Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Philips 65PUS8535 - krótka recenzja

porlock 29 Jul 2020 15:28 7332 20
    porlock
    Level 13  
    Posiadam ten telewizor kilka dni i powiem szczerze moje uczucia są mieszane

Zacznę od minusów:
    - Po pierwsze informacje które podaje serwis Philipsa oraz strona https://www.displayspecifications.com są blednę, tv posiada 2 GB ram i układ graficzny Mali G51. Tak wiec różnice z stosunku do modelu z 2019 roku sa bym powiedział "dyskretne" podobno matryca jest jaśniejsza i 10 bitowa ale .. nie mam jak tego sprawdzić.
    - Funkcja poprawiania płynności ruchu powoduje pikselowanie obrazu, przy dynamicznych scenach z dużą ilością kolorowych obiektów jak np publiczność na ekranie można obejrzeć jedynie rozpikselizowana plamę. Jedynym sensownym rozwiązaniem wydaje się wyłączenie tej funkcji kompletnie. Fakt ze Telewizor ma tylko 60Hz, a optymalizatory płynności ruchu spisują się źle skazuje nas na obraz rozmyty. Tu filmik na gdzie widać "pikselizowanie" obrazu https://www.youtube.com/watch?v=PaVDaIQh1kk
    - EPG dla kanałów cyfrowych występuje jak by 2 wersjach, pierwsza pojawia się gdy kanał jest włączony na dole pokazuje aktualna informacje o tym co jest odtwarzane teraz oraz następny program, druga cało ekranowa z przeglądem wszystkich kanałów. To pierwsze EPG działa jak chce, praktycznie cześć kanałów zawsze pokazuje nieaktualne informacje o programach które dawno sie skończyły. Drugie z kolei nie ma żadnego podglądu na wybrany kanał, choc informacje w nim zawarte są aktualne. Żeby było ciekawiej, w jednym kanały rosną wciskając strzałkę w góre a w drugim strzałkę w dół, kompletnie bez sensu. Używanie obydwu jest irytujące.
    - Kolejną irytującą rzeczą jest fakt ze napisy dla kanałów cyfrowych sa domyślnie włączone, trzeba włączyć każdy kanał po kolei i na każdym je wyłączyć. Warto dodać ze nie odbywa się to jednym przyciskiem, trzeba wejść w opcje ustawień kanału i tam dezaktywować napisy. Ponowne wyszukanie / odświeżenie listy kanałów powoduje restart i wszystko trzeba ustawiać od początku. Głupota do kwadratu.
    - TV stoi krzywo na podstawce która była do niego dołączona, jak by sie z tym posiłować to moze by się udało naprostować.
    - Na matrycy da sie zauważyć jaśniejsze i ciemniejsze pasy, z tym ze aby to dostrzec trzeba się naprawdę postarać.
    - Telewizor jest zamulony, idzie się do tego przyzwyczaić ale interfejs działa dosyć wolno, jak na teflonie z przed 3 lat.
    - Fabryczna aplikacja philipsa do sterowania tv z poziomu telefonu w ogolę go nie wykrywa
    - Serwis Philipsa jest fatalny, kontakt z tymi ludźmi przyprawia o rozwolnienie.

Teraz plusy:
    - Pierwszy raz mam telewizor z ambilight, i powiem szczerze ze fajny bajer, podoba mi sie :)
    - Obraz jest ostry a kolory żywe, wygląda bardzo ładnie, czerń jak dla mnie jest zadowalająco czarna :)
    - Pilot z budowana klawiaturą jest super

Moja ocena 5.5/10.
    Jak to mówią diabeł tkwi w szczegółach, na moją niską ocenę wpłyną również fakt "zmian" w stosunku do modelu z 2019 oraz całkowite wrażenie z użytkowania odbiornika.

Piasek83
    Level 2  
    I co kupiłeś? bo mam identyczny problem. Mocno się zastanawiam nad 65PUS7304 za 3300zł
    Phantom69
    Level 17  
    Tak czytałem Twoją recenzję tego modelu i się zastanawiałem czy kupić... Kupiłem i... teraz się zastanawiam czy Ty pisałeś aby na pewno o tym modelu?? Matryca jest 10 bitowa, a efekty te o których piszesz nie występują w moim modelu - może to przez to że usprawnili w międzyczasie firmware? nie wiem. Brak efektów rozmycia i pikselizacji w żadnym z dostępnych trybów, HDR i DOLBY VISION na konsoli robią niewiarygodne rzeczy, obraz z Cyfry+ jest bardzo dobrej jakośći, wręcz idealny - ale powiem coś więcej jak zmienie dekoder na UHD, bo na zwykłym jest tylko upscaling z pomocą procesora P5, więc tutaj sie nie wypowiem ( dopiero przy natywnym UHD wychodzą wady i zalety danego panelu ).
    gruzlewski
    Level 6  
    Mam pytanie dotyczące tego TV.
    Czy po wymianie dekodera na UHD zaobserwowałeś jakieś problemy?
    Czy nadal jesteś zadowolony z tego modelu?
    Czy występuję badning lub clouding?

Z góry dziękuję za odpowiedź:)
    Phantom69
    Level 17  
    Dekoder wymieniony na ADB NCP-3670SF i teraz po krótce co mogę na pewno powiedzieć:
    - z najnowszym softem (tym z lutego tego roku) nie ma żadnego problemu - wszystko działa i się nie zacina, tryb gry działa prawidłowo i Xbox One X w UHD daje radę, Xbox 360 też nieźle się spisuje (720p skalowane do 1080 przez konsole a potem do 4k przez TV a mimo to obraz bardzo dobry i ostry bez cieni itp dodatków) - imput lag nie zauważalny, jakość obrazu z Xbox X jest rewelka (HDR 10).
    - Nie zauważyłem ani cloudingu ani bandingu w żadnym trybie pracy TV (od blue-ray poprzez cyfrę a na konsolach czy nawet laptopie skończywszy).
    -Jedyne do czego bym się przyczepił to HDR10 na kanale UHD cyfry+ obraz jest taki jakiś małokolorowy - wyszarzony, ale nie ma tego efektu na grach obsługujących HDR10 na X-klocu bo tam nic się nie "wyszarza" - więc albo to treści źródłowe są takie dziwne, albo ten dekoder tak "ma" - bo raczej TV chyba nie obsługuje inaczej HDR z konsoli i dekodera??
    Z innych spraw to:
    - Dzięki temu że jest to Android TV oglądanie treści z telefonu na tym ekranie jest bardzo łatwe
    - Bardzo polecam cokolwiek od Philipsa z Ambilightem - normalnie zakochacie się w tych efektach - szczególnie jak sparujecie TV z żarówkami HUE Philipsa to wtedy cały pokój zmienia kolory :)
    - Trochę mało jak dla mnie wyjść/wejść bo tylko standardowe 4xHDMI
    - Bardzo fajny dwustronny pilot z rozpoznawaniem na której stronie leży...
    - Prosta apka do instalacji jako pilot do TV i sterowania Ambilightem po WiFi
    gruzlewski
    Level 6  
    Dziękuję za dużo dawkę informacji:)
    Myślę o tym TV ale muszę poszukać jeszcze więcej informacji bo generalnie jest kilka osób co zrobiło takiego fake, że ludzie mają w głowie różnie myśli.
    Phantom69
    Level 17  
    Więc się nie zastanawiaj tylko idź do sklepu bo prawie w każdym media lub innym mają ten egzemplarz wystawiony i sobie pooglądaj - poproś sprzedawcę by np puścił jakiś materiał z twojego pendrive lub coś w tym stylu... Inna sprawa że za te pieniądze to naprawde świetny TV - ma wiele wad do których można się doczepić jak za duża ramka jak na dzisiejsze standardy, ale cena to rekompensuje.
    gruzlewski
    Level 6  
    W sumie masz rację. Pójdę do sklepu i poproszę o prezentację na jakiś normalnych źródłach sygnału jak np. dekoder. Największe obawy mam o matrycę 50Hz i możliwości przetwarzania obrazu, mam wrażenie że procesor ma zbyt dużo pracy.

TV będzie obsługiwało NC+, HBO GO i Netflix.
    Dam znać co wyjdzie po testach.
    Phantom69
    Level 17  
    Matryca daje rade - i tak nie zrozumiem po co w TV więcej Hz jak wszystko co jest normalnie dostępne ma i tak zaledwie 24-26klatek/s - jedyne zastosowanie jako monitora usprawiedliwia wg mnie takie coś. Ten TV ma 2100 PPI (Picture Performance Index stanowi połączenie technologii wyświetlania firmy Philips oraz zaawansowanych technologii przetwarzania obrazu w celu poprawienia każdego postrzeganego elementu: ostrości, ruchu, kontrastu i koloru. Niezależnie od źródła zawsze możesz cieszyć się ostrym obrazem o niewiarygodnej szczegółowości i głębi, niezwykle głębokiej czerni i bardzo jasnej bieli, a także wspaniałymi, żywymi kolorami i naturalnymi odcieniami skóry. Im wyższy wskaźnik PPI (zakres od 100 do 2600) tym lepsza jakość obrazu w dynamicznych scenach.) więc tutaj raczej nie ma się czego obawiać - ja się jak na razie nie zawiodłem wszystko jest ok pod względem płynności ruchu obiektów na ekranie.
    Phantom69
    Level 17  
    Taki mały addon - dokupiłem do tego TV żarówki HUE Philipsa te kolorowe z mostkiem - wszystko się samo praktycznie dzieje od chwili podłączenia mostka do sieci lokalnej. Po jego aktualizacji przez apkę na telefonie, uruchomiłem menu TV odpowiedzialne za Ambilight i sparowałem z mostkiem a potem z każdą żarówką oddzielnie - efekt jest taki że cały pokój zmienia barwy podczas oglądania TV (jak kogoś to nudzi to można przełączyć w tryb normalny w apce od żarówek a potem znowu włączyć synchronizację z TV), efekt jest taki że wieczorem można zbierać szczenę z posadzki - szczególnie jak źródła światła są od siebie oddalone (ale jak u mnie gdy są blisko też jest ciekawie). W menu TV wybiera się przybliżone położenie żarówki względem TV i zapisuje - i tak powtarzamy tą czynność dla każdej żarówki którą chcemy zsynchronizować z TV. Dla zainteresowanych mogę podesłać film jak to działa a fotki zamieszczę tutaj.
    gruzlewski
    Level 6  
    Cześć,

Sprawdzałem specyfikację telewizora i zaobserwowałem, że on posiada matrycę IPS. Czy w związku z tym są jakieś istotne różnice wzgldęm VA. Ja do tej pory posiadałem tv z matrycami VA i przyzwyczaiłem się do czerni w lepszej jakości. Mój znajomy z branży TV stwierdził, ze jak już chcę ten tv to mam szukać 70cali bo tam jest MVA. W linku porównanie 65 cali i 70.

https://www.displayspecifications.com/en/comparison/fa4a1256e4
    Phantom69
    Level 17  
    IPS ma lepsze kąty i według mnie odwzorowanie kolorów a co do czerni to różnicy nie zobaczysz bo w obydwu będzie czarna ze względu na zastosowanie lepszej technologii podświetlania jaką jest DIRECT LED w stosunku do EDGE LED (nazwy same mówią o co chodzi). Direct Led pozwala też na "local dimming" co owocuje lepszym kontrastem. Mówiąc w skrócie czerń jest czarna a nie fioletowo szara jak w standardowym IPSie. Jeśli bardzo chcesz mogę podesłać zdjęcia czerni z jakiejś stop klatki filmu, wieczorem, wtedy kiedy widać wszelkie niedoskonałości w obrazie.
    PawelChester
    Level 19  
    Owszem local dimming polepsza sprawe szarej czerni w lcd, ale jej nie rozwiazuje.Wystarczy jako punkt odniesienia wziac oled i widac roznice jak na dloni.Takze trzymajmy sie faktow.
    Phantom69
    Level 17  
    Człowieku nie mówimy o OLED tylko o LCD więc proszę nie zaśmiecaj wątku rzeczami nic nie mającymi wspólnego z tematem.
    Dziękuję.
    PawelChester
    Level 19  
    Napisales: Mówiąc w skrócie czerń jest czarna, co jest nieprawda, bo liczy sie wszystko co jest na rynku telewizorow, a lcd kuleje z czernia choc bys nie wiem jakie zdjecia stop klatek robil.Rowniez dziekuje.
    Ludwik XVI
    Moderator of RTV - what to buy
    Direct LED daje lepszy efekt w kwestii czerni jak TV ma FALD.
    Te tanie modele Philipsa FALD nie posiadaja więc cudów nie bedzie.

Zdecydowanie lepszy jest model 70 calowy, bo na matrycy VA.

ps. te TV nie maja matryc 10 bitowych. Tylko 8 bitówki z modułem FRC. To nie to samo ;)
    RobeMek
    Level 27  
    Zgadza sie, matryce VA prezentują się wiele lepiej w Philipsach.

Pierwszy Philips 65PUS8535 rozbity , moje maleństwa zahaczyły łapskami o TV i matryca poszła się walić to TV leży. ;)

Dopiero co oddałem ostatnio nówkę 2 miesięczną 58PUS7303/12 z matrycą VA z powodu pionowych linii na ekranie ,wcześniej miałem tylko miesiąc 55PUS7303/12 IPS z tymi samymi problemami pionowych linii na ekranie i można było odczuć różnicę w matrycach dokładnie w tym samym modelu.

Trzeci raz już nie chciałem trudzić się z tym modelem to kupiłem 58PUS9005/12 VA 4 stronny ambilight i różnica w odbiorze wyraźnie widoczna na korzyść nowego TV nawet porównując do starszego modelu 58PUS7303/12 , tylko rok różnicy pomiędzy modelami.

Poza tym ambilight w Philipsach mi się za bardzo nie podoba, jedyne co jest dobre to stałe podświetlenie białym światłem. Osobiście wolę własne produkcje, podpinam w sumie tylko zewnętrzne urządzenia do TV: tuner SAT i boxy , w połączeniu z przetwornikiem HDMI a światła i lampy dodatkowe podłączone bezprzewodowo za pomocą WLED na NodeMCU i Wemos.
    kemotsilf
    Level 10  
    Phantom69 wrote:
    Człowieku nie mówimy o OLED tylko o LCD więc proszę nie zaśmiecaj wątku rzeczami nic nie mającymi wspólnego z tematem.
    Dziękuję.

Jak wygląda u Ciebie podświetlenie na czarnym tle w zaciemnionym pokoju, ponieważ kupiłem ten TV tydzień temu i mam nierównomierne podświetlenie widoczne na ciemnym tle, jak jest ciemno w pokoju. Teraz nie wiem czy zgłaszać do serwisu czy to efekt uboczny matryc LCD?:(

mam coś takiego
    https://www.wykop.pl/cdn/c3201142/comment_UsTwWpRgh6qMX18TplsfHF2AoKZjlCi7.jpg
    kriso222
    Level 9  
    Miesiąc temu kupiłem PHILIPS 65PUS8535/12 65. Z początku był zamulony, zacząłem od aktualizacji i zaczął śmigać. Nie zauważyłem na ciemnym ekranie czarnych pasów. Pan w sklepie powiedział ze za te cenę miałbym już 120 Hz. (ale pewnie bez androida i Ambilight które ja chciałem mieć). Ogólnie dla mnie świetny Tv