Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Odkurzacz Karcher puzzi - Dostała się woda i coś się spalilo

Leeszek2607 08 Aug 2020 16:34 1125 11
    Leeszek2607
    Level 10  
    Prałem dywaniki samochodowe trochę piany dostało się do silnika. Wyłączył się i trochę z niego zaśmierdziało. Rozebrałem go i teraz mam dylemat co kupić czy płytka się spaliła czy silnik? Jak mogę to sprawdzić miernikiem? Taki mam silnik i taka płytkę przed nim. Dobrze, że są części zamienne do tego odkurzacza. Tylko nie wiem co kupić? Czy od razu dwa elementy się spaliły.
    :arrow: Link
    :arrow: Link
  • Helpful post
    wiesiekmisiek
    Level 33  
    Gdybyś wrzucił fotki Twoich elementów a nie ofert aukcyjnych można byłoby cokolwiek wnioskować i ukierunkować do pomiarów ewentualnych a co za tym idzie do namierzenia usterki. A tak to można tylko napisać jak to piszą specjaliści z AGD - wróżenie z fusów lub jak kiedyś Skryn pisał ,, szklana kula podpowiada,,.
  • Helpful post
    wiesiekmisiek
    Level 33  
    Płytkę masz wysmażoną na twardo ( nawet laminat odleciał) . Co prawda w sumie tam są tylko 2 diody ( na bank przebite) i kondensator ( można zmierzyć pojemność ) ale to nie ma najmniejszego sensu. Diody oberwały tam, że wysmażyło nawet punkty lutownicze ( nie wspomnę już o kościach z konektorami).
    Co do silnika to jak go sprawdzałeś po wymianie szczotek? Podpinałeś bezpośrednio pod napięcie czy poprzez tą płytkę ?
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
    Leeszek2607
    Level 10  
    Nie podpinalem to do prądu bezpośrednio. Czyli ta płytkę już zamawiać???
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
    Leeszek2607
    Level 10  
    Nie ma nic więcej tylko ta płytka. Chyba aż takich zdolności nie mam. To co Ty piszesz to już za dużo. Wolę zamówić płytkę i mam nadzieję ruszy. Tylko jeszcze sprawdzę sam silnik miernikiem. Mam nadzieje ze się nie spalił.
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
    Leeszek2607
    Level 10  
    Będę później w garażu to zrobię zdjęcia pomiarów. Jak coś będzie źle to mnie poprawisz. Szczotki wyciągnąłem obydwie i tak jak pisałem jedna się albo zawiesiła albo przypalila więc ja wymienilem. Poskladalem tylko nie wiedziałem jak sprawdzic bo dalej nie ruszył silnik. Wrócę potem zdjęcia. Dziekuje