Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

De Longhi Magnifica S ECAM22.1 - Po włączeniu do sieci zapala się kontrolka alar

Anna S. 05 Aug 2020 19:36 2238 8
    Anna S.
    Level 4  
    Przeprowadziłam Magnificę ECAM 22.110 do kraju z siecią 110kV. Po podłaczeniu do transformatora 110/240 ekspres zrobił jedną kawę, ale słychać było, że silnik windy zaparzacza działa wolniej, niż powinien - transformator widocznie nie przetwarzał napięcia na wyższe tak, jak miał przetwarzać. Przy kolejnej próbie zaparzacz utknął w pozycji górnej i nie ruszył się więcej, więc ekspres musiałam wyłączyć z sieci i odłożyć na półkę. Było to kilka miesięcy temu, od tego czasu przeprowadziliśmy się i zainstalowaliśmy sobie gniazdko 240kV.

Teraz po podłączeniu do sieci (240) ekspres wyświetla alarm ogólny (wykrzyknik w trójkącie). Po zdjęciu pokrywy udało nam się ściągnąć zaparzacz do pozycji dolnej poprzez ręczne pokręcanie śruby windy. Zaparzacz i cały ekspres był wyczyszczony przed przeprowadzką, i ekspres działał przedtem bez zarzutu. Raz też zadziałał na tym 110kV z transformatorem, więc wydaje mi się, że to jakiś problem związany z utknięciem zaparzacza na samej górze i związaną z tym koniecznością wyłączenia ekspresu z sieci bez normalnej procedury wyłączania (nie dało się), a nie z funkcjonowaniem silnika, młynka czy czujników, ale oczywiście jestem kompletnym laikiem.

Czy ktoś ma jakiś pomysł rozwiązania problemu bez pomocy serwisu? Najbliższe DeLonghi jakieś 200 km stąd; w mieście, w którym mieszkam są jakies ogólne serwisy naprawy maszyn do kawy, ale dotychczasowe kontakty z miejscowymi specjalistami różnych dziedzin nie napawają mnie szczególnym optymizmem co do ich zdolności naprawienia czegokolwiek, zwłaszcza, że pija się tu głównie brązową wodę robioną w prostych maszynkach przelewowych typu kawa mielona w torebce/filtrze papierowym i dzbanek...
    ssss
    Level 37  
    Prosze przeprowadzic reset maszyny
    Anna S.
    Level 4  
    Dzień dobry, dziękuję za odpowiedź i chęć pomocy.

Przeprowadziłam reset kilka razy, według wskazówek znalezionych w internecie (w instrukcji obsługi nie jestem w stanie się do tego dokopać - wg mnie temat został pominięty), na następujące 3 sposoby:

1. naciśnięcie guzika włącz/wyłącz + 1 mała filiżanka + 2 małe filiżanki, trzymając wszystkie guziki na raz włączyłam ekspres do sieci;
    2. naciśnięcie guzika włącz/wyłącz + 1 duża filiżanka + 2 duże filiżanki, trzymając wszystkie guziki na raz włączyłam ekspres do sieci;
    3. naciśnięcie na raz wszystkich 5 guzików powyżej; trzymając wszystkie 5 na raz włączyłam ekspres do sieci.

Żaden z powyższych sposobów nie dał skutku. Trójkąt z wykrzynikiem świeci się nadal, plus migają dwie dolne zielone diody (2 małe filiżanki i 2 duże filiżanki). Może jest inny sposób na reset?
    ssss
    Level 37  
    Witam Jezeli migaja dwie zielone diody to maszyna sie nagrzewa lecz jesli bedzie uszkodzona grzalka to bedzie wyskakiwal alarm.
    Anna S.
    Level 4  
    Owszem, migają dwie diody, ale dolne, normalnie przy nagrzewaniu migały dwie górne....
    ssss
    Level 37  
    Wiec prosze pszeczytac instrukcje obslugi
    Anna S.
    Level 4  
    Przeczytałam, nawet kilka razy. Kod kontrolny miganie dolnych diod + stałe światło wykrzyknika w trójkącie w ogóle nie występuje (załączam zdjęcie). Stałe światło wykrzyknika w trójkącie wg instrukcji oznacza konieczność wyczyszczenia ekspresu, ale od ostatniego czyszczenia (przez serwis) zrobił dokładnie jedną kawę, więc to niemożliwe. Przy nagrzewaniu się świecić powinna się górna, a nie dolna dioda (załączam zdjęcie strony w instrukcji i ekspresu po włączeniu do sieci).

Może dysponuje Pan bardziej szczegółową instrukcją dla serwisantów i mógłby się podzielić? Język obojętny.
    ssss
    Level 37  
    Moze servis nie zrobil czyszczenia.
    Anna S.
    Level 4  
    Raczej zrobił, a jeżeli wziął pieniądze i nie zrobił, to nie jestem w stanie tego zweryfikować, niestety (po zdjęciu pokryw jest czysto, ale na części nie rozbierałam). Trudno, dziękuję, będę musiała jednak kogoś tu znaleźć.