Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Hulajnoga elektryczna Frugal Strom wyłącza się podczas próby jazdy

marek5599 08 Aug 2020 18:23 6927 6
    marek5599
    Level 10  
    Witam.
    Mam problem z elektryczną hulajnogą Frugal Strom. Opiszę problem i sam się zastanawiam co jej dolega...
    Hulajnoga wydaje się być naładowana, podczas włączenia hulajnogi od razu z 4 kresek (sygnalizacja naładowania akumulatora) robi się 3 kreski. Podczas ładowania oryginalną ładowarką dosłownie chwilę to trwa i z czerwonej diody na ładowarce zmienia się na zieloną. OK, hulajnoga naładowana, włączam (pokazuje najpierw 4 a za sekundę 3 kreski) , odpycham się do ok 5-7 km/h i wciskam manetkę a tu lekki zryw i buuu, stoję, elektronika się wyłączyła i nie idzie jej ponownie włączyć.
    Hulajnogę do ładowania i po kilku minutach zielone światełko i wszystko niby działa...
    Zrobiłem test bez obciążenia, podwiesiłem hulajnogę na stołku, odpaliłem licznik, ruszyłem kółkiem ( do ok 7 km/h ) i manetkę do dołu... Chodzi bez problemu, pokazuje prędkość ( chodziła pod ładowarką i jak odpiąłem ładowarkę to także była uruchomiona bez obciążenia..) ale chodziła tylko 5 minut i się sama wyłączyła....( po odpięciu od ładowarki ). Po ponownym podpięciu do ładowarki i włączeniu nadal pokazuje 4 kreski naładowania i można ją uruchomić oczywiście chodzi sobie bez obciążenia już z pół godziny.. Na wyświetlaczu 4 kreski poziomu naładowania a na ładowarce czerwone światełko.
    Proszę pomóżcie , co to może być za usterka i jak ją usunąć?
    Za wszystkie odpowiedzi z góry serdecznie dziękuję...
    Myślę że usprawnię sprzęt dla swojej pociechy.

PS. Zauważyłem taką sytuację ... Jak odłączyłem ładowarkę i włączyłem hulajnogę bez obciążenia to chodziła i jak złapałem za kółko ( robiąc obciążenie) to się wyłączyła całkowicie, łącznie z licznikiem.. Nie włączyła się sama, tylko z pomocą ładowarki..
    irekkol
    Level 22  
    Takie objawy wskazują na słaby stan ogniw w baterii. Dobrze byłoby to sprawdzić wykonując próbę obciążenia naładowanej baterii poza hulajnogą. Można do tego celu wykorzystać połączone szeregowo 3 żarówki 12V/ 45W . Przed podpięciem żarówek do baterii podłączyć równolegle do zacisków woltomierz. Jeśli napięcie zacznie szybko spadać, bateria jest do wymiany. Koszt niestety spory.
    rnb_bolii
    Level 39  
    A Ja bym dla pewności sprawdził zgrzewy, połączenia ogniw. Miałem taki przypadek przy xiaomi. Gość jeździł dużo po puzlach i połączenia puściły.
    marek5599
    Level 10  
    To w takim razie podpowiedzcie mi gdzie taka bateria się znajduje i w jaki sposób się do niej dostać? Z góry dziękuję za odp
    kkknc
    Level 43  
    W hulajnodze. Dokładnie w sztycy kierownicy jak mnie pamięć nie myli.
    Ale po co bez podstawowej wiedzy chcesz tam zaglądać to już za bardzo nie wiem.....
    Paldal
    Level 1  
    Czy rozwiązaliście problem, bo mam podobny?