Quote: ale jednak powstrzymały mnie sceptyczne opinie o nim
No nie dokładnie tak - jednoznacznie sceptyczne opinie pisałem o innym "produkcie" w/w czyli siłownikach Power Jack połączonych z centralą HB5 (centrala jest do innego typu siłowników, a te Jacki to nie siłowniki bramowe tylko wolne siłowniki ogólnego przeznaczenia, które średnio nadają się do bram, pomijając ich wątpliwą jakość). Napisałem też że ETM są zbliżone do " markowych" siłowników bramowych - co nie zmienia faktu że całe systemy to import z głębokiej chiny.
Fakt że większe polskie firmy produkują tylko elektronikę (b. dobrą) a siłowniki są brandowane - ale w większości z Włoch i Austrii. Wyjątek - średnio udane autorskie napędy bram garażowych Wiśniowskiego z serii Optimum. Może są jakieś inne autorskie polskie mechaniki - ktoś dopowie.....
Centralka Geniusa to dokładny odpowiednik Faacowskiej 452 MPS, instrukcja jest lakoniczna do bólu ale nie ma jakichś większych błędów - co najwyżej nieco niedomówień - w calości wyśledzonych na forum.
Dedykowane instrukcję do Nice są dosłownie wszędzie - fakt że tłumaczenia polskie wołają o pomstę do nieba - czasem korzystam z wersji angielskiej.
Z drugiej strony - siłowniki 230V - Faac, Gbat, ETM, Benincy, niektóre Nice - nie nadają się do pracy ciągłej (przegrzewają się, co im nie szkodzi, ale powoduje przerwy w pracy).
Do pracy ciągłej są siłowniki z silnikami 24V, ale odpowiednio pancernej konstrukcji - proponuję rozkręcić ETM i dla porównania (wcale nie najsolidniejsze ) Wingo 2024.
Serwisowałem tylko Nice (starsze 4000, 5000 i 24V 2024 i 3524) oraz Faaca 414 w różnych odsłonach. Nice 20 lat - rok temu pierwszy raz wymieniłem nakrętkę pociągową w Wingo 4000 po 19 latach, Faace zdarzały się częściej (najstarszy 18 lat) ale jeszcze żadnego z powodu zużycia - zawsze strzał w skrzydło. Zestawów pod obserwacją mam ok. 200 ( do tego różne okazje). Dość często w Nice 24V pojawiały się problemy elektroniczne (puchnące kondensatory w zasilaczach, na szczęście łatwe do naprawy). Zobaczymy, ile wytrzymają ETMy......
Są na forum ludzie zakładający naprawdę dużo napędów - będą chcieli to naświetlą.