealną odgrodą akustyczną jest nieskończenie wielka płyta do której jest przykręcony głośnik - odległość jaką pokonać by musiały fale w takim wypadku jest na tyle duża (bo nieskończenie wielka), ze do zwarcia nie dochodzi.
    andrzejlisek wrote:
    brzmienie jest zadowalające. Nie jest może najlepsze, ale zdecydowanie lepsze niż głośników w laptopach i w plastikowych obudowach.
    Swego czasu miałem okazję przekonać się jak grają głośniki z kolumny ALTUS 140 tyle że w innej obudowie - obudowie precyzyjnie obliczonej na podstawie zmierzonych parametrów głośników. Różnica była na tyle duża, że co niektórzy słuchając tej kolumny zaczęli się pytać skąd wtedy (przełom lat 70/80) wziąłem takie dobre głośniki...
    Fimek
    Level 15  
    Cześć,

Trochę mi się zeszło, bo musiałem się nauczyć podstawowej edycji wideo, ale oto krótki klip gdzie można porównać
    1) głośniki wbudowane w laptopa (aczkolwiek są trochę takie lepsze, sygnowane logo JBL),
    2) tanie głośniczki chińskie (gwoli ścisłości one też mają drukowane obudowy, ale "na pałę", nieco większe niż oryginalne),
    3) niniejsze głośniczki na bazie Visaton BF37,
    4) głośniki Usher S520 pędzone z mini-wieży Denon.

Equalizer jest na płasko dla wszystkich typów głośników.

Nagrywane telefonem LG, który ogólnie nieźle daje sobie radę z nagrywaniem muzyki, no ale nie jest to jednak profesjonalny mikrofon.

Piosenka, jaką wykorzystałem to kawałek Blendersów "Trują nas". Wybrałem ją, bo jest fajnie zmiksowana i stopa jest akurat z tych, którą na tych wydrukowanych głośniczkach słychać.

Link do video tutaj:
    https://youtu.be/rZHXzI1NZIs

Pozdrawiam,
    Fimek
    398216 Usunięty
    Level 43  
    Szczerze mówiąc - są co prawda różnice, ale nie wziąłeś pod uwagę, że zmiana pomieszczenia, czy nawet ustawienia mikrofonu/telefonu wpływa na dźwięk. Poza tym - moim skromnym zdaniem NAWET biorąc pod uwagę fakt, że takie nagrania nie są miarodajne to i tak każdej parze coś można zarzucić w brzmieniu.
    Fimek
    Level 15  
    Dziękuję za wszystkie porady i opinie.

Dla ustalenia uwagi: ja nie jestem bezkrytyczny i zasłuchany w tych kolumienkach. Jestem natomiast po prostu dość pozytywnie zaskoczony brzmieniem mając na uwadze, co podkreślam, ich rozmiar.

Słowo komentarza: głośnik 3-calowy jednak jest znacznie większy od półtoracalowego. Dla mnie kompletnie nie stanowi problemu zrobienie kolumienek większych, ponieważ to będzie mnie kosztować jedynie trochę więcej czasu w oczekiwaniu na zakończenie wydruku. Po prostu bardziej kłopotliwe staje się wrzucenie takich kolumienek do torby na laptopa, stąd moje założenie o małym ich rozmiarze. Ponadto mikra efektywność głośników dla mnie nie gra roli w warunkach normalnego odsłuchu, żeby umilić sobie życie muzyką, czy obejrzeć film na laptopie. Na domówkę się nie nadadzą, ale zupełnie nie do tego służą.

Pisze to, żeby obronić moje założenia, a nie efekty. Efekty - no cóż, dla mnie jest OK, choć oczywiście chciałbym żeby było lepiej, w szczególności, że jak napisałem, w niektórych utworach nie słychać stopy i zrzucam to na ostro ciętą charakterystykę Czebyszewa i oczywiście wysoką częstotliwość rezonansową przetworników. I tutaj rozumiem, że może to być dla wielu osób zbyt duży kompromis. Poza tym brzmienie może się zwyczajnie nie podobać.

Jeśli chodzi o kształt kolumn, to napiszę tylko, że taki trójkątny przekrój sprawdza się na biurku, aczkolwiek mozna by go ubogacić jakimś kontrastowym elementem i wyoblić krawędzie. Do tego błyszczący PETg wygląda tak sobie. Kupiłem kiedyś takie brązowe PLA serii Eco-line, które nie spełniło moich założeń w jednym wydruku, bo jest trochę zbyt przeźroczyste, ale tutaj nieco zmieniający się trakcie wydruku kolor oraz przyjemna faktura powodują, że kolumienki wyglądałyby chyba lepiej. Myślałem też o nadaniu im bardziej futurystycznego kształtu w stylu Apple (to jest chyba art-deco), gdzie front byłby bardziej zaokrąglony i obły. Tyle że wówczas do zaprojektowania obudowy dużo bardziej nadałby się Blender (na którego obsłudze się nie znam) niż CAD. Myslałem też, żeby część obudowy była schowana pod laptopem, wręcz służyła za podstawkę i była w pewnym sensie niewidoczna - po bokach laptopa wystawałyby tylko przetworniki, ustawione pod kątem, płasko przy powierzchni biurka.

Osobiście poszedłbym w obudowy na głośnikach maksymalnie 2-calowych, o niskiej efektywności, ale na rzecz przesunięcia częstotliwości rezonansowej w dół. Może takie są gdzieś na świecie :) Znaczy... wiem że są, ale przydałoby się znać rzetelnie zmierzone parametry T-S przed zakupem.

Myslę, że teraz mógłbym przeprojektować skrzynki biorąc pod uwage parametry T-S zmierzone przeze mnie i zobaczyć, jak to wpłynie na brzmienie. Ewentualnie można dobrać długość tubki bass reflex. Nie chciałbym iść w membranę pasywną, bo strasznie mi sie nie podoba takie charakterystyczne brzęczące przenoszenie basu przez głośniki bluetooth, gdzie taka membrana w większości jest.

Podsumowując: jeśli ktoś chciałby zasugerować sposób poprawy brzmienia, ale bez znaczącego zwiększenia wymiarów kolumienek (taka zabawa z fizyką), to będę wdzięczny, a i może przyda się to innym. Zawsze można zrobić kolumny większe, zawsze można je ładniej wykończyć (o to nie trudno, wiem), można też podbić brzmienie equalizerem (albo korekcją w samych głosnikach), ale nie o to mi tutaj chodziło.

Jeżeli tego nie było słychać na filmiku, to napiszę, że głośniki laptopowe, jak na laptopowe grają dobrze, głośniki "chińskie" grają górą i takim pukającym płytkim basem (a raczej już dołem pasma średniego) a Ushery, to Ushery - mi się ich brzmienie podoba, aczkolwiek ich ustawienie jest w tym momencie niekorzystne i to słychać.

Pozdrawiam,
    Fimek
    Fimek
    Level 15  
    Cześć,

Postanowiłem wydrukować sobie jeszcze jeden zestaw głośniczków komputerowych :) Tym razem postawiłem na przetworniki 2.5 cala. Podobnie jak wcześniej szukałem przetworników z możliwie niską częstotliwością i padło na Peerless PLS-65N25AL03-04, które to w niezłej cenie można dostać na znanym portalu aukcyjnym. W grę wchodziły jeszcze Dayton Audio ND65-8 oraz SB Acoustics SB65WBAC25-4. Modelowałem skrzynki ze wszystkimi powyższymi typami głośników i, co ciekawe, optymalna wyliczona przez WinISD pojemność skrzynki około 2.5 litra dla każdego z nich. O ile się nie mylę, to rurka bass-reflex miała również zbliżone wymiary. W sumie nie jest to dziwne, bo powyższe modele mają bardzo zbliżone parametry T-S i podobną budowę.

Skrzynka ma ścianki grubości 5mm + poprzeczkę łączącą ścianki boczne dla ich usztywnienia. Jedna obudowa składa się z 4 skręconych wkrętami i śrubami M3 elementów: ścianki frontowej, tylnej, części głównej obudowy i rurki bass-reflex. Część główna drukowała się około 19 godzin, a komplet elementów na jedną obudowę w sumie - jakąś dobę. Obudowę wydrukowałem z PLA Spectrum w kolorze "copper", zaś tubkę - z czarnego matowego PLA. Specjalnie podałem nazwę filamentu, bo moge go okreslić jako godny polecenia: ma przyjemny kolor, a na wydruku nie ma artefaktów. Litraż obudowy w moim przypadku to 2 L, zaś strojenie jest na około 68 Hz. Wzmacniacz umieszczony jest wewnątrz prawego głośnika. Obecnie wzmacniaczem jest moduł wzmacniacza klasy D 2x3 W z potencjometrem, ale rozważam wsadzenie tam czegoś większego z Bluetooth aptX, bo głośniki są w stanie wytrzymać nawet do 15 W. Obecnie zasilane są z USB (dla wygody). W przypadku użycia wzmacniacza większej mocy - potrzeba będzie zastosować zasilacz np. 12 V. Przy zasilaniu z USB w głośnikach słychać piski z powodu pętli masy. Wzmacniacz zasilany z zewnętrznego zasilacza rozwiązałby ten problem. Obecnie stosuję kartę dźwiękową USB i zalegający mi w zasobach izolator USB, który oczywiście rozwiązuje problem pętli masy.

Jak to gra?

Bas jest przyjemny, słyszalny - na potrzeby słuchania radia i muzyki w czasie pracy jest zadowalający. Dla mnie jest minimalnie za dużo wysokich tonów (pewnie za przyczyną aluminiowej membrany) - mam wrażenie, że SB Acoustics spisałby się lepiej, jednakże w naszych polskich sklepach ten drugi jest 3 razy droższy. Ogółem - użyte przeze mnie przetworniki są tanie, zaś skrzynki - plastikowe, ale nie grają "pukająco" tylko całkiem normalnie, przyjemnie, z tendencją do lekkiej V-ki.

W stosunku do poprzednich kolumienek jest przede wszystkim wyraźnie więcej niskich tonów, co dziwnym nie jest. Jest również głośniej. Jeśli zaś chodzi o tony średnie i "górę", to poprzednie głośniczki grały moim zdaniem trochę przyjemniej, tak jakby szlachetniej. BTW - do tych poprzednich, opartych na Visatonach BF37, wydrukowałem nowe obudowy. Załączam zdjęcia. Z nowych obudów nie jestem jednak z nich w pełni zadowolony, bo, żeby zajmowały mniej miejsca na biurku, uczyniłem jest niskimi, a dłuższymi - przez co stały się trochę nieproporcjonalne. Ale faktycznie - są poręczne :) No i front do poprawki, bo jest trochę "pomarszczony" i w zamierzeniach miał być czarny.

Podsumowując: drukowanie skrzynek przez dwie doby było testem dla mojej drukarki (opisywanego przeze mnie na Elektrodzie solidnie zmodyfikowanego Renkforce RF100 XL). Test zdany na piątkę - wygląd tych dużych skrzynek bardzo mi się podoba. Jeśli ktoś jest zainteresowany powieleniem tej konstrukcji, to wrzucę tu pliki z FreeCada.

Pozdrawiam,
    Fimek

Miniaturowe głośniki do komputeraglosni..jpg Download (343.56 kB) Miniaturowe głośniki do komputerawinISD.jpg Download (140.84 kB) Miniaturowe głośniki do komputeraglosnic...jpg Download (266.21 kB) Miniaturowe głośniki do komputeraglosnik_i_...niczek.jpg Download (301.73 kB)
    Granat :)
    Level 34  
    SB65WBAC25-4 też ma aluminiową membranę. Tego typu głośniki będą miały dużo góry, ale tylko na osi (grają wąsko). Natomiast wysoki środek (2-5kHz) będzie grał szeroko. Zerknij na wykres producenta:
    https://sbacoustics.com/product/2%c2%bdin-sb65wbac25-4/
    Pomiar producenta był zrobiony w stosunkowo dużej odgrodzie. Jeśli teraz umieścisz głośnik w kolumnie o małym froncie, przewaga góry pasma nad dołem będzie większa. Mimo, że zestaw jednodrożny, do poprawnego grania wymagał będzie tzw. zwrotnicy, a ściślej zestawu filtrów. Można to zrobić przed wzmacniaczem, można i za.

Ja też wydrukowałem obudowę, ale z przeznaczeniem jako kolumna typu surround. Objętość netto jakieś 0,7L, zamknięta, gra od 120Hz. 4mm grubość ścianki, do tego wzmocnienie obwodowe po środku i zgrubienia w miejscach strategicznych - pod głośnikiem, terminalem.
    Miniaturowe głośniki do komputera Miniaturowe głośniki do komputera Miniaturowe głośniki do komputera
    Fimek
    Level 15  
    Dziękuję za dawkę wiedzy i skorygowanie mojego podejścia! Wobec powyższego albo nic z tym nie zrobię, albo zastosuję filtr, jeśli sypanie piachem będzie mi przeszkadzać na co dzień. Dobrze wiedzieć, że profesjonaliści też czasem korzystają z druku 3D do konstrukcji audio ;)

Pozdrawiam :)
    Fimek
    Fimek
    Level 15  
    Czołem,

Jako, że z dawnych eksperymentów został mi jeden głośnik Visaton BF-45, to zrobiłem z jego wykorzystaniem prosiaczka, jak poniżej:

Ponownie - obudowa i tubka bass reflex policzone za pomocą WinISD przy użyciu parametrów które z trudem znalazłem w sieci. Tuba obudowy zrobiona jest z rury PCV o średnicy 110 mm. Obudowa jest duża, bo program wyliczył optymalną jej objętość 1.5 L. Nie przejmowałem się tym - zrobiłem jak kazał :)

Uzyskane brzmienie niestety mi się za bardzo nie podoba. Niskie tony są, średnich jest mało, a wysokie aż kłują w uszy. Nie ma porównania do "trochę za dużo wysokich tonów" z większej wersji kolumienek na Peerlessach z niniejszego wątku. Mam wrażenie, że modulik wzmacniacza mocy z PAM również nie daje sobie rady tutaj - nie wiem, może akurat trafiłem na gorszy egzemplarz, albo może moduł wyraźnie gorzej sobie radzi przy zasilaniu z akumulatora Li-Ion zamiast 5 V. Muszę to sprawdzić, bo mam wrażenie, że poziom zniekształceń jest za duży, podczas gdy w poprzednich konstrukcjach nie miałem do niego zastrzeżeń. A może to kwestia głośnika?

Moja rada dla Was na ten moment jest taka, że jeżeli będziecie projektować głośniki do komputera, to zaprojektujcie obudowę tak, by z założenia była ona maksymalnie szczelna i złożona była z minimalnej liczby elementów, dlatego że nawet niewielkie przedmuchy znacznie wpływają na przenoszenie basu. Przykładowo - jeżeli teraz projektowałbym jakieś kolejne głośniczki, to bryła byłaby monolitem, a ewentualny front w innym kolorze byłby elementem wyłącznie dekoracyjnym, a nie konstrukcyjnym. Otwory i łączenia byłyby tylko tam, gdzie są naprawdę potrzebne (glośnik, kabel, złącza i potencjometr). Prawdopodobnie dodałbym jeszcze prosty equalizer.

Przy okazji - czy ktoś z Was może polecić konkretny typ żywicy do wypełnienia wydruku? Chodzi o to, żeby wlać żywicę do środka wydruku, tam gdzie jest "infill", by usztywnić i obciążyć konstrukcję. Ponoć nie każda żywica się do tego nadaje, bo podczas krzepnięcia lubi ona trochę spuchnąć i rozerwać wydruk.

Pozdrawiam,
    Fimek