Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podłączenie dzwonka przewodowego 230V Lexman

qubasso 06 Aug 2020 12:25 12483 11
    qubasso
    Level 2  
    Witam,

Kupiłem dzwonek elektroniczny przewodowy zasilany na 230V i chciałem podłączyć go do standardowej instalacji w mieszkaniu dla dzwonka do drzwi. Niestety nie zadziałało. Później odkryłem, że na instrukcji dodali jakiś jeszcze dodatkowy zewnętrzny przełącznik na 12V DC.

Czy można to jakoś obejść i zamontować ten dzwonek bez dodatkowego włącznika czy doprowadzania dodatkowych przewodów?

Schemat jak to wygląda u mnie w mieszkaniu i schemat z instrukcji dzwonka w załączniku poniżej:

Początkujący elektryk amator.
    badboy84
    Level 42  
    Kto Panu to tak spitolił że tak zapytam? Od kiedy to dzwonek robi się na napięciu 230V? To nie jest dodatkowy przełącznik tylko przycisk wyzwalania tego dzwonka działa na napięciu bezpiecznym 12V. Jeżeli w miejscu tego jak to nazywasz dodatkowego przełącznika zrobisz zworę to dzwonek powinien się normalnie aktywować po podłączeniu do instalacji którą posiadasz. Chociaż bezpieczne do końca to nie jest, no ale "kiedyś" się tak robiło. Nie gwarantuję że będzie to też bezpieczne dla dzwonka.
    qubasso
    Level 2  
    badboy84: Niestety takie instalacje są standardem w blokach (a przynajmniej z innymi się nie spotkałem).
    Próbowałem zrobić zworkę pomiędzy A i B, ale wtedy dzwonek działał tylko co drugi raz.
    badboy84
    Level 42  
    I tak prawdopodobnie będzie działał jeżeli nie będzie miał stałego zasilania. Albo zmiana instalacji albo zmiana dzwonka.
    qubasso
    Level 2  
    A niema możliwości wykorzystania jakoś do naprawy tej sytuacji żyły od uziemienia między dzwonkiem a pstryczkiem? I tak nie jest do niczego podpięte. :/
    matti393
    Level 8  
    Jakby przewód był 4 zylowy to temat można by rozwiązać tak to nic nie da się z tym zrobić
    Shapa
    Level 1  
    Dziś kupiłem taki dzwonek i też się gimnastykowałem. Pomyślałem, że można by podłączyć baterie, przełączyć na dc a do "A" i "B" podłączyć L i N uprzednio wyłączając napięcie w dzwonku.
    sebo1100
    Level 2  
    Witam zakupiłem taki dzwonek i miałem problem z podłączeniem niestety porady na forum były niewystarczające a więc zasilanie stałe 230v po lewej po prawej obieg przez włącznik 12v{Wzbudzenie} a więc do dzwonka dodatkowo potrzebny jest zasilacz 12v oczewiście przy zakupie nikt tego mi nie powiedział dzwonek podłączony i śmiga .Pozdrawiam,
    mateuszscislowskiagh
    Level 1  
    witam.
    Może Pan pokazać obrazowo jak podlaczyc dzwonek zeby działał poprawnie przy normalnej istalacji

Dodano po 40 [sekundy]:

sebo1100 wrote:
    Witam zakupiłem taki dzwonek i miałem problem z podłączeniem niestety porady na forum były niewystarczające a więc zasilanie stałe 230v po lewej po prawej obieg przez włącznik 12v{Wzbudzenie} a więc do dzwonka dodatkowo potrzebny jest zasilacz 12v oczewiście przy zakupie nikt tego mi nie powiedział dzwonek podłączony i śmiga .Pozdrawiam,

witam.
    Może Pan pokazać obrazowo jak podlaczyc dzwonek zeby działał poprawnie przy normalnej istalacji
    Michal_Walbrzych
    Level 1  
    Witam, dziękuję w imieniu poprzednika i swoim. Schemat zrobiłem podobny tylko zasilacz dałem za przełącznikiem i niestety nie działa. Czy mógłby ktoś rzucić okiem co jest źle ?