Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Sklep ElwronSklep Elwron
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

JVC KW-AVX840 - Brak obrazu z kamery cofania widoczne tylko poziome pasy

03 Sie 2020 06:22 270 3
  • Poziom 2  
    Witam.
    Chciałbym się poradzić w temacie jak powyżej, zapewne jest ktoś kto zdoła mi pomóc.
    Widząc jak fajną sprawą jest kamera cofania w służbowym aucie, postanowiłem ułatwić żonie życie i zamontować w Toyocie Corolla Verso kamerę cofania zakupioną na allegro (link poniżej) podłączając do radia JVC KW-AVX840 które miałem jeszcze z poprzedniego auta.
    Radio ma wejście na kamerę cofania oznaczone żółtym kolorem oraz przewód sterujący oznaczony REVERS.
    Natomiast kamera od strony radia ma kabel sygnałowy żółty oraz czerwony kabelek (instrukcja poniżej) te dwa podłączyłem pod radio łącząc żółte cinch oraz czerwony podłączając pod kabelek revers. Na ok 1m przed kamerą jest podłączenie pod światłą wsteczne ( tu podłączyłem czerwony do + żarówki biegu wstecznego a czarny do masy w lampie bo do samej kamery idzie już mała wtyczka łącząca ją z całym okablowaniem.
    Po włożeniu biegu wstecznego radio automatycznie przełącza się na wyświetlanie niby obrazu z kamery lecz są to same poziome pasy (nie zależnie od tego czy silnik pracuję czy nie). Szukałem info w sieci i nic nie znalazłem konkretnie co pomogło by mi rozwiązać problem.
    Co może być przyczyną braku obrazu bo tak to trzeba by to nazwać, przeszło mi do głowy że może chodzi o rozdzielczość kamera (1280×720) ma wyższą niż radio (800x400 taką info znalazłem w sieci) ? Tego wątku przy zakupie nie przemyślałem.
    Zakłócenia też mogą być natomiast czytając na forach czy też oglądając na YT nie spotkałem się z aż tak mocnymi które w ogóle nie pozwalają na użytkowanie.
    A może przyczyną jest coś innego?
    Dziękuję za wszelką pomoc i podpowiedzi.


    JVC KW-AVX840 - Brak obrazu z kamery cofania widoczne tylko poziome pasy JVC KW-AVX840 - Brak obrazu z kamery cofania widoczne tylko poziome pasy JVC KW-AVX840 - Brak obrazu z kamery cofania widoczne tylko poziome pasy JVC KW-AVX840 - Brak obrazu z kamery cofania widoczne tylko poziome pasy
  • Sklep ElwronSklep Elwron
  • Poziom 39  
    Trudno określić jaki masz przetwornik w instrukcji są trzy lecz nie zaznaczone który to twój. Tak czy inaczej na początek sprawdź czy kamera w ogóle daje sygnał video. Kamerę możesz podpiąć pod zwykły TV jeśli masz wejście VIDEO kompozytowe. Kamera niby obsługuje format PAL i NTSC. Sprawdź w opcjach radia czy możesz wybrać taki format.
    Brak linii parkowania więc z tego co podaje instrukcja musisz przeciąć zielone oczko ( kable)
  • Sklep ElwronSklep Elwron
  • Poziom 2  
    gradek83 napisał:
    Trudno określić jaki masz przetwornik w instrukcji są trzy lecz nie zaznaczone który to twój. Tak czy inaczej na początek sprawdź czy kamera w ogóle daje sygnał video. Kamerę możesz podpiąć pod zwykły TV jeśli masz wejście VIDEO kompozytowe. Kamera niby obsługuje format PAL i NTSC. Sprawdź w opcjach radia czy możesz wybrać taki format.
    Brak linii parkowania więc z tego co podaje instrukcja musisz przeciąć zielone oczko ( kable)


    Gradek83 dziękuję za zainteresowanie moim problemem.
    Próbowałem zmieniać format na NTSC niestety nic to nie daje, natomiast nie mam jak podłączyć pod TV bo cała instalacja już zamontowana w samochodzie, ( tu mój błąd bo nie sprawdziłem najpierw czy działa) kamera ma tylko specjalną złączkę na końcu bez możliwości jej wykorzystania bez dedykowanego okablowania.
    Natomiast zauważyłem żę w momencie podjazdu pod krawężnik obraz się zmienia, zanika całkowicie na części ekranu. Mam zamiar podłączyć inną kamerę i sprawdzić, myślę że jest po prostu uszkodzona. Na razie tematu nie zamykam do chwili rozwiązania.
    Dziękuję.
  • Poziom 39  
    Przy kamerce masz cztery śrubki może tam są te przewody albo przełączniki jakieś teoretycznie ta instrukcja jest jakaś nie dopasowana za bardzo. Kamera z tego co widzę nie ma w sobie przewodu REVERS i z tego co schemat pokazuje jest tak jak by przystosowana pod zwykła monitorki TFT.
    Zasilanie kamery ( czerwony) podpinasz pod + lampy wstecznej masę (czarny) do obudowy auta a sygnał VIDEO leci do radia no i powinien być jeszcze jeden przewód łączący przewód REVERS z plusem podpinanym pod lampę cofania. Jeśli twój kabel REVERS jest wpięty już we wiązkę fabrycznych kabli w którym jest obecny taki układ kabli w którym jest sygnał REVERS to teoretycznie powinno działać OK.
    Z którego roku to auto ?
    Radio w aucie nie jest fabryczne pamiętasz jakie stare radio było czy raczej już go z tym radiem kupiłeś ? Niektóre modele miały system audio z nawigacją plus dwie kamery przód tył tzw Parking Assist.