Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Marlin 1.1.9 - potrzebne pliki konfiguracyjne do ender 5 pro

04 Aug 2020 08:56 2067 49
  • Level 28  
    witam
    Chce zmienić w drukarce ender 5 pro soft na marlin 1.1.9. Niestety nie mogę znaleźć plików konfiguracyjnych do tej wersji marlina - pomoze ktoś?
  • Moderator of Cars
    Dla Endera 5 Pro jest konfig tylko pod Marlina 2.x. Wsparcie dla linii 1.1.x zakończono zanim 5 Pro się pojawił. W firmware TH3D, bazującym na Marlinie 1.1.9, jest Ender-5 Pro (trzeba sobie przed kompilacją odkomentować odpowiednie linie w pliku konfiguracyjnym, bo tam nie ma gotowych konfiguracji dla poszczególnych modeli).

    https://th3dstudiocom.sharepoint.com/:u:/g/Ef...DAB6HnYVr38KwXCp-Zh1R6jug?e=TW058z&download=1
  • Level 28  
    a na oryginalna płytę v1.1.5 z cichymi stepstickami endera wejdzie marlin 2.0? Czy tu trzeba by płytę tez zmienić?
  • Moderator of Cars
    Ja mam Marlina 2.0.5.3 na Enderze-3 z płytą 1.1.3. Zresztą wymiana płyty nie wiele tu pomoże, bo problemem jest ilość pamięci Flash w MCU, a nie drivery. 2.x wchodzi, jale jest bardzo "ciasno" i ciężko dołożyć jakiekolwiek dodatki, typu bltouch.
  • Level 28  
    Próbowałem skompilować w Arduino IDE ostatnia wersje Marlina czyli 2.0.6 z plikami konfiguracyjnymi zarówno do ender 5 jak i 5 pro - w obu wypadkach dostaje komunikat:

    fork/exec C:\Users\Fujitsu\AppData\Local\Arduino15\packages\arduino\tools\avr-gcc\5.4.0-atmel3.6.1-arduino2/bin/avr-gcc.exe: The filename or extension is too long.
    Błąd kompilacji dla płytki Sanguino.
    Robię takk jak na filmiku, orientujesz sie co jest nie tak?
    https://www.youtube.com/watch?v=tk7nimBrgsg
  • Moderator of Cars
    Zapewne jakiś problem z toolchain'em Arduino. Błąd mówi o zbyt długiej ścieżce/nazwie pliku, są też pomieszane slashe w ścieżce. Ja nie używam Toolchain'a Sanguino, tylko MightyCore i u mnie działa.

    Nie wiem też, czy płyta 1.1.5 ma wgrany bootloader, jeśli nie to pierwszy raz musisz programować przez programator (np. USBAsp).
  • Level 28  
    Bootloader już wgrałem, natomiast całej reszty o której piszesz nie bardzo rozumiem.
    Co to Toolchain'a Sanguino, MightyCore? Nie bardzo wiem co dalej zrobić
  • Moderator of Cars
    Dałem Ci firmware 2.0.5.3 skompilowany pod Endera 5 Pro, po prostu go wgraj... Jak wgrywasz po ISP, używasz pliku Marlin.ino.with_bootloader_ATMega1284p, jak po USB, to Marlin.ino_ATMega1284p.

    Na filmie dodaje w pewnym momencie "płytkę" (toolchain) Sanguino, ja zamiast niej używam MightyCore.
  • Level 28  
    chce wgrać po usb

    W interfejsie Arduino IDE mam zmienić płytkę z sanguino na MightyCore
    Ale co dalej - jak załadować ten plik hex?
  • Moderator of Cars
    Pliku HEX nie wgrasz przez Arduino IDE, możesz użyć w tym celu np. Avrdudess. Jeśli wgrywasz przez USB, korzystając z bootloadera Arduino, jako programator wybierasz Arduino, oraz wskazujesz port COM (tak jak w Arduino). Dodatkowo musisz wybrać MCU - ATMega1284P i na koniec wsad Flash.

    Jak chcesz kompilować w Arduino IDE, to dodaj sobie toolchain MightyCore. Czyli najpierw dopisz do menedżera płytek:
    https://mcudude.github.io/MightyCore/package_MCUdude_MightyCore_index.json
    Następnie wejdź do menedżera płytek i doinstaluj pakiet MightyCore.
    Dalej, wybierz płytkę ATMega1284 z pakietu MightyCore i ustaw LTO na Enabled, oraz pinout na Sanguino. Na koniec wybierz port COM.
  • Level 28  
    zmieniłem płytkę w arduino ide, wszystkie ustawienia o których pisałeś zrobiłem i przy probie kompilacji dostaje to:
    Code:
    Arduino:1.8.7 (Windows 10), Płytka:"ATmega1284, Yes (UART0), Sanguino pinout, 1284P, BOD 2.7V, LTO enabled, External 16 MHz"
    

    In file included from C:\Users\Fujitsu\AppData\Local\Arduino15\packages\MightyCore\hardware\avr\2.0.5\cores\MCUdude_corefiles/wiring_extras.h:19:0,

                     from C:\Users\Fujitsu\AppData\Local\Arduino15\packages\MightyCore\hardware\avr\2.0.5\cores\MCUdude_corefiles/Arduino.h:286,

                     from c:\users\fujitsu\appdata\local\temp\arduino_build_19395\sketch\src\hal\shared\marduino.h:36,

                     from c:\users\fujitsu\appdata\local\temp\arduino_build_19395\sketch\src\hal\avr\hal.h:21,

                     from c:\users\fujitsu\appdata\local\temp\arduino_build_19395\sketch\src\hal\hal.h:26,

                     from c:\users\fujitsu\appdata\local\temp\arduino_build_19395\sketch\src\inc\marlinconfig.h:30,

                     from sketch\src\lcd\dogm\HAL_LCD_class_defines.h:24,

                     from sketch\src\lcd\dogm\ultralcd_DOGM.h:31,

                     from sketch\src\lcd\dogm\ultralcd_DOGM.cpp:42:

    c:\program files (x86)\arduino\hardware\tools\avr\avr\include\avr\power.h: In function 'void clock_prescale_set(clock_div_t)':

    c:\program files (x86)\arduino\hardware\tools\avr\avr\include\avr\power.h:1511:31: error: '_BV' was not declared in this scope

         uint8_t __tmp = _BV(CLKPCE);

                                   ^

    In file included from C:\Users\Fujitsu\AppData\Local\Arduino15\packages\MightyCore\hardware\avr\2.0.5\cores\MCUdude_corefiles/wiring_extras.h:14:0,

                     from C:\Users\Fujitsu\AppData\Local\Arduino15\packages\MightyCore\hardware\avr\2.0.5\cores\MCUdude_corefiles/Arduino.h:286,

                     from c:\users\fujitsu\appdata\local\temp\arduino_build_19395\sketch\src\hal\shared\marduino.h:36,

                     from c:\users\fujitsu\appdata\local\temp\arduino_build_19395\sketch\src\hal\avr\hal.h:21,

                     from c:\users\fujitsu\appdata\local\temp\arduino_build_19395\sketch\src\hal\hal.h:26,

                     from c:\users\fujitsu\appdata\local\temp\arduino_build_19395\sketch\src\inc\marlinconfig.h:30,

                     from sketch\src\lcd\dogm\HAL_LCD_class_defines.h:24,

                     from sketch\src\lcd\dogm\ultralcd_DOGM.h:31,

                     from sketch\src\lcd\dogm\ultralcd_DOGM.cpp:42:

    C:\Users\Fujitsu\AppData\Local\Arduino15\packages\MightyCore\hardware\avr\2.0.5\cores\MCUdude_corefiles/wiring_extras.h: In function 'void enableSleep()':

    C:\Users\Fujitsu\AppData\Local\Arduino15\packages\MightyCore\hardware\avr\2.0.5\cores\MCUdude_corefiles/wiring_extras.h:81:5: error: '_BV' was not declared in this scope

         sleep_enable();

         ^

    C:\Users\Fujitsu\AppData\Local\Arduino15\packages\MightyCore\hardware\avr\2.0.5\cores\MCUdude_corefiles/wiring_extras.h: In function 'void disableSleep()':

    C:\Users\Fujitsu\AppData\Local\Arduino15\packages\MightyCore\hardware\avr\2.0.5\cores\MCUdude_corefiles/wiring_extras.h:90:5: error: '_BV' was not declared in this scope

         sleep_disable();

         ^

    C:\Users\Fujitsu\AppData\Local\Arduino15\packages\MightyCore\hardware\avr\2.0.5\cores\MCUdude_corefiles/wiring_extras.h: In function 'void sleepMode(uint8_t)':

    C:\Users\Fujitsu\AppData\Local\Arduino15\packages\MightyCore\hardware\avr\2.0.5\cores\MCUdude_corefiles/wiring_extras.h:102:9: error: '_BV' was not declared in this scope

             set_sleep_mode(SLEEP_MODE_IDLE);

             ^

    C:\Users\Fujitsu\AppData\Local\Arduino15\packages\MightyCore\hardware\avr\2.0.5\cores\MCUdude_corefiles/wiring_extras.h:107:9: error: '_BV' was not declared in this scope

             set_sleep_mode(SLEEP_MODE_ADC);

             ^

    C:\Users\Fujitsu\AppData\Local\Arduino15\packages\MightyCore\hardware\avr\2.0.5\cores\MCUdude_corefiles/wiring_extras.h:112:9: error: '_BV' was not declared in this scope

             set_sleep_mode(SLEEP_MODE_PWR_DOWN);

             ^

    C:\Users\Fujitsu\AppData\Local\Arduino15\packages\MightyCore\hardware\avr\2.0.5\cores\MCUdude_corefiles/wiring_extras.h:117:9: error: '_BV' was not declared in this scope

             set_sleep_mode(SLEEP_MODE_PWR_SAVE);

             ^

    C:\Users\Fujitsu\AppData\Local\Arduino15\packages\MightyCore\hardware\avr\2.0.5\cores\MCUdude_corefiles/wiring_extras.h:122:9: error: '_BV' was not declared in this scope

             set_sleep_mode(SLEEP_MODE_STANDBY);

             ^

    C:\Users\Fujitsu\AppData\Local\Arduino15\packages\MightyCore\hardware\avr\2.0.5\cores\MCUdude_corefiles/wiring_extras.h:127:9: error: '_BV' was not declared in this scope

             set_sleep_mode(SLEEP_MODE_EXT_STANDBY);

             ^

    C:\Users\Fujitsu\AppData\Local\Arduino15\packages\MightyCore\hardware\avr\2.0.5\cores\MCUdude_corefiles/wiring_extras.h: In function 'void sleep()':

    C:\Users\Fujitsu\AppData\Local\Arduino15\packages\MightyCore\hardware\avr\2.0.5\cores\MCUdude_corefiles/wiring_extras.h:148:5: error: '_BV' was not declared in this scope

         sleep_mode();

         ^

    C:\Users\Fujitsu\AppData\Local\Arduino15\packages\MightyCore\hardware\avr\2.0.5\cores\MCUdude_corefiles/wiring_extras.h:148:5: error: '_BV' was not declared in this scope

         sleep_mode();

         ^

    exit status 1
    Błąd kompilacji dla płytki ATmega1284.

    Ten raport powinien zawierać więcej informacji jeśli w
    File -> Preferencje zostanie włączona opcja "Pokaż
    szczegółowe informacje podczas kompilacji"
  • Moderator of Cars
    ...a tak, zapomniałem, że w MightyCore, nie wiadomo czemu brakuje definicji _BV. Nie bardzo wiem po co chcesz to sam kompilować, ale jak chesz to się baw.

    Znajdź plik Arduino.h (C:\Users\User\AppData\Local\Arduino15\packages\MightyCore\hardware\avr\2.0.5\cores\MCUdude_corefiles - zamiast User wpisz swoją nazwę użytkownika) w pakiecie MightyCore i dopisz do niego:
    Code:
    #ifndef _BV
    
    #define _BV(bit) (1 << (bit))
    #endif


    Możesz to w pisać w dowolnym miejscu, ale najlepiej po ostatnim #include, czyli po #include "binary.h".
  • Level 28  
    nie mam szczęści do tego, nie dość ze się na tym nie znam to ciągle pod gore...
    Zrobiłem jak pisałeś, teraz dostałem podobny błąd jak przy płytce sanguino:

    fork/exec C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-gcc.exe: The filename or extension is too long.
    Błąd kompilacji dla płytki ATmega1284.

    Wcześniej z płytka sanguino próbowałem na 2 komputerach, na obu dostaje ten sam błąd. Spróbuje jeszcze na jednym laptopie z ustawieniami płytki MightyCore.

    Dodano po 27 [minuty]:

    Marlin 1.1.9 - potrzebne pliki konfiguracyjne do ender 5 pro

    Jeszcze próbuje Avrdudess, rzuć okiem czy ustawienia są poprawne, czy czegoś nie brakuje. Płytkę mam połączona przez USB. Bootlader wgrywałem wcześniej przez arduino uno - przebiegło pomyślnie

    Z Avrdudess przy probie wgrania dostaje:

    ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
    >>>: avrdude -u -c arduino -p m1284p -P COM7 -U flash:w:"C:\Users\Fujitsu\Downloads\Marlin.ino_atmega1284p_16000000L (2).hex":a
    WARNING: Unable to detect MCU

    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_getsync(): timeout communicating with programmer

    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_getsync(): timeout communicating with programmer
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_getsync(): timeout communicating with programmer
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_getsync(): timeout communicating with programmer
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_getsync(): timeout communicating with programmer
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_getsync(): timeout communicating with programmer
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_getsync(): timeout communicating with programmer
    avrdude.exe: stk500v2_command(): failed miserably to execute command 0x10
    avrdude.exe: initialization failed, rc=-1
    Double check connections and try again, or use -F to override
    this check.

    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_getsync(): timeout communicating with programmer
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_getsync(): timeout communicating with programmer
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_getsync(): timeout communicating with programmer
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_getsync(): timeout communicating with programmer
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_getsync(): timeout communicating with programmer
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_getsync(): timeout communicating with programmer
    avrdude.exe: stk500v2_command(): failed miserably to execute command 0x11
    avrdude.exe: stk500v2_disable(): failed to leave programming mode

    avrdude.exe done. Thank you.

    Dodano po 1 [godziny] 15 [minuty]:

    Jest jakis progres !
    gdzieś sie spotkałem ze stk500 to problem z bootloaderem, mimo iż przez arduino go wgrywałem i nie było żadnego błędu to spróbowałem jeszcze raz przez programator usbasp, ktory tez miałem zainstalowany, ale w programie Avrdudess nie odczytywał z jakim up jest połączony. Zainstalowałem go jeszcze raz programem Zadig (https://zadig.akeo.ie/) z ustawionym libusb-win32 i teraz już Avrdudess odczytał wersje procesora. Wgrywanie tez poszło bez problemu i marlin sie odpalił
    Na razie płyta nie jest wstawiona w drukarkę, bo jeszcze jedno mnie zastanawia - na ekranie głównym na dole mam zamiast napisu "Ender 5 Pro - raedy" - mam Err: EEPROM Version - czy to kwestia braku odczytu z czujników/krańcówek z drukarki, czy może dalej jest coś nie tak ? Wcześniej wgrywałem w płytę soft do endera3 i tu bez podłączenia płyty z drukarka był napis "Ender3 ready"

    Dodano po 2 [godziny] 35 [minuty]:

    podłączyłem płytę do drukarki, jednak nie bardzo chce działać, error eprom dalej sie świeci, przy probie auto-home stół zaczyna zjeżdżać w dol zamiast do góry i nic więcej. Wrzuciłem ustawienia EPROM-u zapisane z oryginalnej płyty programem repetier host - nic nie zmieniło

    Dodano po 46 [minuty]:

    Wgrałem ten drugi plik .hex bez bootloadera - teraz nie świeci się "epprom error", tylko ender 5 pro ready, ale dalej nie działa prawidłowo. Silnik osi z jeździ tylko w jedna stronę - stół leci w dol, pozostałe silniki nie kręcą wcale

    Dodano po 40 [minuty]:

    Wróciłem do kolejnych prób w Arduino IDE, przyniosłem kolejnego laptopa z "czystym" arduino - nic nie dało, dalej otrzymuje komunikat ze nazwa pliku lub rozszerzenie są za długie (fork/exec)
  • Moderator of Cars
    DawiDD wrote:
    nie mam szczęści do tego, nie dość ze się na tym nie znam to ciągle pod gore...
    Masz pod górkę, właśnie dlatego, że bierzesz się za coś, na czym się nie znasz... to w ten sposób należy rozumować. To nie jest kwestia szczęścia.

    DawiDD wrote:
    est jakis progres !
    gdzieś sie spotkałem ze stk500 to problem z bootloaderem, mimo iż przez arduino go wgrywałem i nie było żadnego błędu to spróbowałem jeszcze raz przez programator usbasp, ktory tez miałem zainstalowany, ale w programie Avrdudess nie odczytywał z jakim up jest połączony. Zainstalowałem go jeszcze raz programem Zadig (https://zadig.akeo.ie/) z ustawionym libusb-win32 i teraz już Avrdudess odczytał wersje procesora. Wgrywanie tez poszło bez problemu i marlin sie odpalił
    Na razie płyta nie jest wstawiona w drukarkę, bo jeszcze jedno mnie zastanawia - na ekranie głównym na dole mam zamiast napisu "Ender 5 Pro - raedy" - mam Err: EEPROM Version - czy to kwestia braku odczytu z czujników/krańcówek z drukarki, czy może dalej jest coś nie tak ?

    Po pierwsze - albo nie wgrałeś jednak tego bootloadera, albo wgrałeś niewłaściwy.
    Wszystko było ok, tak ma być!!! Przeczytaj opis na stronie. Po wgraniu Marlina 2.0 masz w menu (nie pamiętam już dokładnie, chyba w Configuration) opcję "Initialize EEPROM" i to jest pierwsza rzecz, jaką masz wykonać. Na Ender-3 procedura wygląda tak samo. Marlin 2.0 ma inną strukturę pamięci EEPROM i po wgraniu firmware, trzeba tę pamięć zainicjować ("sformatować").

    DawiDD wrote:
    podłączyłem płytę do drukarki, jednak nie bardzo chce działać, error eprom dalej sie świeci, przy probie auto-home stół zaczyna zjeżdżać w dol zamiast do góry i nic więcej. Wrzuciłem ustawienia EPROM-u zapisane z oryginalnej płyty programem repetier host - nic nie zmieniło
    (...)
    Wgrałem ten drugi plik .hex bez bootloadera - teraz nie świeci się "epprom error", tylko ender 5 pro ready, ale dalej nie działa prawidłowo. Silnik osi z jeździ tylko w jedna stronę - stół leci w dol, pozostałe silniki nie kręcą wcale
    Napiszę brutalnie RTFM! Jak wgrywasz przez USBAsp powinieneś używać wersji with_bootloader.

    Próba wgrywania zawartości EEPROMu z innej wersji firmware nie miała najmniejszego sensu!
  • Level 28  
    Masz racje, spróbowałem jeszcze raz przez usbasp, napis error eprom znikną po wciśnięciu Initialize EEPROM i wyłączeniu i ponownym włączeniu zasilania.
    Nie znam angielskiego, stad zapoznawanie sie z instrukcjami idzie mi średnio
    Powiedz czy teraz już powinna drukarka ruszyć czy jeszcze trzeba coś zrobić? Autohome dalej opuszcza stół max, a inne silniki nie pracują.
  • Moderator of Cars
    Tak, teraz drukarka powinna ruszyć. Masz możliwość ruszania każdym z silników z poziomu menu. Niestety jest szansa, że coś tymi kombinacjami uszkodziłeś.

    Tak się powinna drukarka zachowywać:

    Link


    P.S.
    Jakim cudem uchowałeś się w branży bez znajomości angielskiego?
  • Level 28  
    Możliwe ze płyta ma jeszcze jakieś uszkodzenie, bo jest po zwarciu - drukarkę mam 2 tyg i na samym początku dysza głowicy dojechała do metalowego klipsa trzymającego szybe, a ten dobił do zasilania stolo - kupę dymu i po sprzęcie. Zamówiłem druga płytę gl i na niej znów wszystko ruszyło, wyświetlacz kiepsko świeci, jakby by kontrast był na minimum, ale tym się juz nie przejmuje bo coś tam widać i da się drukarkę obsłużyć, a drugi LCD juz do mnie płynie.
    Tą uszkodzoną płytę "naprawiłem", wymieniłem mosfeta od grzałki stołu, procesor i kilka elementów dyskretnych i wydawało mi się ze wszystko jest ok. Dlatego dopytuje czy już po inicjalizacji epromu powinno wszystko śmigać. U mnie nie działa, może zasilanie stepstickow albo jeszcze coś jest uszkodzone. Nie chciałem fleshowac nowej płyty żeby sobie znów nie uszkodzić drukarki, ale skoro przeszedłem cały proces to może teraz spróbuje na tej sprawnej płycie
    Co do angielskiego - jedyna rzecz jakiej żałuje to to ze sie w szkole tego nie uczyłem :)

    Dodano po 8 [minuty]:

    a jeszcze mam pytanie, jak zmienić język w marlinie 2 na pl? I druga rzecz - czy programem Avrdudess mogę zapisać sobie oryginalny firmware z płyty - gdyby coś z marlinem 2 mi nie zagrało to miałbym możliwość powrotu
  • Helpful post
    Moderator of Cars
    Przez USBAsp możesz sobie zgrać oryginalny firmware, zamiast Write dajesz Read, ale nie wiem, czy ma to sens, bo można go pobrać ze strony producenta.
  • Level 28  
    A co z językiem pl w drukarce?
  • Helpful post
    Moderator of Cars
    Trzeba w pliku Configuration.h zmienić LCD_LANGUAGE na pl i skompilować. Zrobiłem to za Ciebie:
  • Level 28  
    Wszystko działa jak chciałem, mam marlina 2 pl. Po prostu super, Twoja pomoc jest nieoceniona😁 Dziękuję
  • Moderator of Cars
    Po wgraniu przez UASBAsp firmware w wersji with_bootloader, kolejne aktualizacje możesz już robić po USB. Teraz na pewno masz już wgrany właściwy bootloader (Optiboot).
  • Level 28  
    Witam ponownie. Drukarka spisuje się świetnie na marlin 2. Dotarł do mnie czujnik 3dtouch od Trianglelab, ale znów mam problem z kompilacja softu. Troche głupio mi znów prosić, ale czy mógłbyś mi skompilować i przygotować plik z softem z aktywnym czujnikiem 3dtouch i w pl wersji językowej tak jak ostatnio?
  • Moderator of Cars
    Niestety, ale na fabrycznej płycie Marlin 2 z obsługą BLTouch się nie zmieści. Niby na siłę się da, ale np. kosztem obsługi wydruku z karty SD.
  • Level 28  
    no trudno, będę musiał zmienić płytę. Twoim zdaniem wybór SKR Mini E3 v2.0 jest ok? Od razu bym zamówił z wyświetlaczem TFT 3,5"
  • Moderator of Cars
    Nie wiem, nie miałem do czynienia z płytami 32 bit, ale dla Marlina 2 w zasadzie są koniecznie. W Enderze 3 wystarcza mi fabryczna płyta. Mam szklany stół, to nie potrzebuję BLTouch'a.
  • Level 28  
    Ja kupiłem drukarkę ze szkłem oryginalnym od creality, pla świetnie się na nim trzyma, ale nie jest idealnie proste - czujnik zegarowy zawsze pokazuje jakąś odchyłkę w granicy 0,05 -0,1mm. Kupiłem drugie gładkie szkło do endera za 20 zl i tez nie jest idealne, może ma mniejsze odkształcenia, ale tez wydruki się na nim znacznie gorzej trzymają. Dlatego zdecydowałem się na 3dtouch
    Dziękuję za pomoc i będę zamawiał to SKR Mini E3 v2.0 - mam nadzieje ze to jakoś ogarnę
    pozdrawiam
  • Moderator of Cars
    Ja mam lustro 4 mm i jest idealnie proste... tzn. jak je "głupio" zapnę do krzywej płyty grzejnej, to też się zwichruje.
  • Level 28  
    Witam ponownie, Znów mam prośbę. Chciałbym spróbować samodzielnie edytować marlina w programie VSC którego mi podesłałeś w ostatnim pliku hex (wersja pl)
    Czy jest opcja żeby w formie zip umieścić na forum cały folder z marlinem z ustawieniami pod ender 5 pro z płyta creality 1.1.5?
    Wiem ze mogę ściągnąć całego marlina z oficjalnej strony, ale jeszcze tego nie ogarniam co tam trzeba poustawiać żeby wszystko działało poprawnie - a Twoja wersja działa u mnie super (za która Ci jeszcze raz dziękuje)
    pozdrawiam
  • Moderator of Cars