Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Laguna I - Bogata mieszanka

27 Jul 2020 23:00 525 17
  • Level 27  
    Mam problem z Laguną I 1.8 16V 2000r B + LPG. Uszkodzona była sonda lambda, napięcie na wejściu ECU 0.4V mierzone bez sondy lub z sondą identyczne. Na samej sondzie 0V. Po wymianie sonda reaguje gdy np przytykam dolot , jest 0.1V do 0,9V, jednak na biegu jałowym napięcie stoi na 0.7V i nie ma oscylacji. Temperatura powietrza 58 - 60 stopni, ciśnienie z mapsensora 0,44 na jałowym, 0,2 przy dodawaniu gazu, 1080 gdy silnik nie pracuje. Temperatura płynu 102°. Czasy wtrysku 3,5ms. Ogólnie sterownik przelewa, świece okopcone na czarno.
    Kąt wyprzedzenia zapłonu skacze 3° do 16°.

    Wcześniej wymieniałem listwę wtryskowa gdyż wtryskiwacz miał przerwę - zainstalowałem z Laguny II 2.0 16V - wg internetu powinien pasować. Kąt wyprzedzenia zapłonu skacze 3° do 16°.
  • Level 37  
    Pomierz ciśnienia w cylindrach , poza tym może wtryski są inne i leją za bogato jak na 1,8 szczególnie że są od 2,0 ...
  • Level 27  
    Wg katalogu jest ten sam wtryskiwacz dla laguny I i II 1,8 i 2.0
    K4M 850
    Code:

    - LAGUNA I / II (04.98 - 09.07) - 1.8 16V , 2.0 16V
    silniki:
    F4P 760
    F4P 770
    F4P 772
    F4R 712
    F4R 713
    F4R 714
    F4R 715
    F4R 780
    F4P 771
    F4P 773
    F4P 774
    F4P 775


    Zastanawiam się czy silnik nie nałapał jakiś korekt długoterminowych ze względu na długą pracę z uszkodzoną sondą lambda. Dodatkowo sondę za katalizatorem ktoś wywalił i zaspawał gwint. W sterowniku wyskakuje błąd przerwy w grzejniku tej sondy.
  • Level 33  
    Listwa z laguny 1 miala dwa przewody, reg. na listwie i przelew do zbiornika.A listwa z laguny 2 powinna mieć regulator w zbiorniku i jeden przewód do listwy.Jak ty żeś to podłączył?
  • Level 27  
    To jest silnik 16v więc było ok.
    Ciekawe że interfejs Delphi podaje napięcie z pracującej sondy jako "za katalizatorem" a tej sondy niema. Za to parametr " sonda lambda na wejściu jest stałe 400mV.
    Czy błąd jest w programie czy w kablach? Renault Laguna I - Bogata mieszanka

    Po starcie jest ok przebieg oscyluje 0.1 do 0.9 a później już tylko szpilki do dołu i 0.7V po pełnym nagrzaniu praktycznie stałe 0.7.
  • Level 33  
    Podłącz clipa.Tym chinnolem nie odczytasz poprawnie.
  • Level 27  
    Clipa nie mam, miernik spięty w piny sondy pokazuje to samo napięcie, tylko ta nazwa parametru.
  • Level 41  
    Odczytasz prawidłowo oprócz tego, że "zamienia" sondy miejscami.
  • Level 43  
    Delphi myli sondy w renówce,przednią opisuje jako za katem i odwrotnie.
    Rozrząd sprawdzony?
  • Level 27  
    Rozrząd jeszcze nie, na wolnych obrotach silnik chodzi nie równo jednak nie przerywa na konkretny cylinder. Odpinając jedną grupę cewek lub dowoly wtrysk - silnik dalej chodzi. W sterowniku brak błędu wypadania zapłonu.
  • Level 34  
    satanistik wrote:
    Po wymianie sonda reaguje gdy np przytykam dolot , jest 0.1V do 0,9V, jednak na biegu jałowym napięcie stoi na 0.7V i nie ma oscylacji.
    satanistik wrote:
    sondę za katalizatorem ktoś wywalił i zaspawał gwint

    Jak jest historia samochodu - jesteś właścicielem od teraz/od dawna i problem wystąpił teraz czy naprawiasz komuś :?:
    Przydały by się parametry przyuczenia składu mieszanki .
  • Level 27  
    Ten samochód kończy żywot - kolega kupił go 3 lata temu i było ok, sondę wymieniał rok temu i padła ( zamiennik za 80 zł). Po prostu chcę nauczyć się diagnozować.
  • Level 41  
    Skoro chcesz nauczyć się diagnozować Reanault to zaopatrz się w Clipa.
  • Level 27  
    No nie aż tak mi nie zależy, z resztą mając tyle parametrów, multimetr itd powinienem coś ustalić. Sprawdziłem rozrząď i faktycznie przestawiony. Ktoś ustawiał jak w 1.6 na bok przeciwwagi nie na to wcięcie.
    Ciekawe czy zawory całe.
  • Level 41  
    Jakby nie były całe to by nie palił.
  • Level 27  
    Ok po ustawieniu rozrządu jest ok.
  • Level 43  
    Niekoniecznie pomylił z 1.6,często blokadą wału trafia w otwór wyważający który jest bardzo blisko właściwego otworu do zablokowania wału.
  • Level 27  
    W zestawie są obie blokady, a wycięcia na wale szukałem endoskopem. Kolega się przyznał że ustawiał na tę dłuższą blokadę z gwintem. Faktycznie w ten otwór wywarzania faktycznie też da się wsadzić. Tyle że kolega twierdzi że robił znaki markerem.