Witam. Jestem w fazie projektowania komputerka zużycia paliwa do samochodu na 90s2313. Znalazłem stałą wtrysku (ilość paliwa wtryskiwanego przy ciągle otwartej dyszy w czasie 1 sekundy) mam ilość impulsów z czujnika prędkości na 1m drogi i potrzebuję wszystko to przeliczyć żeby było w litrach na 100km.
Przyjąłem za próbkowanie czas jednej sekundy. Planuję zaprogramować tak procesor aby po czasie 1s zwracał wartość impulsów naliczoną przy otwartym wtryskiwaczu i ilość impulsów z czujnika prędkości. W takim przypadku ilość impulsów jakie otrzymam z wtryskiwacza będzie wprost proporcjonalna do czasu wtrysku i ze stałą wtryskiwacza można będzie obliczyć ile paliwa zostanie wtryśnięte w czasie 1s. Tak że bedziemy mieli dwie zmienne zawierające ilość impulsów. Jedna zmienna to czas wtrysku a druga to pokonana droga. Proszę o pomoc w wyprowadzeniu wzoru aby te wartości przeliczyć na litry na 100km. Z matematyki jestem wolno kapujący
. Wartości jakimi dysponuje to:
stała wtryskiwacza (jednego przy czym w aucie są 4): 0,00317[l/s] lub 2,4[g/s] lub 190[cm³/min]
ilość impulsów na metr drogi:6imp
Proszę o pomoc...

stała wtryskiwacza (jednego przy czym w aucie są 4): 0,00317[l/s] lub 2,4[g/s] lub 190[cm³/min]
ilość impulsów na metr drogi:6imp
Proszę o pomoc...