Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Lodówka Samsung RB31FERNCSA - nie działa, miga dioda 3 st.C chłodziarki

dzerat 13 Aug 2020 22:45 1974 3
  • #1
    dzerat
    Level 9  
    Lodówka Samsung RB31FERNCSA - nie działa, miga dioda 3 st.C chłodziarki Lodówka Samsung RB31FERNCSA - nie działa, miga dioda 3 st.C chłodziarki Witam,
    Mam problem z lodówką Samsung RB31FERNCSA no Frost z inwerterem. Lodówka nie startuje po włączeniu do sieci miga dioda 3°C chłodziarki i piszczy z przerwami buzer . Po zdemontowaniu tylnej osłony sterownika na inwerterze (LG4 3050 ver2.0) miga czerwona dioda. Słychać tylko pracę wewnętrznego wentylatora, sprężarka nie próbuje nawet wystartować, nie jest ciepła. Czy to może być uszkodzony inwerter? Jak to sprawdzić? Bo nowy to ok 300zł, chciałbym się upewnić przed zamówieniem i wymianą. Lodówka ma ok. 6 lat, a gwarancja na kompresor jest 10 lat, więc raczej nie podejrzewam żeby Samsung sobie strzelał w kolano i udzielał gwarancji na mało trwały element. Proszę o pomoc.
    Kamery 3D Time of Flight - zastosowania w przemyśle. Darmowe szkolenie 16.12.2021r. g. 10.00 Zarejestruj się
  • Helpful post
    #2
    jack63
    Level 43  
    Czy po wyłączeniu zasilania sieciowego wtyczką i odczekaniu dla rozładowania kondensatorów, a następnie włączeniu nie ma info o błędzie?
    Czy po takim resecie widać próbę startu sprężarki, a następnie pojawia się mruganie LEDa na płycie invertera?
    Czy to mruganie jednostajne, czy może w cyklach typu ileś kolejnych mrugnięć, wyraźna przerwa i powtórka mrugania i tak w kółko ?
  • #3
    dzerat
    Level 9  
    Po całej nocy postoju włączyłem i dioda na panelu sterowania 3°C miga cyklicznie krócej niż 1sekundę, podobnie buzer pika cyklicznie krócej niż 1 sec. natomiast dioda czerwona na inwerterze święci 1 sekundę i 5 sekund przerwy, ale również jest to cyklicznie. Nie wysyła kodu błędu wg. mnie, a sprężarka nie próbuje startować.
  • #4
    dzerat
    Level 9  
    Zamówiłem nowy inwerter, zamontowałem, włączyłem do sieci i ulga bo buzer już nie generował wkurzających pikań dioda 3st nie pulsowała i dioda na inwerterze świeciła zamiast pulsować natomiast kompresor zaczął najpierw wolno później coraz szybciej pracować. Problem rozwiązany, wynika z tego że przy uszkodzeniu inwertera nie sygnalizuje kodu błędu jego uszkodzenia. Pozdrawiam wszystkich próbujących pomóc.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Pomogła wymiana inwertera na nowy.