Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pioneer PD-S505 - laser cofa się poza limit, wyświetlacz słabo świeci

Space9115 13 Aug 2020 13:40 786 15
    Space9115
    Level 3  
    Witam.
    Mój problem dotyczy odtwarzacza CD Pioneer PD-S505.
    Z góry przepraszam za takie amatorskie opisanie problemu, nie chciałem się rozpisywać w nazwie tematu więc skróciłem najlepiej jak mogłem.
    Problem jest w tym, że silnik od lasera ciągle próbuje go przesuwać poza limit zębatek. Skutkiem jest "strzelanie" spowodowane tym, że laser musi przeskakiwać na zębatkach. Odtwarzacz również nie kręci płytą a co wiąże się z tym nie czyta płyt.
    Zauważyłem też, że wyświetlacz jest dosyć ciemny, słabo świeci, może jest tu jakiś problem z zasilaniem?
    Dysponuję stacją lutowniczą, miernikiem uniwersalnym oraz zasilaczem 3,3 5 i 12V więc nie mam zbyt dużo sprzętu, pomiary oscyloskopem itp. wychodzą poza moje możliwości.
    Mam nadzieję, że uda się coś wyczarować aby ten sprzęt dalej mógł odtwarzać.
    Załączam film ukazujący problem, wyświetlacz wydaje się na nim jasny, lecz jest to wina telefonu, rozjaśnił go dosyć mocno.
    Pozdrawiam.
    zadam64
    Level 39  
    Serwisowka moze pomoc
    https://elektrotanya.com/pioneer_pd-s505_s605_sm.pdf/download.html
    Sprawdz poprawnosc dzialania wylacznika krancowego sanek lasera .
    Oczywscie nie pisze o sprawdzeniu zasilacza napiec wedlug serwisowki.
    Space9115
    Level 3  
    zadam64 wrote:
    Serwisowka moze pomoc
    https://elektrotanya.com/pioneer_pd-s505_s605_sm.pdf/download.html
    Sprawdz poprawnosc dzialania wylacznika krancowego sanek lasera .
    Oczywscie nie pisze o sprawdzeniu zasilacza napiec wedlug serwisowki.

Napięcia w normie oprócz -5V (pin 6), nie ma tego napięcia.
    Przełącznik krańcowy znalazłem i niestety chyba jest niesprawny. Nie zwiera gdy laser jest cofnięty.
    zadam64
    Level 39  
    Na anodach diod prostowniczych D11 i D13 - napiecie ? wzgledem "zera" wystepuje napiecie symetryczne .
    element LT4 termistor / PTH1013 - sprawdzic . okolo 10Ω w temp- pokojowej .
    Kondensatory C25 i C26 sprawdzic i wymienic obydwa na 25V .105°C
    Oczywiscie kierowac sie wersja zasilacza / patrz tabelka " SERVO TRANS PCB ASSY -strona 9 wskazanej serwisowki-
    Space9115
    Level 3  
    zadam64 wrote:
    Na anodach diod prostowniczych D11 i D16 - napiecie ? wzgledem "zera" wystepuje napiecie symetryczne .
    element LT4 termistor / PTH1013 - sprawdzic . okolo 10Ω w temp- pokojowej .
    Kondensatory C25 i C26 sprawdzic i wymienic obydwa na 25V .105°C
    Oczywiscie kierowac sie wersja zasilacza / patrz tabelka " SERVO TRANS PCB ASSY -strona 9 wskazanej serwisowki-

Mój zasilacz ma oznaczenia PWZ 2486-2617-2842-2487 itd.
    Zmierzyłem napięcie na anodzie D11, jest 11,4V. D16 oraz LT4 nie mogę znależć.
    Kondensatorów niestety nie mam czym sprawdzić, nie są wylane ani wybrzuszone.
    Space9115
    Level 3  
    zadam64 wrote:
    Napiecie na C26 n.( - )
    LT4 moze go nie byc, gdyz jest on na schemacie w ramce lini przerywanej w zaleznosci od wersji .(maly wyglada jak kondensator ceramiczny ) czesto ma inny kolor niz " sraczkowy"

Też myślałem, że może go nie być lub może być źle oznaczony, ale nigdzie nie widzę tu termistora, raczej same kondensatorki.
    Napięcie na - C26 to 11,5V, lecz gdy laser się cofa (jak na filmie) to napięcie spada o 0,5V.
    zadam64
    Level 39  
    Czyli wskazuje na uszkodzenie silnika przesuwu sanek. Generalnie trzeba rozebrac caly mechanizm wyczyscic na sucho i nowy olej na prowadnice.
    Ostroznie zalej oske silnika przesuwu sanek a przy okazji napedu plyty CD kropelka np .WD40 . Bezposrednio na oske /panewke silnika . NIE PRYSKAJ czasami aerozolem bezposrednio !
    Space9115
    Level 3  
    zadam64 wrote:
    Czyli wskazuje na uszkodzenie silnika przesuwu sanek. Generalnie trzeba rozebrac caly mechanizm wyczyscic na sucho i nowy olej na prowadnice.
    Ostroznie zalej oske silnika przesuwu sanek a przy okazji napedu plyty CD kropelka np .WD40 . Bezposrednio na oske /panewke silnika . NIE PRYSKAJ czasami aerozolem bezposrednio !

Ok, w wolnej chwili się tym zajmę, ale mam kilka pytań.
    Czy to, że sanki lasera nie zatrzymują się na końcu prowadnicy to jest wina silnika? Jest tam mały przełącznik krańcowy, próbowałem go mierzyć gdy laser jest odsunięty i wsunięty i miernik wskazywał to samo, nie było zwarcia. Do prowadnic nada się olej silikonowy? WD-40 mam, także z silnikiem raczej sobie poradzę.
    Nie będzie trzeba po rozebraniu nic regulować?
    398216 Usunięty
    Level 43  
    zadam64 wrote:
    Po kolei...
    Skoro uszkodzenie silnika karetki, to trzeba wymienić silnik, lub wyczyścić komutator w tym co jest. Olej na koniec, a konkretnie OLIWA do maszyn precyzyjnych ( a to i tak dopiero po umyciu ośki i panewek IPA).
    Do prowadnic - jeśli już ( bo i na sucho będzie działać) to Smar TF a i to w naprawdę niewielkich ilościach.
    A co do WD 40 to możesz sobie nim popsikać na ... a nie na jakkolwiek mechaniczny układ.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3598483.html[quote:ef889cd1e8="Space9115"> target="_blank" class="postlink">https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3598483.html[quote:ef889cd1e8="Space9115 wrote:
    Czy to, że sanki lasera nie zatrzymują się na końcu prowadnicy to jest wina silnika?
    Nie jest. To wina krańcówki, co zresztą sam zauważyłeś.
    Te mikroswitche są na tyle nieszczelne, że można weń psiknąć (tym razem) Kontaktem 60. Powinno pomóc i po wciśnięciu dźwigienki switch winien na stykach pokazywać "czyste zwarcie".
    Space9115 wrote:
    WD-40 mam
    Świetnie. Jak w tym sprzęcie znajdziesz jakąś zardzewiałą śrubę, której się nie da odkręcić, będzie jak znalazł.
    zadam64
    Level 39  
    Spadek napiecia -5V do 0,5V w czasie przesuwu sanek nie jest wina wylacznika krancowego . WD40 do rozluznienia starego smaru . Przygotowania pod nowy srodek . Lac najlepiej na ten kurz i brud by wyworzyc nowy srodek scierny . WD 40 do przemycia . Nie piszemy tutaj o jakiejkolwiek korozji . Szczegolny wyjatek to wyroby z Unitry .
    398216 Usunięty
    Level 43  
    zadam64 wrote:
    WD40 do rozluznienia starego smaru . Przygotowania pod nowy srodek . Lac najlepiej na ten kurz i brud by wyworzyc nowy srodek scierny . WD 40 do przemycia . Nie piszemy tutaj o jakiejkolwiek korozji .
    Kolego... to nie silnik spalinowy, gdzie powstał zapieczony nagar. Tu wszelkie stare smary usuwa się albo czystą chusteczka higieniczną, albo (dodatkowo) nasączoną w IPA. Poza tym - przeczytaj sam co napisałeś - "środek ścierny"??? W wypadku elementów wymagających precyzji?
    zadam64 wrote:
    Spadek napiecia -5V do 0,5V w czasie przesuwu sanek nie jest wina wyłącznika krancowego .
    Nie pisałem że jest. Pisałem że zwiększony pobór prądu przez silnik może być spowodowane zaklejonym brudem komutatorem, a ponieważ płynie większy niż normalny prąd - może i driver silnika nie wyrabiać (a nawet sama gałąź zasilania - miałem podobne przypadki, gdzie włączenie funkcji odtwarzania powodowało reset sprzętu, bo zasilanie spadało przez zwarcie w silniku).

Powtarzam raz jeszcze z uporem maniaka: WD 40 TRZYMAJ Z DALEKA OD WSZELKIEJ ELEKTRONIKI.
    Space9115
    Level 3  
    Niestety czyszczenie przełącznika nie pomogło, najlepszy wynik jaki udało się uzyskać to 50ohm przy wciśniętym. Będzie trzeba gdzieś taki pstryczek znaleźć i wymienić. Dzięki za pomoc.

Dodano po 11 [godziny] 9 [minuty]:

Udało się "pobudzić" przełącznik na tyle, że pokazuje 10ohm. Dla odtwarzacza jest to wystarczająco żeby załapać, że sanki są wsunięte, ale niestety silnik napędzający płytę nie jest niczym "napędzany". Maksymalne napięcie jakie tam mam to 0.02V. Podejrzewam (nie tylko ja) że to właśnie przez tą rezystancję na pstryczku.
    Moja prośba jest taka, jeśli ktoś posiada taki przełącznik to proszę się skontaktować, chętnie odkupię w jakiejś rozsądnej cenie. Załączam jego zdjęcie.
    Pioneer PD-S505 - laser cofa się poza limit, wyświetlacz słabo świeci
    398216 Usunięty
    Level 43  
    Space9115 wrote:
    . Podejrzewam (nie tylko ja) że to właśnie przez tą rezystancję na pstryczku.
    Śmiem wątpić.
    Ten mikroswitch tylko wysyła sygnał do procka, że należy zakończyć podawanie napięcia na silnik. Sam silnik spindle (ten napędzający płytę) jest uruchamiany dopiero gdy laser odkryje, ze w szufladzie jest płyta.
    Tu więcej na ten temat:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1620437.html
    Tak więc najpierw należy sprawdzić czy laser świeci po zamknięciu szuflady, czy ogniskuje (porusza soczewką góra/dół). Jeśli nie - możliwe, że driver silnika (i jednocześnie kilku innych urządzeń) jest uszkodzony. Lub - nie dostaje napięcia.
    Jeśli sam laser zachowuje się prawidłowo - bardzo możliwe, że po prostu skończył swój żywot.

P.S. Samo to, że laser świeci nie oznacza, że jest sprawny.
    Space9115
    Level 3  
    398216 Usunięty wrote:
    Tak więc najpierw należy sprawdzić czy laser świeci po zamknięciu szuflady, czy ogniskuje (porusza soczewką góra/dół). Jeśli nie - możliwe, że driver silnika (i jednocześnie kilku innych urządzeń) jest uszkodzony. Lub - nie dostaje napięcia.
    Jeśli sam laser zachowuje się prawidłowo - bardzo możliwe, że po prostu skończył swój żywot.

P.S. Samo to, że laser świeci nie oznacza, że jest sprawny.

Świeci (jak na moje oko dosyć słabo) oraz ogniskuje. W takim razie to koniec lasera?
    398216 Usunięty
    Level 43  
    Nie tak szybko = pozostaje jeszcze to:
    Space9115 wrote:
    Napięcia w normie oprócz -5V (pin 6), nie ma tego napięcia.
    Jak znajdziesz przyczynę braku tego napięcia i ją wyeliminujesz i nadal nie będzie czytać można pomyśleć o wymianie lasera.