Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czy sa jakieś dobre kleje w rozsadnej cenie?

Htomas 27 Jul 2020 08:03 621 7
Renex
    Htomas
    Level 18  
    Wiadomo, że czasem w domu coś peknie/złamie się i trzeba naprawić. Warto mieć w domu jakieś kleje, bo wiadomo, że nie ma uniwersalnych do wszystkiego. Ale jakie? Czytałem na forum o klejach profesjonalnych, jednak ich cena zwala z nóg, więc nie ma co sie chyba nimi zajmować ( https://sklep.chester-szczecin.pl/pl/p/Chester-Metal-Rapid-E/89 ).
    Wydaje mi się, że w skłąd takiego zestawu powinien wchodzić klej epoksydowy 2-składnikowy oraz jakiś cyjanoakrylowy. Do niedawna był produkowany polski Distal, niestety firma padła. Zainteresowąłem się klejami Technicqll. Kupiłem m.in. https://www.technicqll.pl/index.php/pl/produkty-mobile/epoksydy/26-klej-5-minut-epoksydowy
    Ciekawostka - po związaniu tworz cos w rodzaju białawej twardej gumy. Niestety adhezja do metalu jest taka sobie
    A co Wy polecicie?
  • Renex
    piotrkol7
    Level 39  
    A testowałeś najzwyklejszy Poxipol?
    Mimo wszystko - daje radę, a drogi nie jest.
  • Renex
    anchilos
    Level 38  
    W rozsądnej cenie, jedynie różne poxipole .
    Tzn. do różnych zastosowań.

piotrkol7 wrote:
    najzwyklejszy Poxipol?
    Mimo wszystko - daje radę, a drogi nie jest.

Sprawdzone.

Loctite, czy Chestery
    Htomas wrote:
    cena zwala z nóg

Klejów cyjanoakrylowych nie warto kupować na zapas.

Po otwarciu szybko trafia je szlag.

Z Loctite mogę polecić jedynie 577 i seria 600 np. 638.

Mimo,że cena zwala z nóg, to najmniejszy pojemnik wystarcza na długo,
    i jest "wieczny".

Ewentualnie dwuskładnikowe, ale nie zauważyłem różnicy.

Cyjanoakryle, raczej jednorazówki.

Pozdrawiam.
    abart64
    Level 32  
    Loctite Power flex gel.
    Przekonał mnie do cyjanoakryli. Forma żelu ułatwia klejenie, nie wiąże tak błyskawicznie jak zwykłe "kropelki " i o dziwo nie zasycha szybko w opakowaniu.
    atrix55
    Level 24  
    Htomas wrote:
    anchilos wrote:
    W rozsądnej cenie, jedynie różne poxipole .

OK, a praktycznie? Jest na naszym rynku kilka kilka marek, oprócz Poxipolu także np. Dragon, Technicqll, CX80

A jakie materiały chcesz konkretnie łączyć?
  • Helpful post
    piotrek1313
    Level 17  
    anchilos wrote:
    Po otwarciu szybko trafia je szlag.

Jest opcja na przedłużenie "otwarcia" - po otwarciu klej trzymać ujściem do góry i pomału wycisnąć z niego całe powietrze i dopiero jak zacznie lecieć klej ot używać, to samo po klejeniu - odpowietrzyć i dopiero zamykać. Od lat stosuję tą metodę, wkurzało mnie, że po otwarciu cyjanoakrylu i użyciu 2 kropelek po tygodniu czy dwóch w środku było wszystko odparowane. Po wypracowaniu powyższej metody otwarty klej wytrzymuje nawet rok :)
    Do cyjanoakrylu na niektóre zastosowania polecam chusteczki higieniczne jako zbrojenie. Mnóstwo rzeczy tak pokleiłem - np pęknięty cienki plastik nie będzie trzymał sklejając tylko powierzchnię pęknięcia, ale jak delikatnie polać po kilka mm obok i nałożyć 1-2 warstwy (po rozdzieleniu chusteczki na cieniutkie warstwy) chusteczki. Działa jak żywica z matą w mikroskali :)
    Polecam jeszcze mieć pod ręką klej na gorąco - awaryjnie można go nawet podgrzać zapalniczką, opalarką, lutownicą, świeczką itp
    Pozdrawiam