Uprzejmie proszę o pomoc w odnalezieniu przyczyny nieuruchamiania się ekranu w laptopie Lenovo Thinkpad T400 (Model: 2765-22G). Przy pierwszym włączeniu urządzenia po 2 - 3 latach nieużywania ekran nie chciał się uruchomić + dźwięki z BIOSu (niestety nie pamiętam sekwencji). Po którymś restarcie udało się uruchomić bios, zainstalowany został Windows 7 pro, wyczyszczony układ chłodzenia, pasta wymieniona (w międzyczasie laptop był włączany i wyłączany wiele razy). Po skończeniu wszystkiego ostatni raz włączyłem urządzenie i od tamtej pory ekran znowu się nie załączał. Oprócz tego laptop reagował na przyciski itp., także problem był tylko z wyświetlaniem obrazu. Podłączenie monitora zewnętrznego nie pomogło i ekran na nim również się nie wyświetlił.
Z uwag, które mogę dodać to wg informacji od producenta laptop, oprócz zintegrowanej karty graficznej, posiada dedykowaną grafikę ATI Mobility Radeon HD 3470. Przy pierwszym uruchomieniu Windowsa widziałem w Managerze urządzeń 2 pozycje przy kartach graficznych. Po pierwszej serii aktualizacji, niestety dedykowany układ zniknął i nie mogłem go więcej odnaleźć. Odinstalowywanie sterowników niestety nie pomogło.
Czy ktoś ma jakiś pomysł, co może być przyczyną i czy jest jakaś możliwość naprawienia tego. Wszystko wskazuje na jakiś problem z grafiką.
Specyfikacja
01- Lenovo ThinkPad T400 (2765-22G)
02- Intel Core 2 Duo T9400 / 2.53 GHz
03- Pamięć 2 x 2GB DDR3 1066 MHz
04- PCI Express x16 - ATI Mobility Radeon HD 3470 / Intel GMA 4500MHD
05- Marka i moc zasilacza (o ile brak możliwości podania danych z pkt 06, a
zachodzi podejrzenie, że PSU może stanowić przyczynę problemów).
06- Windows 7 Pro, 64bit.
Jeśli potrzebne są jeszcze jakiekolwiek informacje, proszę tylko o info jakie.
Z uwag, które mogę dodać to wg informacji od producenta laptop, oprócz zintegrowanej karty graficznej, posiada dedykowaną grafikę ATI Mobility Radeon HD 3470. Przy pierwszym uruchomieniu Windowsa widziałem w Managerze urządzeń 2 pozycje przy kartach graficznych. Po pierwszej serii aktualizacji, niestety dedykowany układ zniknął i nie mogłem go więcej odnaleźć. Odinstalowywanie sterowników niestety nie pomogło.
Czy ktoś ma jakiś pomysł, co może być przyczyną i czy jest jakaś możliwość naprawienia tego. Wszystko wskazuje na jakiś problem z grafiką.
Specyfikacja
01- Lenovo ThinkPad T400 (2765-22G)
02- Intel Core 2 Duo T9400 / 2.53 GHz
03- Pamięć 2 x 2GB DDR3 1066 MHz
04- PCI Express x16 - ATI Mobility Radeon HD 3470 / Intel GMA 4500MHD
05- Marka i moc zasilacza (o ile brak możliwości podania danych z pkt 06, a
zachodzi podejrzenie, że PSU może stanowić przyczynę problemów).
06- Windows 7 Pro, 64bit.
Jeśli potrzebne są jeszcze jakiekolwiek informacje, proszę tylko o info jakie.