Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Antena do skanera na pasmo CB na balkon

aqwa615 14 Aug 2020 15:51 1455 20
    aqwa615
    Level 9  
    To mój pierwszy wpis na forum, chciałem zapytać, czy usłyszę kierowców z samochodów oddalonych ode mnie o 3-10 km za pomocą skanera i anteny samochodowej na magnesie z CB lub innej - jakiej? Antena ma być zamontowana na balkonie. Proszę o porady.
    Mobali
    Level 41  
    aqwa615 wrote:
    czy usłyszę kierowców z samochodów oddalonych ode mnie o 3-10 km za pomocą skanera i anteny samochodowej na magnesie z CB lub innej - jakiej?
    W tym wypadku bardzo bardzo dużo zależy od lokalnych warunków odbioru. Znaczny wpływ mają na to na przykład: sposób oraz wysokość zamocowania anteny, ukształtowanie terenu i przeszkody, stopień zurbanizowania okolicy, a nawet roślinność oraz inne czynniki.
    Jap
    Level 29  
    Najważniejsze pytanie - a co to za skaner? Bo większość dostępnych na rynku jest głucha na paśmie CB i nawet dobra antena nie za wiele pomoże. Moje sprzęty na CB takie jak: ICOM R20 chodził jako tako, Uniden 785XLT znośnie, Alinco DJ-X3 dramatycznie, Yaesu VX2, VX8, FT1D ledwie-ledwie. Najtańsze CB radio działa lepiej od powyższych.
    Ale antena, którą zaproponowałeś, będzie robić robotę na poziomie dostatecznym. Fizyki się nie da oszukać i tak krótkie anteny na pasmo CB to kompromis.
    Pytasz o inne rozwiązania - dedykowana antena CB np. 5/8 lambda na dach domu i jakieś stare CB radio, aby nie iść w koszty np. STABO + małe przestrojenie z tzw. 5 w 0 (ogrom opisów w Internecie). STABO kupisz za grosze bo nie nadają w AM na kanale 19 - ale za to odbierają i są to bdb jakości urządzenia za kilkadziesiąt PLN. Polecam np. STABO XF5012, kupiłem kiedyś w idealnym stanie za 40 PLN...
    Innym prawie bezkosztowym rozwiązaniem jest dipol np: Link
    Mobali
    Level 41  
    Jap wrote:
    Innym prawie bezkosztowym rozwiązaniem jest dipol...
    I bez wątpienia w tym przypadku bardziej skutecznym od malej anteny na balkonie.
    aqwa615
    Level 9  
    Mój skaner to Uniden UBC-355CLT. Pomyśle nad tym dipolem, zobaczę jak będzie działał z skanerem, jeżeli źle to kupie CB.
    Mobali
    Level 41  
    Zerknij w "szukajkę" - na Elektrodzie nie brakuje dobrych instrukcji jak samodzielnie zrobić dobry dipol. Wśród dostępnych materiałów bez trudu dobierzesz ten najbardziej właściwy do swoich potrzeb
    aqwa615
    Level 9  
    Jakie używane CB radio polecacie do 150 zł?
    Mobali
    Level 41  
    aqwa615 wrote:
    Wyżej znajdziesz dobrą propozycję:
    Jap wrote:
    aby nie iść w koszty np. STABO + małe przestrojenie z tzw 5 w 0 (ogrom opisów w Internecie). STABO kupisz za grosze, bo nie nadają w AM na kanale 19 - ale za to odbierają i są to bdb jakości urządzenia za kilkadziesiąt PLN. Polecam np STABO XF5012, kupiłem kiedyś w idealnym stanie za 40 PLN...
    aqwa615
    Level 9  
    Mobali wrote:
    aqwa615 wrote:
    Wyżej znajdziesz dobrą propozycję:
    Jap wrote:
    aby nie iść w koszty np. STABO + małe przestrojenie z tzw 5 w 0 (ogrom opisów w Internecie). STABO kupisz za grosze, bo nie nadają w AM na kanale 19 - ale za to odbierają i są to bdb jakości urządzenia za kilkadziesiąt PLN. Polecam np STABO XF5012, kupiłem kiedyś w idealnym stanie za 40 PLN...
    Nie za bardzo wiem jak przestraja się radio, wolałbym żeby już było gotowe do odbioru. Może jakiś President Johnny II albo III ?
    aqwa615
    Level 9  
    Czy do zasilania CB w domu wystarczy zasilacz o parametrach 12V 5A 60W stabilizowany impulsowy?
    Mobali
    Level 41  
    Sprawdź tylko, czy zasilacz impulsowy nie będzie przy okazji bardzo uciążliwym "siewnikiem".
    Jap
    Level 29  
    Większość tanich zasilaczy impulsowych to BADZIEWIE. Albo znajdź coś od laptopa (bywają 12 V lub 14 V), albo zasilacz ze starego XBOX-a. Tam się łączy 2 przewody we wtyczce i masz piękny zasilacz o bdb parametrach (u mnie napędza wakacyjne radio, Yaesu FT-857, które pobiera kilkanaście A).
    JacekCz
    Level 40  
    aqwa615 wrote:
    Czy do zasilania CB w domu wystarczy zasilacz o parametrach 12V 5A 60W stabilizowany impulsowy?

Do legalnego CB (czyli z ustawowym 4-5W w nadawaniu) wystarczy 13.6V/ 3A
    Są dostępne za przysłowiowe grosze. Analogowe, z transformatorem 50Hz, bez przetwornicy, bez dodatkowych zakłóceń.
    Mobali
    Level 41  
    JacekCz wrote:
    Do legalnego CB (czyli z ustawowym 4-5W w nadawaniu) wystarczy 13.6V/ 3A
    Owszem, wystarczy. Pod warunkiem, że jest dobry i jego wydolność prądowa gwałtownie nie "siada" przy nieco dłuższym nadawaniu. No, ale każdy zasilacz można przecież poprawić.
    Mobali
    Level 41  
    Jap wrote:
    chce odbierać a nie nadawać.
    Faktycznie, święta racja - zagapiwszy się ;-)
    aqwa615
    Level 9  
    Kupiłem CB M-Tech Legend II i zrobiłem sobie dipol z ramionami po 2,62 m, wisi pionowo 2 m od barierki, ale tylko 1,5 m nad ziemią, wyżej raczej już się nie da w takiej pozycji. Zasilacz ma od skanera. Słyszę mobilki z mniej więcej 10 km. Może da się jakoś inaczej zawiesić dipol, żeby był lepszy zasięg? Mam zasilacz od laptopa, ale 19 V - może da się jakoś zmniejszyć napięcie?
    JacekCz
    Level 40  
    aqwa615 wrote:
    Zasilacz ma od skanera

Zasilacz czy ładowarkę? To często jest mylone.
    Najtańszy zasilacz "analogowy" (transformatorowy) czyli bez zakłoceń kupisz na rynku lokalnym, używany, za 50zł.
    W tej cenie są też nowe impulsowe z gniazdem zapalniczki.
    Jak się nie znasz, za przerobienie 19V dasz więcej.

Z dipolem popieram pomysł.
    Aha, zgaduję, ze masz otwarty dla prądu stałego. To ma wady co do elektryczności statycznej, np PRZED burzą, w opadzie śniegu itd. To się modyfikuje, choć nie wiem co początkującemu zaproponować.
    aqwa615
    Level 9  
    A co myślicie o antenie Sirio Signal Keeper 27? Ustawił bym ją na ogrodzeniu na wysokości 3 m i wokół niej byłoby kilka metrów wolnej przestrzeni.
    JacekCz
    Level 40  
    aqwa615 wrote:
    A co myślicie o antenie Sirio Signal Keeper 27? Ustawił bym ją na ogrodzeniu na wysokości 3 m i wokół niej byłoby killa metrów wolnej PRZESTRZENI.

jest to projekt nawiązujący do znanego układu anteny GP.

Jako ćwiartka nie będzie miała rekordowych wyników, ale chyba ich nie szukasz. Ale nie powinny to być wyniki jakieś słabe, takie po środku, rzetelne. Lepsze od większości "wynalazków z internetu", tak bym oczekiwał (nie znam jej osobiście)

Jako posiadająca przeciwwagi jest bardziej niezależna od sytuacji poniżej jej montażu, jakości uziemienia, przebiegu kabla itd (tu piję do samochodowych używanych stacjonarnie) - to w twojej sytuacji plus (przeciwwagi są mniejsze niż by się normalnie projektowało, ale pewnie ktoś za to wziął odpowiedzialność).
    Za wielkiej fali CB lat 199x była podobna antena (Skylab) o dłuższych przeciwwagach