Witam, posiadam mercedesa kaczkę bez silnika i chcę włożyć silnik OM602 i mam pytanie czy on będzie pasował bez większych przeróbek?
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therepiotrkol7 wrote:Te silniki siedziały w niektórych T1 - roczniki 87-96.
Wiesz, jaki silnik ten T1 posiadał?
I czy posiadasz skrzynię biegów?
tomus2k wrote:OM602 w Kaczuszce jest inny niż w osobówce - ale po małym dopieszczeniu wchodzi
Problemy:
Nie masz łap pod busa (T1)
Filtr oleju wadzi o podłogę
Kolektor wlotowy inny
Skrzynia biegów to całkowicie oddzielna linia - nic z osobówek nie podejdzie bez totalnego motania.
No nie jest to P&P
No chyba że znajdziesz om602 2.9D z T1 wraz ze skrzynią.
tomus2k wrote:OM602 w Kaczuszce jest inny niż w osobówce - ale po małym dopieszczeniu wchodzi
Problemy:
Nie masz łap pod busa (T1)
Filtr oleju wadzi o podłogę
Kolektor wlotowy inny
Skrzynia biegów to całkowicie oddzielna linia - nic z osobówek nie podejdzie bez totalnego motania.
No nie jest to P&P
No chyba że znajdziesz om602 2.9D z T1 wraz ze skrzynią.
LolekXBolek wrote:A elektryka będzie pasowała?
tomus2k wrote:LolekXBolek wrote:A elektryka będzie pasowała?
om602 to wiele różnych silników
Są z pompą rzędową z gaszeniem podciśnieniowym - zero elektroniki
- Te pasują P&P (elektrycznie)
Są z cyfrową pompą rzędową
- Te wymagają przełożenia pompy analogowej (lub komputerka z gazem i czujnikiem obrotów)
Są też z elektronicznie sterowaną rozdzielaczową pompą VP
- J/w analogowa z IVECO 2.5D (2,8TD) (lub j/w + kontrolki często po can'ie więc dużo dłubania i komp. silnika wymaga info o prędkości z ABS ) - można u magika komputer "usamodzielnić".
W nawiasie co trzeba przełożyć w wielkim skrócie jak pozostajemy przy oryginalnej pompie.
LolekXBolek wrote:Znaczy chodzilo mi tu od silnik OM602 z kaczki to chyba będzie p&p
tomus2k wrote:LolekXBolek wrote:Znaczy chodzilo mi tu od silnik OM602 z kaczki to chyba będzie p&p
Mechanicznie p&p.
Elektrycznie to każda kaczka diesel jest swoją bliźniaczką (to prosta konstrukcja: lampka oleju, lampka ładowania i wskaźnik temp. silnika).
Jako że nie podajesz rocznika karoserii lub VIN to może jeszcze być, zależy od rocznika do zrobienia :
- W różnych okresach były różne sposoby sterowania układem gaszenia: linką lub podciśnieniem (w pompie z 2.9D sterowanie gaszenia jest podciśnieniem ).
- Świece żarowe był szeregowe i równoległe ( 2.9D równoległe), był inny moduł świec.