Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] chrysler voyager IV 3,3 v6 - problem z odpalaniem

09 Aug 2020 20:25 366 9
  • Level 3  
    Witam wszystkich.
    Od jakiegoś czasu dość często mam problem z odpaleniem samochodu.
    Jak w opisie jest to Voyager IV z 2004 roku, silnik 3,3 V6 z automatyczną skrzynią biegów...
    Wymieniłem świece, kable i cewkę /wszystko NGK - w innych autach byłem bardzo zadowolony/ więc to chyba nie a było to już konieczne ....
    Auto czasem nie odpala jak jest zimne, czasem jak jest gorące, ale za którymś strzałem w końcu zaskakuje i później jedzie, a silnik pracuje wg mnie bardzo równo na benzynie i na gazie....
    Jest to dość uciążliwe....

    Dziś odczytałem taki zestaw błędów:
    P0304
    P0171
    P1195
    P0135

    Sondę lambdę przed katalizatorem wydaje mi się że i tak muszę wymienić na dniach, ale nie wydaje mi się żeby to była przyczyna z odpaleniem /chociaż nie wiem, ja się nie znam.

    Jaka może być przyczyna???
    Proszę pomocy !!!
  • Level 3  
    Luz zaworowy??? Jak to sprawdzić???
  • Level 3  
    Może czujnik położenia wału???
    Gdzie go znajdę???
    Co wy na to???
    Może jakieś fotki????
  • Helpful post
    Level 5  
    Kolego ja mam podobny problem tylko u mnie jest to raz na 3 miesiące sprawdzałem wszystko i nie ma błędów w moim przypadku . Jak nie chce zapalić muszę odłączyć kleme na 1 min i odpala od strzała. Nigdy nie mogę bo trafić jak jestem na warsztacie tylko w takich miejscach jak nie mam kompa przy sobie. Proponuję ci zdając nadkola z lewej strony i odpisać kościół komputera popsikaj wd 40 i wydmuchaj powietrzem.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Kolego ja mam podobny problem tylko u mnie jest to raz na 3 miesiące sprawdzałem wszystko i nie ma błędów w moim przypadku . Jak nie chce zapalić muszę odłączyć kleme na 1 min i odpala od strzała. Nigdy nie mogę bo trafić jak jestem na warsztacie tylko w takich miejscach jak nie mam kompa przy sobie. Proponuję ci zdając nadkola z lewej strony i odpiąć kości komputera popsikaj wd 40 i wydmuchaj powietrzem.
  • Level 3  
    Stan na dziś...
    Zaobserwowałem że problem głównie się pojawią jak jest gorąco... Jak auto stoi w cieniu odpala na strzała, ewentualnie za drugim razem.
    Byłem u gaziarza, on nie widzi problemu /fakt oglądał jakieś 15 min/ i również zasugerował czujnik położenia wału. W przyszłym tygodniu wybieram się do mechaniora i poproszę o wymianę... nie potrafię go dalej namierzyć bo też czasu ostatnio nie było.

    Sondę lambda wymienię po wypłacie sam, pożycze tylko klucz by ją odkręcić, a dostęp po otwarciu maski jest idealny. Myślę że WD 40 i godzinka z tym poradzę....

    Po wymianie czujnika położenia wału dam znać jak efekty....
  • Level 3  
    czujnik położenia wału rozwiązał temat