Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Kopiowanie pilota do silnika Marantec Comfort 150 (brama garażowa)

biginkaso 13 Aug 2020 14:22 1509 18
    biginkaso
    Level 4  
    Nie wiem jak skopiować pilot do bramy garażowej. W tej chwili posiadam zaprogramowany pilot UMB100HT Elmes ale potrzebuję doprogramować drugi taki sam. Nie widzę nigdzie instrukcji, przerabiał ktoś może ten temat?
    adversus
    Level 32  
    Jeśli masz w tej chwili działającego pilota Elmesa który nie jest kompatybilny z Marantec'iem to znaczy że:
    - albo masz dołożony odbiornik Elmesa i podłączony do napędu pod odpowiednie styki, wtedy należy znaleźć odbiornik, instrukcja wprogramowania kolejnego pilota jest ogólnie dostępna w sieci (instrukcja do radiolinii UMB100) i sprowadza się do wciśnięcia przycisku na odbiorniku i dwukrotnym wciśnięciu pilota,
    - albo masz zamiast odbiornika Elmesa jakiś uniwersalny odbiornik, wtedy też trzeba go poszukać, może być w postaci osobnego pudełka lub np jest postaci karty wsunięty w złącza odbiornika radiowego na płycie głównej napedu Marantec'a, procedura podobna, tzn odszukać model odbiornika i wg instrukcji (do danego modelu znalezionej w sieci) do niego przeprowadzić programowanie,
    - albo to nie jest pilot Elmesa....

Najlepiej zrobić kilka zdjęć napędu i ewentualnie tego co jest do niego podłączone, ewentualnie bez obudowy by było widac jaki odbiornik pilotów jest zainstalowany, zdjęcie samego pilota... Jest duża szansa że pomożemy i doradzimy jak to zrobić by działało.
    biginkaso
    Level 4  
    Dziękuję, jutro się temu przyglądnę, zrobię zdjęcia i napiszę jak to wygląda.
    sosarek

Level 43  
    biginkaso wrote:
    jutro się temu przyglądnę, zrobię zdjęcia i napiszę jak to wygląda

Tak dla formalności - brama do wspólnego garażu?
    adversus
    Level 32  
    sosarek wrote:
    biginkaso wrote:

Nie ma to żadnego znaczenia, bo niby jakie ma znaczenie, skoro kolega pyta o możliwość kopiowania pilota. Jego sprawa gdzie i jaka to brama, jeśli ma dostęp do napędu i ewentualnie odbiornika niech sobie programuje do woli, jego sprawa.
    Autor nie pyta czy mu wolno (to nie forum prawne tylko techniczne) tylko pyta jak to zrobić i na tym niech się kolega @Sosaerek skupi.

biginkaso wrote:
    W tej chwili posiadam zaprogramowany pilot UMB100HT Elmes ale potrzebuję doprogramować drugi taki sam.

A zdjęcie swojego pilota możesz zrobić dziś czy go nie masz przy sobie ?
    sosarek

Level 43  
    adversus wrote:
    Jego sprawa gdzie i jaka to brama, jeśli ma dostęp do napędu i ewentualnie odbiornika niech sobie programuje do woli, jego sprawa.

Rozumiem że jak usunie piloty innych to pojedziesz i charytatywnie zakupisz i zaprogramujesz nowe dla wszystkich?
    Proponuję poczytać tematy dotyczące kopiowania/dodawania pilotów do sterowników bram/szlabanów osiedli/wspólnot mieszkaniowych dostępne na Forum by wiedzieć że takie rzeczy może robić jedynie Administracja/uprawniony instalator z ich ramienia a nie byle Kowalski.
    adversus wrote:
    Nie ma to żadnego znaczenia, bo niby jakie ma znaczenie, skoro kolega pyta o możliwość kopiowania pilota.

Przeczytaj jeszcze raz o co pyta
    biginkaso wrote:
    potrzebuję doprogramować drugi taki sam
    adversus
    Level 32  
    Soasarek, to ty nie rozumiesz o co pyta autor, jego sprawa jak wyprogramuje komuś pilota... Pewnie chętnie pojedziesz za odpowiednią opłatą i naprawiasz. Autor pyta się jednak o co innego :) A jak popsuje i zapłaci wtedy się nauczy że wzywa się fachowców a nie oszczędza kilka złotych na pilocie. I wtedy założy nowy temat... Nie bądź taki wyrywny.

sosarek wrote:
    Rozumiem że jak usunie piloty innych...

Nie mierz kolego wszystkich wedle siebie, może sobie chłopak poradzi :) (pewnie tobie się to przytrafiło skoro o tym piszesz) bo skoro pyta to ma jakiś cel, opisał to zresztą... resztę dowiemy się niebawem.
    Marek J.
    Moderator of Property Security
    Skoro jest to pilot UMB100HT Elmes to jest do napędu podłączone osobne radio. Piloty/odbiorniki Elmesa nie przewidują ani kopiowania ani zdalnego wgrywania do pamięci odbiornika. Należy dokupić pilota Elmes (lub zamiennik) i wczytać go do pamięci ręcznie. Instrukcje do odbiorników Elmes są dostępne w sieci. I tyle na temat.

Nie rozumiem kłotni i wywodów moich przedmówców. User w ani jednym słowie nie wykazał że jest to obiekt wielorodzinny i czy chodzi mu o nieautoryzowany dostęp do garażu dla innych użytkowników. Choć sam jestem przeciwnikiem takich poczynań, nie ma uzasadnionej przesłanki aby podważać jego uczciwość. Poza tym chyba wszystkie radiolinie Elmesa są wyposażone w tamper i jakakolwiek próba dostępu w celu programowania może skończyć się wywołaniem alarmu...
    adversus
    Level 32  
    Marek J. wrote:
    Skoro jest to pilot UMB100HT Elmes to jest do napędu podłączone osobne radio. Piloty/odbiorniki Elmesa nie przewidują ani kopiowania ani zdalnego wgrywania do pamięci odbiornika. Należy dokupić pilota Elmes (lub zamiennik) i wczytać go do pamięci ręcznie. Instrukcje do odbiorników Elmes są dostępne w sieci. I tyle na temat.

Ależ dokładnie tak napisałem #2 poście a nawet więcej, że możliwe jest to że jest zamontowany zewnętrzny odbiornik uniwersalny (wczytujesz do niego każdego pilota, niestety ale tylko po części stałej kodu), napisałem też że jeśli to napęd marantec i pilot elmes to powinien być odbiornik gdzieś koło napędu bramy...

Piloty Elmesa mają kod dynamiczny i nie da się tego prosto skopiować pilotem kopiującym czy inną metodą, bo można skopiować tylko część stałą kodu, ale nie ma to znaczenia gdy jest zamontowany odbiornik radiowy uniwersalny a z takich czasem korzystam gdy klient ma np dużo pilotów różnych firm i nalega by to rozwiązać - wtedy dostaje wyraźną informację że to mało bezpieczne rozwiązanie ale wielu się decyduje (odbiornik sczytuje z pilotów tę stałą część kodu i używa właśnie jej do identyfikacji lub pilot kopiujący który kopiuje stałą część kodu i nią się posługuje).

ps. I nikt się tu nie kłóci, po prostu stwierdziłem że pytanie Sosarka nie jest istotne z punktu widzenia autora, bo ten pyta się o coś innego, więc to żadna kłótnia :) bo jestem daleki od tego.
    biginkaso
    Level 4  
    Jest centralna na górze z atenką.
    Mam już zaprogramowany jeden pilot, dokupiłem drugi i chcę go doprogramować.

Kopiowanie pilota do silnika Marantec Comfort 150 (brama garażowa) Kopiowanie pilota do silnika Marantec Comfort 150 (brama garażowa) Kopiowanie pilota do silnika Marantec Comfort 150 (brama garażowa)

Dodano po 54 [sekundy]:

sosarek wrote:
    biginkaso wrote:

To jest brama garażowa w moim domu.
    sosarek

Level 43  
    biginkaso wrote:
    To jest brama garażowa w moim domu.

Więc otwórz odbiornik i postępuj zgodnie z instrukcją dostępną na stronie producenta ;)
  • Helpful post
    adversus
    Level 32  
    biginkaso wrote:

adversus wrote:
    - albo masz dołożony odbiornik Elmesa i podłączony do napędu pod odpowiednie styki, wtedy należy znaleźć odbiornik, instrukcja wprogramowania kolejnego pilota jest ogólnie dostępna w sieci (instrukcja do radiolinii UMB100) i sprowadza się do wciśnięcia przycisku na odbiorniku i dwukrotnym wciśnięciu pilota,

Wszystko w temacie... nawet instrukcji nie potrzeba wystarczy poczytać moje wcześniejsze posty...
    biginkaso
    Level 4  
    [quote="adversus"]
    biginkaso wrote:

adversus wrote:
    Wszystko w temacie... nawet instrukcji nie potrzeba wystarczy poczytać moje wcześniejsze posty...

No czytalem wszystko od początku. Jestem laikiem ale w tym temacie nie widzę instrukcji jak mam doprogramować drugi pilot. Bylo coś, ze w ustawie cos na centralce ale co gdzie i ile czasu, później pilot dwa razy i co dalej?
  • Helpful post
    adversus
    Level 32  
    W białym pudełku z dioda świecąca jak otworzysz je jest przycisk, wciśnij go na chwile, dioda się zapali na zielono, następnie wciśnij 2x w odstępie 1 sek przycisk nowego pilota, dioda na odbiorniku zacznie pierw migać a po drugim wciśnięciu ponownie zamiga i zgaśnie, ot cała procedura .
  • Helpful post
    sosarek

Level 43  
    biginkaso wrote:
    No czytalem wszystko od początku. Jestem laikiem ale w tym temacie nie widzę instrukcji jak mam doprogramować drugi pilot. Bylo coś, ze w ustawie cos na centralce ale co gdzie i ile czasu, później pilot dwa razy i co dalej?

sosarek wrote:
    Więc otwórz odbiornik i postępuj zgodnie z instrukcją dostępną na stronie producenta ;)

http://www.elmes.pl/sites/default/files/pliki_nowe/umb100het_pl.pdf
  • Helpful post
    adversus
    Level 32  
    sosarek wrote:
    sosarek napisał:
    Więc otwórz odbiornik i postępuj zgodnie z instrukcją dostępną na stronie producenta

Kolega napisał że jest laikiem, co znaczy że instrukcja może być dla niego mało czytelna, jako dla laika...

Łatwiej będzie jak autor zobaczy filmik, wedle powiedzenia jeden obraz wart tysiąca słów :) więc film jest bezcenny, no i prościej się już nie da...

https://www.youtube.com/watch?v=5wFKbceBKqI
    biginkaso
    Level 4  
    Panowie serdecznie dziekuje za odzew i pomoc przy moim pytaniu. Rano zaprogramowałem tego pilota, obyło się bez instrukcji pdf i filmiku. Dziękuję bardzo, głównie koledze Adversus ale pozostałym również :) Dzieki Wam zaoszczędziłem 300 zl, bo był chętny do zaprogramowania za 150 zl, przyjazd 50 zl i pilot 100 zl. Fajnie, że już nie będzie musiał się fatygować ;)
    biginkaso
    Level 4  
    Panowie serdecznie dziekuje za odzew i pomoc przy moim pytaniu. Rano zaprogramowałem tego pilota, obyło się bez instrukcji pdf i filmiku. Dziękuję bardzo, głównie koledze Adversus ale pozostałym również :) Dzieki Wam zaoszczędziłem 300 zl, bo był chętny do zaprogramowania za 150 zl, przyjazd 50 zl i pilot 100 zl. Fajnie, że już nie będzie musiał się fatygować ;)

Dodano po 2 [minuty]:

Koledzy doradzili jak to zrobić.