zenq wrote:Masz falownik 8kw i się dziwisz ze nie wypuszcza 10?
aż tak trudno jest przeczytać pytanie zanim się potkniesz o klawisze ?
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereszczukot wrote:Panele 9,7 a falownik 8. Jaki to ma sens ?
JA zrobiłem odwrotnie. Mam panele na 7 a falownik na 8![]()
Dzięi temu mam zapas jakbym chciał dołozyć paneli, a falownik nie jest żyłowany na maksymalnych obrotach pracy.
miikew1 wrote:
To pogratulować, że jesteś zadowolony z zestawu, ewentualnie nie czytaj więcej o PV tylko używaj co masz - może ci się humor zepsuć
zenq wrote:Ma spory sens. Wczesniej wstaje, dluzej produkuje. Napiecia w zakresie optymalnej pracy falownika itp.
szczukot wrote:Po pierwsze: tak, wcześniej wystartuje i dłuzej popracuje. Ale akurat te pierwsze i ostatanie minuty mają tak małe nasłonecznienei, że chyba w cąłosci produkcji to nawet nie będzie 0,01%
szczukot wrote:Po drugie, optymalna praca falownika to nie jest na najwyższych napięciach, czyli dołożenie dużej ilości paneli.
szczukot wrote:U mnie instalacja pracuje średnio na 630V DC. A u Ciebie na ilu ? 850V ?
zenq wrote:Nie wiem jak we Froniusie (z linka) ale w Huałeju możemy przestawić moc max (fabrycznie maja +10% od nominalnej) więc z lekkiego przewymiarowania teoretycznie nie tracimy nic, bo falownik i tak to przerobi.
zenq wrote:dorzucenie jednego czy 2 paneli ani nie jest masochistycznym wydatkiem, ani nie pogorszy działania instalacji
szeryfff wrote:zenq wrote:Nie wiem jak we Froniusie (z linka) ale w Huałeju możemy przestawić moc max (fabrycznie maja +10% od nominalnej) więc z lekkiego przewymiarowania teoretycznie nie tracimy nic, bo falownik i tak to przerobi.
u siebie mam sun2000-5ktl-m0, produkuje do 5,5kW, jesli dobrze zrozumiałem Twojego posta, to mogę tą moc delikatnie zwiększyć?
qrko wrote:Sprawdź jakie masz ustawienie kompensacji mocy biernej, ta funkcja działa cuda. U mnie zmniejszyła 3 krotnie liczbę wylączeń.
rokbok wrote:ROBAK75 wrote:Tauron sugeruje zmienić ustawienia w kompensacji mocy biernej, tylko nie wiem gdzie to zmienić
Użyj wbudowanej apki w Fusion Solar, opcja na stronie głównej -> Ja -> Przekazywanie urządzeń do eksploatacji, albo użyj autonomicznej apki SUN2000.
kotbury wrote:Np w załaczniku.
Ale jak i czy działa - nie wiem. Kumpel, u którego robiliśmy instalację hybrydową on/offgrid z magazynem, licznikiem i Boxem ma akurat telefon od Huaweia i apkę ściągnął że tak powiem "w standardzie" tak że tej nie miałem okazji wypróbować.
ROBAK75 wrote:Żeby skorzystać z tej pierwszej opcji to chyba muszę być przy falowniku, bo ona łączy się lokalnie
rokbok wrote:ROBAK75 wrote:Żeby skorzystać z tej pierwszej opcji to chyba muszę być przy falowniku, bo ona łączy się lokalnie
Wbudowana i autonomiczna apka to to samo, tak samo łączą się z falownikiem.
Wystarczy być w zasięgu domowego WiFi, tego, które masz ustawione na falowniku, używając apki, wbudowanej lub autonomicznej łączysz się z siecią WiFi ustawioną na falowniku, następnie wpisujesz hasło 00000a (jeżeli instalator go nie zmienił) i zostajesz połączony z falownikiem.
Tak to wygląda.
![]()
Jak już będziesz połączony to zobaczysz ekran z opcjami.
ROBAK75 wrote:Oczywiście w upalne dni falownik wyłącza się kilkanaście razy w ciągu dnia.
speedy9 wrote:ROBAK75 wrote:Oczywiście w upalne dni falownik wyłącza się kilkanaście razy w ciągu dnia.
A sprawdziłeś dlaczego się wyłącza? Przejrzyj alarmy w aplikacji SUN2000 żeby zobaczyć powód wyłączania się. Jeśli się wyłącza z powodu zbyt wysokiego napięcia sieci to nic nie zrobisz.