Witam. potrzebuję dołożyć dodatkowy akumulator do samochodu aby zasilać z niego mini kamery na postoju. Problem polega na tym iż oryginalny akumulator ma 88AH a ten dodatkowy to będzie AGM motocyklowy 14AH. Zdaje sobie sprawę że nie mogę ładować tego akumulatora tym samym prądem co akumulator rozruchowy. Moje pytanie jest takie : jak ograniczyć prąd ładowania z alternatora w samochodzie do powiedzmy 1,4A tak aby zapewnić odpowiedni prąd ładowania? Szukałem jakiegoś gotowego regulatora prądu DC ale nic nie znalazłem. Myślałem tez aby zamiast akumulatora motocyklowego wykorzystać 4 ogniwa LiFePo4 połączone szeregowo. Uzyskał bym wtedy potrzebne napięcie 12,8V nie wiem tylko jak zrobić bezpieczną ładowarkę do takich ogniw tak aby współpracowała bez problemu z instalacją samochodu. Widziałem na allegro gotowe ładowarki natomiast wymagają one ręcznego uruchomienia po włączeniu zasilania przez przekaźnik ja jednak bym chciał aby uruchamiała się ona automatycznie po podaniu zasilania 13,4V z przekażnika (czyli po uruchomieniu silnika i wyłączyła się automatycznie po pełnym naładowaniu ogniw. Wolał bym ogniwa LiFePo4 ponieważ mają mniejsze wymiary i łatwiej będzie mi zrobić odpowieni pakiet tak aby go schować pod tapicerką np w bagażniku. Jakieś pomysły?