Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Epson L120 - Tusz z drukarki Hp do drukarki Epson

adam23450 11 Aug 2020 17:02 732 3
phoenixcontact
    adam23450
    Level 6  
    Mam 1 litr czarnego tuszu do drukarek HP czy mogę go użyć do drukarki Epson? Ten tusz to ColorWay ink CW-HW350BK1

Drukarka Epson L120

Używałem tego tuszu do drukarki Hp DeskJet 2060 ale po X latach odmówiła posłuszeństwa. Szkoda mi go trochę wywalać. Czy może to uszkodzić drukarkę?
  • phoenixcontact
    adam23450
    Level 6  
    To jest tusz w butelce. Wlewa sie go
  • phoenixcontact
    fifek62
    Level 23  
    Tusz od Hp do Epsona nie będzie pasował, inny typ głowicy w HP jest termiczny, a w Epsonach piezoelektryczne. Coś tam drukować będzie ale wydruk będzie rozmazany a z czasem może pokrzywić dysze głowicy.
    SilverGTA
    Level 22  
    Nie ma sensu. Butelka tuszu oryginalnego do Epsona to jakieś 20-25 zł - czy warto ryzykować uszkodzenie głowicy? :)
    Pigmentowy tusz jest cięższy, bo utrwala się na powierzchni. Generalnie Epson ma w ofercie plotery i drukarki do innych typów tuszy natomiast są to sprzęty za grube pieniądze i do profesjonalnego użytku, ze nawet taki tusz by im nie zaszkodził.
    W przypadku konsumenckich urządzeń usterkę może spowodować choćby tusz o innym oznaczeniu tj nowszy tusz do starej drukarki i odwrotnie (różnią się bazami co widać po kolorycie płynu).