Witam wszystkich zainteresowanych. Już od jakiegoś czasu poszukuję w Internecie informacji na temat pomiaru parametrów głośników, aż w końcu trafiłem tutaj. I całe szczęście, bo dowiedziałem się bardzo dużo, a właściwie tyle, że mogłem samodzielnie wykonać pomiar.
Obiektem moich badań był głośnik Tonsil GD 20/20, który był montowany w kolumnach amplitunera Diory – Amatora III. Jest to sprzęt starej daty i choć w pełni sprawny, to jednak na moje ucho trochę „buczał”. Mam go podłączonego do komputera, wszelkie próby korekcji charakterystyki na korektorze w winampie dawały marne rezultaty – wciąż buczał. Na początku podejrzewałem sam amplituner, ale pod wieżą Sony MHC-BX3 kolumny grały podobnie.
Tak więc po przeczytaniu kilku artykułów o pomiarach wziąłem się do dzieła. Działałem na następującym sprzęcie:
- programowy generator przebiegu sinusoidalnego funcgen,
- wzmacniacz na końcówce mocy z serii STK (czyli moja wieża Sony MHC-BX3),
- miernik cyfrowy (w roli omomierza i woltomierza AC),
- potencjometr 30 Ohm, 10W (na drucie oporowym – polecam).
Wszystko połączone wg schematu:
Najsłabszym ogniwem tej kompilacji okazał się cyfrowy woltomierz… I to on jest głównym winowajcą rozbieżności w pomiarach, jeśli takowe występują . Od razu polecam woltomierz wskazówkowy o zakresie max 10V, najlepiej z jak największą tarczą, by odczyt był dokładny. A oto otrzymane wyniki:
Re = 7,1 [Ohm] – zmierzone omomierzem,
Rs = 7,1 [Ohm] – ustawione na potencjometrze,
Vs = (Re+Rs)/Re^0.5
Vs = 5,33 [V]
Is=Vs/(Re+Rs)
Is = 0,38 [A]
Fs = 67 [Hz] – dla tej f napięcie na Rs miało najniższą wartosć,
Vm = 1,1 [V]
Im= Vm/Rs
Im = 0,15 [A]
Rm = (Vs-Vm)/Im
Rm = 27,3 [Ohm]
Ir = (Im*Is)^0.5
Ir = 0,24 [A]
r0 = Is/Im
r0 = 2,42
Vr= Ir*Rs
Vr = 1,71 [V]
Fl = 52 [Hz]
Fh = 86 [Hz]
Test Fs (Fl*Fh)^0.5 = 66,87 – a więc całkiem blisko Fs
Qms = Fs*(r0^0.5)/(Fh-Fl)
Qms = 3,07
Qes = (Qms/(r0-1))*(Re/(Rs+Re))
Qes = 1,08
Qts = Qms*Qes/(Qms+Qes)
Qts = 0,80
Następnie, aby obliczyć Vas, zamontowałem głośnik w jego oryginalnej obudowie o pojemności Vb = 17l. Oto wyniki:
Vb = 17 [l]
Fb = 119 [Hz]
Fl = 107
Fh = 133
Test Fb (Fl*Fh)^0.5 = 119,29 – a więc całkiem blisko Fb
Vas = Vb((Fb/Fs)^2 - 1)
Vas = 36,6282
Podsumowując możnaby rzec, że głośnik wykonany w starodawnej technologii nie dysponuje obiecującymi parametrami. Fb = 119 Hz tłumaczy słyszalne buczenie kolumn. Swoją drogą po przeprowazdeniu symulacji w programie Win ISD okazało się, że przydałaby się do niego kolumna o pojemnosci 138 litrów, a o bass-refleksie nie ma mowy. Sztywne zawieszenie robi swoje - Fs 67 Hz. A za mała obudowa nie polepsza sprawy.
Jeśli ktoś z Was mierzył kiedyś taki głośnik, to zapraszam do dyskusji. A może są już gdzieś zamieszczone jego parametry? Chętnie porównam, aby ocenić skuteczność moich pomiarów.
Obiektem moich badań był głośnik Tonsil GD 20/20, który był montowany w kolumnach amplitunera Diory – Amatora III. Jest to sprzęt starej daty i choć w pełni sprawny, to jednak na moje ucho trochę „buczał”. Mam go podłączonego do komputera, wszelkie próby korekcji charakterystyki na korektorze w winampie dawały marne rezultaty – wciąż buczał. Na początku podejrzewałem sam amplituner, ale pod wieżą Sony MHC-BX3 kolumny grały podobnie.
Tak więc po przeczytaniu kilku artykułów o pomiarach wziąłem się do dzieła. Działałem na następującym sprzęcie:
- programowy generator przebiegu sinusoidalnego funcgen,
- wzmacniacz na końcówce mocy z serii STK (czyli moja wieża Sony MHC-BX3),
- miernik cyfrowy (w roli omomierza i woltomierza AC),
- potencjometr 30 Ohm, 10W (na drucie oporowym – polecam).
Wszystko połączone wg schematu:
Najsłabszym ogniwem tej kompilacji okazał się cyfrowy woltomierz… I to on jest głównym winowajcą rozbieżności w pomiarach, jeśli takowe występują . Od razu polecam woltomierz wskazówkowy o zakresie max 10V, najlepiej z jak największą tarczą, by odczyt był dokładny. A oto otrzymane wyniki:
Re = 7,1 [Ohm] – zmierzone omomierzem,
Rs = 7,1 [Ohm] – ustawione na potencjometrze,
Vs = (Re+Rs)/Re^0.5
Vs = 5,33 [V]
Is=Vs/(Re+Rs)
Is = 0,38 [A]
Fs = 67 [Hz] – dla tej f napięcie na Rs miało najniższą wartosć,
Vm = 1,1 [V]
Im= Vm/Rs
Im = 0,15 [A]
Rm = (Vs-Vm)/Im
Rm = 27,3 [Ohm]
Ir = (Im*Is)^0.5
Ir = 0,24 [A]
r0 = Is/Im
r0 = 2,42
Vr= Ir*Rs
Vr = 1,71 [V]
Fl = 52 [Hz]
Fh = 86 [Hz]
Test Fs (Fl*Fh)^0.5 = 66,87 – a więc całkiem blisko Fs
Qms = Fs*(r0^0.5)/(Fh-Fl)
Qms = 3,07
Qes = (Qms/(r0-1))*(Re/(Rs+Re))
Qes = 1,08
Qts = Qms*Qes/(Qms+Qes)
Qts = 0,80
Następnie, aby obliczyć Vas, zamontowałem głośnik w jego oryginalnej obudowie o pojemności Vb = 17l. Oto wyniki:
Vb = 17 [l]
Fb = 119 [Hz]
Fl = 107
Fh = 133
Test Fb (Fl*Fh)^0.5 = 119,29 – a więc całkiem blisko Fb
Vas = Vb((Fb/Fs)^2 - 1)
Vas = 36,6282
Podsumowując możnaby rzec, że głośnik wykonany w starodawnej technologii nie dysponuje obiecującymi parametrami. Fb = 119 Hz tłumaczy słyszalne buczenie kolumn. Swoją drogą po przeprowazdeniu symulacji w programie Win ISD okazało się, że przydałaby się do niego kolumna o pojemnosci 138 litrów, a o bass-refleksie nie ma mowy. Sztywne zawieszenie robi swoje - Fs 67 Hz. A za mała obudowa nie polepsza sprawy.
Jeśli ktoś z Was mierzył kiedyś taki głośnik, to zapraszam do dyskusji. A może są już gdzieś zamieszczone jego parametry? Chętnie porównam, aby ocenić skuteczność moich pomiarów.