Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Licznik Tauron Iskra AM550 - obliczenia uzyskanej energii.

rsv6 14 Aug 2020 20:03 6309 13
    rsv6
    Level 12  
    Witam
    Czy licznik Tauron Iskra AM550 już automatycznie pomniejsza produkcję Energi z 1kW do 0.8kW czy od tego musimy dopiero odjąć.
    Rozmawiałem ostatnio ze znajomym. Który podobno kontaktował się z Tauron-em i twierdzi że licznik już sam sobie to automatycznie odejmuje.
    3301
    Level 33  
    Licznik liczy oddaną poz. 2.8.0 i pobraną 1.8.0 w/g rzeczywistych wartości i nic nie pomniejsza, dopiero przy rozliczeniu wprowadza się współczynnik czy to 0,8 czy 0,7
    3301
    Level 33  
    Przejdzie na kolejny okres rozliczeniowy
    Cytro12
    Level 26  
    Chodzi chyba o kWh? Ja dostałem ze dwa miesiące temu info o podwyżkach, jednak roczna faktura przyjdzie dopiero koło listopada. Całkiem możliwe, że podrożało.
    Józef Głowacki
    Level 10  
    3301 wrote:
    Nie,nie przejdzie na następny okres rozliczeniowy który zamyka się w skali roku.Nie odebrana energia w okresie rozliczeniowym przepada.
    fazik
    Level 17  
    Józef Głowacki wrote:
    3301 wrote:
    Nie,nie przejdzie na następny okres rozliczeniowy który zamyka się w skali roku.Nie odebrana energia w okresie rozliczeniowym przepada.

Nie wiem, czy Cię dobrze rozumiem, ale możliwe, że inni użytkownicy zostaną przez Ciebie wprowadzeni w błąd.
    Zakładamy, że okres rozliczeniowy roczny to konkretny rok kalendarzowy. Niewykorzystana energia przechodzi na kolejny okres rozliczeniowy. Owszem, ta energia przepada, jeśli nie zużyjemy jej do roku od jej wytworzenia - mowa o nadwyżce.
    Jeśli bieżący rok zamknę z nadwyżką, odbiorę ją w styczniu, lutym bądź później. Ważne, by wykorzystać ją do roku czasu od jej wytworzenia.
    A poza tym działa to jak FIFO.
    Józef Głowacki
    Level 10  
    Jest takie powiedzenie że jeśli dwóch mówi to samo to to nie jest to samo. Myślę że nie warto ciągnąć tego wątku,i tak jest on przesądzony Ustawą OZE oraz umową kompleksową z OSD, każdy może sobie poczytać, zaś umowy kompleksowe z OSD są praktycznie nie negocjowalne.
    PS.Posiadam czynną mikroinstalację i zupełnie inne powiedzmy problemy - z tym związane.Pozdrawiam.
    3301
    Level 33  
    Józef Głowacki wrote:
    3301 wrote:

Żle to interpretujesz. Przepada nie odebrana ale dopiero po roku od wprowadzenia
    rsv6
    Level 12  
    Aa mam jeszcze jedno pytanie. Jak to jest z opłatą stała za licznik w przypadku mikroinstalacji? Czy jeśli wyprodukuje tyle Energi by starczyło mi na cały rok to i tak ja muszę płacić? Jeśli tak to ile ona wynosi?
    Cytro12
    Level 26  
    Opłata stała jak nazwa wskazuje jest stała.