Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel Vectra B 2.0 di (X20DTL) - Tryb awaryjny- P1515 i niepokojący gwizd turbiny

Truszkin 08 Aug 2020 03:03 612 3
    Truszkin
    Level 1  
    Siemanko.
    Vectra b 2.0DI (x20DTL)
    Od jakiegoś czasu sporadycznie wyskakiwał mi check(1400 obrotów i brak reakcji na pedał gazu). Niestety teraz to problem notoryczny- nie da się jezdzic. Po podpięciu do kompa błąd P1515 ( Sensor pozycji pedału błąd potencjomierza)- jednak odczyty pracy potencjometru są ok.
    Jak odpalam samochód z wciśniętym gazem na maxa chwilę jest ok jednak po paru metrach znowu tryb awaryjny i głośny gwizd turbiny. Sprawdziłem po przejściu w tryb awaryjny zaczyna mi przeładowywać turbinę. Odrazu po odpaleniu zanim wejdzie w awaryjny wartości są prawidłowe, na moje oko sztanga pracuje prawidłowo. Jakieś pomysły jak ma się jedno do drugiego i gdzie szukać problemu? Z góry dzięki!
    szarik1404
    Level 13  
    Stawiam jednak na turbinę ,sztanga może i na oko pracuje, ale sprawdziłbym, czy łopatki nie są zapieczone.
    andrzej20001
    Level 43  
    Na wszystkich forach juz pisałeś .
    Zacznij od wymiany pedału ~40zł na allegro lub wyczyśc kostke łaczaca pedałz wiązką.
    Nie bez powodu ecu widzi błład pedału
    kari323f
    Level 11  
    Potwierdzam , jeżeli błąd wywala to coś się dzieje, i tak jak kolega napisał zajrzyj do kostki, bo może tam jest zielono albo któryś pin nie łączy.