Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Meteo wa sp 89 - Stacja meteo gubi zasięg przez ściany

ZawaDi 04 Aug 2020 22:29 1212 1
    ZawaDi
    Level 16  
    Witam, mam problem ze stacją meteo wa sp 89. Mianowicie stacja gubi zasięg przez ścianę, gdyż jest to stare budownictwo i wewnątrz ścian są stalowe tasiemki (nie wiem czemu to służyło) zatem czy gdybym pociągnął przewód antenowy od nadajnika do stacji poprawiło by to jej działanie?
  • Helpful post
    zadam64
    Level 39  
    Moze w nadajniku wymien na porzadne dlugowytrzymale baterie . Dowiedz na jakiej czestotliwosci jest nadawany sygnal nadajnika czasami jest taka informacja gdzies umieszczona na urzadzeniu . Moze to byc 433Mhz lub 866 Mhz . Kawalek przewodu jak antena FM moze wystarczyc okolo 30-40 cm w izolacji np 0,5 mm. I testuj gdzie nalepszy odbior.
    A stalowe tasiemki zostaw bo mogly sluzyc jako ekran dla sluzb mundurowych . Mialem kontakt z takim budynkiem
    Ale czytajac instrukcje obslugi tego urzadzenia nie mam pewnosci czy tak dodatkowa antena bedzie miala sens .
    Na wyswietlaczu masz informacje o jakosci transmisji danych z nadajnika. na poczatek wymien na dobre baterie w nadajniku i sprawdz czy w nadajniku nie pojawila sie jakas wilgoc (widoczne plamy , korozja itp.) Plytki kontaktowe baterii nadajnika poprawic.