Witam. Zanim padną sformułowania typu "po co zakładałeś nowy temat?" uprzedzę pytania, ze nigdzie w google nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Na tym forum jest tylko o silniku indukcyjnym jednofazowym, a ja mam pytanie związane z silnikiem 3 fazowym. Do sedna - zakupilem kompresor z silnikiem 3 fazowym który oryginalnie podłączony był do sieci 230 V. Na korpusie silnika jest puszka w ktorej mieszczą, a przynajmniej powinny sie znajdować kondensator rozruchowy, pracy i wyłącznik termiczny. Niestety w tej chwili w puszce zaciskowej sa tylko trzy przewody ktore wychodza z wnetrza silnika, a ja nie mam dostepu do sieci 3-fazowej. Chcę wrócić do stanu gdzie silnik był zasilany z sieci 1-fazowej i wiem, ze potrzebuję kondensatora rozruchowego oraz pracy i wiem jakiej pojemności powinny byc. Nie wiem tylko który przewod z tych 3 ktore wychodza z wnetrza silnika połączony jest z wyłącznikiem odsrodkowym - wiem że tam jest bo ściągnąłem obudowę od strony oski na którą przychodzi koło pasowe i jest tylko nie wiem czy sprawny, bo w stanie kiedy zdjąłem obudowę sprężynki były rozwarte, nie wiem czy to tak ma byc. Chodzi mi o to, żeby ten wyłącznik odśrodkowy rozłączał kondensator rozruchowy, odrazu mowie, ze jakies włączniki zwierne nie wchodzą w grę, bo gdy kompresor nabije juz cisnienie jakie będzie miał zadane, to gdy spadnie to presostat znowu załączy silnik, no ale przecież nie ruszy jezeli np nie wcisnę znowu przycisku zwiernego który by załączył kondensator rozruchowy.