Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Słaba wydajność karty graficznej Sapphire Radeon RX580 PULSE 8GB

RaStEr31 06 Aug 2020 22:23 1146 22
    RaStEr31
    Level 10  
    Witam.
    Ostatnio kupiłem synowi nową kartę graficzną Radeon RX580, która zastąpiła Geforce Gtx1050ti. Problem polega na tym, że karta ta ma zbliżoną wydajność w grach do tego Gtx1050ti. Coś jest nie tak, bo na yt można znaleźć testy tej karty i wydajność powinna być znacznie większa. Zaznaczam, że przeinstalowałem już na nowo system (Windows PRO 10 64bit),oraz wgrałem najnowsze sterowniki (Adrenalin 2020), jednak to nic nie zmieniło. Czyżby moja karta miała jakaś wadę fabryczną? Na necie jest wątek w tej sprawie, jednak zakładający go koleś nie podaje co było przyczyną. Już mi ręce opadają. Dacie radę mi pomóc?
    RaStEr31
    Level 10  
    No tak, komp to I5 7400, 24 GB RAM DDR4, a płyta bazowa to Asus B150 Pro Aura.
    ITSpec.

Level 40  
    Wykonaj to co napisałem.

Co to jest płyta "bazowa"?

Zasilacza i obudowy nie masz?
    RaStEr31
    Level 10  
    Bazowa, czyli "główna" - Asus B150 Pro Gaming Aura. Zasilacz jest 500W, a jaki model, to sprawdzę i podam. Ok najpierw zrobię test, który podałeś.
    Na razie dzięki za zainteresowanie postem ;)
    ITSpec.

Level 40  
    Jeszcze obudowa i ilość wentylatorów (+ ich położenie).
    Chłodzenie CPU pewnie box.

Być może w tych grach procesor ją ogranicza.
    RaStEr31
    Level 10  
    Chłodzenie faktycznie BOX, ale procek był po skalowaniu i jak do tej pory działał świetnie. Powiedz mi, jeśli okaże się, że procek ogranicza kartę, to można jakoś wymusić lepszą pracę karty, a odciążyć procka?
    ITSpec.

Level 40  
    RaStEr31 wrote:
    ale procek był po skalowaniu

Chyba skalpowaniu? Oddałeś do skalpa zablokowany procesor...???

RaStEr31 wrote:
    to można jakoś wymusić lepszą pracę karty, a odciążyć procka?

Nie. Obciążenie / wykorzystanie podzespołów zależy od gry, miejsca w grze i wielu innych czynników.

Wykonaj to co napisałem, bo na razie takie pisanie bez żadnych danych nie ma sensu.
    Podaj też wszystkie potrzebne informacje o sprzęcie.
    RaStEr31
    Level 10  
    Skalpowaniu - słownik w telefonie zjadł "p" - taki kupiłem rok temu i było wszystko ok z kartą Gtx1050ti. Dokładnie, najpierw zrobię testy i dam znać co i jak.

Dodano po 4 [minuty]:

Zasilacz to Tracer Highlander 500w. Czyżby to on był problemem wydajności? Żadne przewody się nie grzeją, więc chyba raczej nie w tym "temat"?
    lisek
    Service technician RTV
    Sapphire Pulse RX 580 8GB GD5 to karta z 2017r na chipie identycznym jak RX480 ( chip Polaris 20), tylko ,że ma podkręcone częstotl.
    Core 1366/ RAM GD5 8000Mhz , szyna 256bit
    TDP 225W
    nom. Temp. nie wiecej jak 70st.C przy 1600obr/went.
    * standart. Radeon RX 580 to Core 1257 MHz/ Boost до 1340 MHz

Zaś jedo odpowiednik z tamtych czasó GeForce GTX 1060 6GB przy F Core 1506–1708Mhz / RAM 8000Mhz i szynie 192bit "bił go na głowę"

Słaba wydajność karty graficznej Sapphire Radeon RX580 PULSE 8GB Słaba wydajność karty graficznej Sapphire Radeon RX580 PULSE 8GB Słaba wydajność karty graficznej Sapphire Radeon RX580 PULSE 8GB Słaba wydajność karty graficznej Sapphire Radeon RX580 PULSE 8GB

:?: :!: Jak się Radeona tego "umiejetnie podkręci " zblizy się do osiągów GTX ?
    RaStEr31
    Level 10  
    W jaki sposób mam dołączyć plik w formacie zip? Mam z tym niestety problem.
    ITSpec.

Level 40  
    To nie jest zip, ale nieważne.
    "Pisownia" i "Dodaj załącznik".
    RaStEr31
    Level 10  
    To jest zip, bo spakowałem plik do tego formatu.
    ITSpec.

Level 40  
    Domyślam się, ale po co? (to również nieważne, po prostu wstaw).
    RaStEr31
    Level 10  
    Niestety nadal nie mogę wstawić pliku, czy to w formacie pliku, czy też zip. Pojawia się komunikat, że strona elektroda nie rozpoznaje formatu pliku.
    Nie wiem, czy to wina tego, że próbuje wstawić go z fona?

Dodano po 3 [minuty]:

35987 - niedozwolone rozszerzenie.

Dodano po 2 [minuty]:

Nie wiem, może podaj maila, to Ci go prześlę pocztą?
    ITSpec.

Level 40  
    .zip mi się normalnie dodaje.
    Kliknij "Dodaj załącznik".
    Jak zamierzasz wstawić log, utworzony na komputerze, z telefonu? I po co, skoro był na komputerze?
  • Helpful post
    ITSpec.

Level 40  
    Nic niepokojącego nie widać. Użycie karty trochę skacze, procesora średnio 84%, jest ok.
    W MSI Afterburner daj power limit karty na maxa. Ustaw ostrzejszą krzywą wentylatorów. Testuj.
    RaStEr31
    Level 10  
    Ok. Na razie dzięki za pomoc. Sprawdzę i dam znać co i jak.

Dodano po 30 [minuty]:

A gdzie jest ten "power limit" karty, bo widzę tylko "power limit" wentylatorów?, a ustawianie tego na maksa nic nie zmienia.
    RaStEr31
    Level 10  
    Syn chyba ściągnął jakiś relikt, jutro znajdę najnowszą wersję i spróbuję jeszcze raz, wtedy dam fotki.
    RaStEr31
    Level 10  
    Dzięki za zainteresowanie. Problem rozwiązany. Już wszystko jest ok. Syn często gra w CS'a, a tam są założone programowe ograniczenia FPS'ów, dlatego też nie można było przekroczyć 100 klatek. Trzeba coś namieszać w samym CS'ie. Dzięki za sprawdzenie wyników i potwierdzenie, że wszystko jest ok. Na innych grach, jest już dość spora różnica w prędkości. Oczywiście przesyłam punkty za pomoc i jeszcze raz dzięki za zainteresowanie tematem.