Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sposób zliczania energii przez licznik 3-fazowy 2-kierunkowy

Pascalt 28 Jul 2020 01:20 12276 40
    darki35
    Level 12  
    Witam.
    Mi również PGE wymieniło licznik z SamrtEmu3 na OTUS3 i i też jest ustawiony C.80 w trybie "normal" .
    Ale wytłumaczcie proszę jaki to sens takiego ustawienia skoro od kwietnia ustawowo musi być bilansowanie?
    Flower_1967
    Level 11  
    Witam wszystkich,
    w grudniu 2022 r. PGE-Lublin zainstalowało u mnie taki licznik OTUS 3 i wybierając kod C80.0 również się wyświetla "normal".
    Również chętnie poznałbym powody takiego ustawienia przy mojej małej mikrowoltaice 4,44 KW?
    Sposób zliczania energii przez licznik 3-fazowy 2-kierunkowy
    =Grzegorz=
    Level 23  
    Ten licznik jest w pełni programowalny ZDALNIE, jak trzeba będzie to ZE ustawi tak jak trzeba :)
    darki35
    Level 12  
    =Grzegorz= wrote:
    Ten licznik jest w pełni programowalny ZDALNIE, jak trzeba będzie to ZE ustawi tak jak trzeba :)

Kwestia jak jest lepiej dla operatora nie dla nas ;).
    Z tłumaczeń operatorów to ich system informatyczny bilansuje naszą energię zgodnie z ustawą.
    PGE zbiera dane zarejestrowane przez licznik i bilansują to w systemie informatycznym. Mają dane przed bilansowaniem i po a my nic :P.
    A przepraszam można zamówić sobie raporty dobowo-godzinowe o ile to coś da.
    Dlaczego nie ustawiają od razu bilansowania na liczniku? Bo zbyt łatwo byłoby skontrolować dane pomiarowe? A może po prostu jest masa różnych liczników, lepszych i gorszych i wolą to robić po cichu?
    rafalik1
    Level 13  
    Mi dopiero co wymienili licznik czyli marzec 2023 również mam w pozycji c8.0.0 normal czy to jest Ok ? Czy dopiero przeliczają to zdalnie na serwerach.

Dodatkowo migają mi literki i cyfry od faz
    https://youtube.com/shorts/cO3h7W3bB74?feature=share

Czy w takim przypadku naliczanie jest prawidłowe czy lepiej jest przepiąć jakieś fazy ? Czy ogólnie zmiana kolejności faz w rozdzielni w domu ma jakieś znaczenie w taki przypadku ?
    Proszę o rade czy interweniować w PGE ?
    serwissklepy
    Level 1  
    Rafalik 1 udało rozwiązać się twój problem
    rafalik1
    Level 13  
    Udało się tak ze po 3 telefonach na 991 przyjechali i podpięli to poprawnie
    GSzabados
    Level 6  
    Xpajda wrote:
    Dopiero założyli mi licznik i nie mogę nic znaleźć na temat tej nowej wersji. Czy ktoś wie do czego jest Port 1 , oraz co daje M-BUS Wireless?

Rozgryzłeś to?
    feros.lj
    Level 6  
    Też się zastanawiam nad tym portem, może trzeba się wpiąć fizycznie, ustawić IP i zobaczyć przez przeglądarkę co się pod tym IP kryje:)
    GSzabados
    Level 6  
    feros.lj wrote:
    Też się zastanawiam nad tym portem

Sorry for the English answer, but I do not really speak Polish.

The idiot here, who installs these meters for ENEA, has zero clue about it (I have never seen such an uneducated service man before.). He even told me that he seals the P1 port on the Otus 3. For what reason I don't know, but he thinks that is for programming the meter in the factory, disregarding the fact that he commissions it through the IR port. Anyhow...
    If you want to try to have access to the meter, try to contact ENEA Operator and reference their Terms and Conditions.

https://www.operator.enea.pl/uploads-ev2/Operator/us%C5%82ugidystrybucyjne/Dla%20firmy/Pliki%20do%20pobrania/27.04.2023/OWU_ENEA_Operator_mikroinstalacja_Wytw%C3%B3rca_od%2001.03.2023.pdf

(This one is for companies but the normal customer one should have the same, but need to found on their website.)

So, there is Paragraph 5, Point 6/2, Point 10/2 and Point 11. That is what required to read the meter in some way locally.
    The OTUS 3 Wireless M-Bus (the recently installed ones for sure) and a P1 port. The Iskra AM550 has a P1 port, no mention of Wireless M-Bus.

For reading the P1 port you will need something like a SlimmeLezer or similar device, one which will be able to decrypt the messages with a decipher key. (The encryption is most likely required due to the DLMS and the local law requirements.)

I hope it helps. Unfortunately I haven't managed to crack this nut yet to be able to give a full answer how it works with the DSO, but it seems to be this must be the way to do it. If you need I can give some references to the EU directive, the Polish Energy Law and the measurement system requirements, which guides the local reading.
    LukaszTony
    Level 2  
    Port P1 to port komunikacji (RJ12 - ale nie jestem pewien bo nie widziałem, a w instrukcji mało jest na ten temat), który wyszyła dane z licznika do zewnętrznego urządzenie użytkownika. Jest wiele artykłów na ten temat ale dla innych liczników.
    Przykład.
    https://community.jeedom.com/t/passerelle-pour-compteur-electrique-intelligent-belge/71682
    Jest to standar na zachodzie u nasz dopiero od niedawna.
    Zgodnie z nowym Rozporządzenia Ministra Klimatu i Środowiska z dnia 22 marca 2022 powinien być dostępny dla użytkownika. Jednak dostawca zawsze się tłumaczy tym iż dopiero te zakupione po tej dacie, a nie zamontowane.
    Co do M-BUS to przesyłanie danych drogą radiową podobnie jak nakładki na liczniki wody. Muszę dokopać się do dokładnej instrukcji to może czegoś się więcej dowiem.