Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therespeedy9 wrote:@robak75 Ciebie w pierwszej kolejności powinno interesować DLACZEGO Twój falownik się wyłącza. Jak będziesz wiedział, to wtedy można szukać sposobu rozwiązania problemu. A nie najpierw wdrażać losowe rozwiązania z nadzieją, że coś pomogą.
macif wrote:Mam 2 problemy z inwerterem. Jeden ze nie można się z nim połączyć, a drugi że się wyłącza co 20minut. Mam komunikat podczas połączenia z urządzeniem "nie można połączyć się z urządzeniem proszę spróbować później." o tak już od 2 miesięcy po ostatniej aktualizacji. Sieć WiFi inwertera dziala, dane komórkowe wyłączone. Co do wyłączania to czy da się ograniczyć moc bierna na inwerterze? Jeśli tak to jak to zrobić?
gosiak4003 wrote:Miałam od stycznia ten sam problem co Ty jeśli chodzi o brak połączenia z inwerterem. Moi "spece" od fotowoltaiki byli u mnie z 8 razy (choć miałam większą wiedzę już na tym etapie od nich o moim inwerterze ) Jeśli Twój inwerter jest i był podłączony do internetu, to ponoć można z clouda przywrócić mu poprzednią wersję systemu. Nie wiem dokładnie jak to działa, bo mój nie był podłączony do netu (nie chciał się połączyć z routerem ani za prośbą ani groźbą). Panowie zamówili mi nowego dongla, ale przed jego instalacją kazali mi zaktualizować oprogramowanie.. No i od stycznia do 12 maja wykłócali się w moim imieniu z supportem huawei że tego się nie da naprawić.
Po 5 miesiącach huawei zgodził się z nimi i przysłał mi nowy inwerter..
xszuflax wrote:Hej,
czy może ktoś dodać release noty z V100R001C00SPC145 (falownik) i V100R001C00SPC128 (dongle)
ciekawe, że przeskoczyli 143 i 144.
Pozdrawiam,
Marcin
bomilek80 wrote:Już się połączył falownik z siecią
qrko wrote:Ja u siebie i znajomych włączyłem kompensacje mocy biernej zgodnie z zaleceniami Tauronu. Nie ma dwóch identycznych dni więc ciężko to porównać, ale wydaje mi się że mimo wszystko jest nieznacznie lepiej.
Ale ja nie o tym, wczoraj przeglądając opcje falownika znalazłem parametr "tłumienie wzrostu napięcia", nie wiem czy była wcześniej czy doszła dopiero w aktualizacjach 14x niemniej jednak postanowiłem się jej przyjrzeć. Z tego co udało mi się dowiedzieć:
gosiak4003 wrote:
Możesz mi powiedziec, gdzie dokładnie to znalazłeś? W której apce? (na telefonie? androidzie?).
Nie mogę tej opcji znaleźć w Sun2000 na ios choć klikam jak należy, nie mogę się przełączyć w tryb expert :/
macif wrote:Da się dostać do menu inwertera poprzez lan? Czy tylko poprzez Wifi?
szczukot wrote:Ostatnio był często poruszany temat wyłączania falowników z powodu zbyt wysokiego napięcia.
No z mojej strony mogę polecić chyba jeszcze jedno proste rozwiązanie: dowolny duży odbiornik energii (np grzałka w zbiorniku z wodą użytkową), załączona automatycznie przy przekroczeniu zadanego napiecia. Prąd się nie zmarnuje, a flaownik nie wyłączy.
Najłatwiej : gniazdko tuya (cena z 40-50 zł) + oprogramowanie Tasmota (wgrywane do tego gnazdka).