To mój pierwszy wpis na forum, chciałem zapytać, czy usłyszę kierowców z samochodów oddalonych ode mnie o 3-10 km za pomocą skanera i anteny samochodowej na magnesie z CB lub innej - jakiej? Antena ma być zamontowana na balkonie. Proszę o porady.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereaqwa615 wrote:W tym wypadku bardzo bardzo dużo zależy od lokalnych warunków odbioru. Znaczny wpływ mają na to na przykład: sposób oraz wysokość zamocowania anteny, ukształtowanie terenu i przeszkody, stopień zurbanizowania okolicy, a nawet roślinność oraz inne czynniki.czy usłyszę kierowców z samochodów oddalonych ode mnie o 3-10 km za pomocą skanera i anteny samochodowej na magnesie z CB lub innej - jakiej?
aqwa615 wrote:Wyżej znajdziesz dobrą propozycję:Jakie używane CB radio polecacie do 150 zł?
Jap wrote:aby nie iść w koszty np. STABO + małe przestrojenie z tzw 5 w 0 (ogrom opisów w Internecie). STABO kupisz za grosze, bo nie nadają w AM na kanale 19 - ale za to odbierają i są to bdb jakości urządzenia za kilkadziesiąt PLN. Polecam np STABO XF5012, kupiłem kiedyś w idealnym stanie za 40 PLN...
Mobali wrote:Nie za bardzo wiem jak przestraja się radio, wolałbym żeby już było gotowe do odbioru. Może jakiś President Johnny II albo III ?aqwa615 wrote:Wyżej znajdziesz dobrą propozycję:Jakie używane CB radio polecacie do 150 zł?Jap wrote:aby nie iść w koszty np. STABO + małe przestrojenie z tzw 5 w 0 (ogrom opisów w Internecie). STABO kupisz za grosze, bo nie nadają w AM na kanale 19 - ale za to odbierają i są to bdb jakości urządzenia za kilkadziesiąt PLN. Polecam np STABO XF5012, kupiłem kiedyś w idealnym stanie za 40 PLN...
aqwa615 wrote:Czy do zasilania CB w domu wystarczy zasilacz o parametrach 12V 5A 60W stabilizowany impulsowy?
aqwa615 wrote:Zasilacz ma od skanera
aqwa615 wrote:A co myślicie o antenie Sirio Signal Keeper 27? Ustawił bym ją na ogrodzeniu na wysokości 3 m i wokół niej byłoby killa metrów wolnej PRZESTRZENI.